Οι εκλογές τελείωσαν , σεβόμαστε την ετυμηγορία των πολιτών

 

Στα θέματα των αυτοδιοικητικών εκλογών, του  Τελωνείου της  Χίου, του 3ου  Γυμνασίου  Χίου, της  ΒΙΑΛ, του  Αεροδρομίου, του  Φράγματος  Κόρης Γεφύρι, του  νέου  Δικαστικού  Μεγάρου , της  Παιδείας, των  Α.Ε.Ν., της παλιάς Παθολογικής Κλινικής και των  ΕΛΤΑ  αναφέρθηκε ο Βουλευτής Χίου, Νότης Μηταράκης, στο μηνιαίο του ενημερωτικό σημείωμα.

Ο κ. Μηταράκης σημειώνει : «Ολοκληρώθηκαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές και όλοι σεβόμαστε την ετυμηγορία των πολιτών. Εκλέξαμε, σε σύντομο χρονικό διάστημα, την Κυβέρνηση του τόπου, τους δυο βουλευτές, τον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο και τους συμβούλους. Υποχρέωση τώρα όλων μας να δουλέψουμε, όσο καλύτερα μπορούμε, για το καλό των πολιτών και των νησιών μας. Θα καταβάλω κάθε προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση.

Θα συνεχίσω επίσης να δίνω έμφαση στα μεγάλα έργα που χρηματοδοτεί η Κυβέρνηση. Σε επίπεδο Δήμου, να σημειώσω ότι έχουμε τρία σημαντικά έργα σε εξέλιξη, με χρηματοδότηση που υπέγραψα όταν ήμουν στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Πρώτον το έργο του Τελωνείου, έργο πνοής για τον Τουρισμό, καθώς η πλειοψηφία των ξένων τουριστών στην Χίο έρχονται με πλοίο. Χρηματοδοτήσαμε το έργο τον Δεκέμβριο του 2021 με τρία εκατομμύρια (3.000.000) Ευρώ, έχει εκδοθεί η προέγκριση οικοδομικής άδειας (Σεπτέμβριος), ολοκληρώνονται οι μελέτες και αναμένεται το συντομότερο η προκήρυξη του διαγωνισμού από το Λιμενικό Ταμείο.

Δεύτερον, χρηματοδοτήσαμε με ένα εκατομμύριο εξακόσιες χιλιάδες (1.600.000) Ευρώ το 2022 την ανακαίνιση του 3ου Γυμνασίου Χίου. Ολοκληρώθηκε ο έλεγχος της στατικότητας του κτηρίου και προχωράει η μελέτη.

Τρίτον, ήδη συμβασιοποιήθηκε το έργο της βελτίωσης της προσβασιμότητας από τη ΒΙΑΛ προς την πόλη της Χίου, που επίσης χρηματοδοτείται από το Ταμείο Αλληλεγγύης με 1.095.000€ με διάρκεια υλοποίησης μέχρι τον Απρίλιο του 2025. Σημαντικά έργα τα οποία θα κληθεί να ολοκληρώσει η νέα δημοτική αρχή.

Να τονίσω την πρόοδο στο έργο της αναβάθμισης και επέκτασης των κτηριακών εγκαταστάσεων του Αεροδρομίου και την πληρωμή εκ μέρους του αρμόδιου Υπουργείου των όποιων οικονομικών εκκρεμοτήτων υπήρχαν. Παρακολουθούμε διαρκώς την εξέλιξη του έργου, προλαμβάνοντας πιθανές καθυστερήσεις, όπου είναι εφικτό. Στη Βουλή, η αρμόδια Υφυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του Σταύρου Μιχαηλίδη, τόνισε ότι τα έργα εκτελούνται σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ενώ δεν έχει υπάρξει καμία τροποποίηση του αρχικού master plan αναβάθμισης του Αεροδρομίου. Αντιθέτως, έχουν εντατικοποιηθεί όλες οι προσπάθειες του Υπουργείου και των υπηρεσιών του για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση, τόσο των υπολειπόμενων προκατασκευαστικών ενεργειών όσο και του ίδιου του έργου εν γένει.

