Οι καταραμένοι αριθμοί…

Με αφορμή το προσφυγικό/μεταναστευτικό έχουν γραφτεί πολλά. Χρησιμοποιούνται αριθμοί χωρίς πολλές φορές να έχουμε εικόνα του μεγέθους τους.

Η ποσοτικοποίηση των δεδομένων σαφώς βοηθάει στην κατανόηση του προβλήματος, αρκεί να ποσοτικοποιούνται με τρόπο αντιληπτό από το μέσο ανθρώπινο μυαλό.

600 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ή αλλιώς 1 στα 4 παιδιά.

Χιλιάδες παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από διαρροϊκές επιπλοκές εξ αιτίας της ποιότητας του νερού αλλά είναι πιο κατανοητό αν σας πω ότι 1000 παιδιά πεθαίνουν τη μέρα.

Άλλο παράδειγμα είναι ότι 300.000 γυναίκες πεθαίνουν το χρόνο από επιπλοκές στον τοκετό, αλλιώς 830 την ημέρα, αλλιώς μία ανά δύο λεπτά.

Αυτά και άλλα πολλά….

Οι αριθμοί αυτοί έχουν γιγαντωθεί στις υποσαχάριες χώρες και στη Ασία από τις οποίες έχουμε μετανάστες.

Τα γράφω γιατί οι αριθμοί είναι αμείλικτοι…

Ας έρθουμε τώρα στα δικά μας….

Την περασμένη Τετάρτη γίναμε μάρτυρες μια μεγαλειώδους συγκέντρωσης στην πλατεία. Μία φωτογραφία από drone μιλάει από μόνη της. Οι υπολογισμοί αναφέρουν για περίπου 7.000 συμπολίτες μας που διαμαρτυρήθηκαν για την κατασκευή της νέας δομής στο νησί μας.

Ποσοτικοποιώτας το θέμα, πολύ απλά θα κατασκευαστεί μια πόλη για να χωρέσει 7000 ανθρώπους τουλάχιστον. Δηλαδή τόσους, όσους ήταν στη συγκέντρωση.

Φανταστείτε αυτούς τους 7000 ανθρώπους το χειμώνα εκεί που δεν επιβιώνουν ούτε τα κατσίκια.

Συνεπώς, με βάση την απογραφή του πληθυσμού για κάθε 10 κατοίκους του Βροντάδου θα εγκαθίστανται 13 στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ ή για κάθε 100 κατοίκους του νησιού θα εγκαθίστανται τουλάχιστον 13.

Αυτή είναι η εικόνα των αριθμών και από τις δύο μεριές.

Τα συμπεράσματα δικά σας, και φυσικά ας σκεφτούμε ποιος φταίει. Γιατί αν δεν καταλάβουμε αυτό δεν θα καταλάβουμε το πρόβλημα…

 

Παντελής Ι. Σαλλιάρης

Τοπικός Συμβουλος Βρονταδου

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.