Σχετικά με το έργο στο Φράγμα Κόρης Γεφύρι, στεναχώρησα την Περιφέρεια, αλλά πράγματι υπήρξαν καθυστερήσεις στην συνεννόηση μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Υπουργείο Υποδομών, Περιφέρεια, ΔΕΔΔΗΕ). Τελικά, πληρώθηκαν από το Υπουργείο τα σχετικά ποσά για τη μεταφορά του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ από τη λεκάνη του φράγματος. Έχει κατασκευασθεί πάνω από το 90% του συμβατικού έργου. Απαιτείται καλή συνεργασία της Περιφέρειας – η οποία υπήρξε τα τελευταία χρόνια για να είμαστε δίκαιοι – με τα Υπουργεία Υποδομών (στην αρμοδιότητά του πλέον) και Αγροτικής Ανάπτυξης (τελική έγκριση Α.Π.Ε.) ώστε να ολοκληρωθούν χωρίς καθυστερήσεις τα έργα υδροληψίας και τα έργα εκκενώσεως. Ενώ απαιτούνται πρόσθετες εργασίες για τη σύνδεση της ανωδομής με το ήδη κατασκευασμένο θεμέλιο, μη συμβασιοποιημένες σήμερα, στόχος πλέον είναι η πλήρης λειτουργία του φράγματος την άνοιξη του 2024.

Σε εξέλιξη είναι και οι εργασίες στο εργοτάξιο του Νέου Δικαστικού Μεγάρου. Τελείωσαν οι σοβάδες στο υπόγειο και ολοκληρώνονται και τα εξωτερικά επιχρίσματα.

Αναφορικά με την εκπαίδευση, μιας και άρχισε το σχολικό έτος, έχουν ήδη καλυφθεί αρκετά από τα κενά που υπήρχαν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ γίνονται προσπάθειες να καλυφθούν τα κενά στα τμήματα ένταξης 4 δημοτικών σχολείων καθώς και τα κενά της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (3 καθηγητές, 3 καθηγητές παράλληλης στήριξης και 1 κοινωνικός λειτουργός στην ειδική αγωγή) καθώς και σε σχολικούς νοσηλευτές και ειδικό βοηθητικό προσωπικό (και στις 2 βαθμίδες). Επίσης, σημαντικό είναι ότι εγκρίθηκε το Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης σπουδαστών/τριών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) ύψους 3.400€ για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος ώστε να επιτευχθεί η έγκαιρη ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Σχετικά με την παλαιά Παθολογική του Νοσοκομείου Χίου, στη Βουλή ο αρμόδιος Υφυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Σταύρου Μιχαηλίδη, δήλωσε ότι σε δύο μήνες ολοκληρώνεται η μελέτη και θα ξεκινήσουν οι εργασίες, κάτι που επιβεβαίωσαν σε δήλωσή τους και οι μελετητές του έργου.

Κλείνω με το θέμα των ΕΛΤΑ. Προφανώς δεν είναι θετική εξέλιξη το κλείσιμο καταστημάτων, αμέσως επικοινώνησα και με τον αρμόδιο Υπουργό, το Υπερταμείο και τα ΕΛΤΑ. Είναι γεγονός ότι αλλάζει ο τρόπος με τον οποίον επικοινωνούμε και κάνουμε πληρωμές, αυτό επηρεάζει την λειτουργία των τοπικών ταχυδρομικών γραφείων, τα οποία πλέον δεν καλύπτουν τα έξοδά τους με αποτέλεσμα επιπτώσεις στη λειτουργία τους. Η ανάπτυξη των χωριών θέλει πρωτίστως παραγωγικές επενδύσεις, αυτές δημιουργούν βιώσιμες θέσεις εργασίας. Προφανώς κάποιοι το βρήκαν ευκαιρία για αντιπολίτευση, συνηθισμένο. Και θα πρέπει κάποια στιγμή, μετά από πάνω από 10 χρόνια, να αποσυνδέσουμε τις εθνικές παρελάσεις με εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, δεν είναι πρέπον στη μνήμη αυτών που τιμάμε. Επίσης, όσοι ασχολούμαστε με την πολιτική να είμαστε ειλικρινείς με τους πολίτες και αντί να λαϊκίζουμε με σκοπό να αποσπάσουμε ένα «μπράβο» σήμερα, να δουλεύουμε, να συνεργαζόμαστε και να προσπαθούμε για βιώσιμες και μακροπρόθεσμες λύσεις. Για να πάμε μπροστά», καταλήγει ο κ. Μηταράκης.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.