Ολοκληρώθηκε το Φεστιβάλ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ Atmosphères 2023

 

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 7o Φεστιβάλ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗAtmosphères 2023, που έλαβε χώρα 1-9 Ιουλίου σε Χίο & Ψαρά.35 μουσικοί, συνθέτες, μελετητές/ερευνητέςαπό διάφορες χώρες του κόσμου συνεργάστηκαν με 82 ντόπιους μουσικούς και καλλιτέχνες προσφέροντας ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους.

Με αφορμή την επέτειο των 100 ετών από τη γέννηση του Ούγγρου συνθέτη GyörgyLigeti,το φετινό Φεστιβάλ Atmosphères 2023άντλησε έμπνευσηαπό το έργο του προσκαλώντας μας να ανακαλύψουμε πώς η Μουσική διαμορφώνει τα συμβάντα, τις εμπειρίες, την ταυτότητά μας, τις δικές μας «ατμόσφαιρες».

Με μουσικές από όλο τον κόσμοαπό το μουσικό σχήμα ΦaretraCrystalina και τη συμμετοχή των Γ. Φιλιππουπολίτη και  Μ. Δελή.πλημμύρισε η Λαγκάδα το βράδυ της Δευτέρας 3/07υπό το φως της πανσελήνου.

Οι συναυλίες AtmosphèresI, II&III ξεχώρισαν, καθώς παρουσίασαν έργα που σπάνια ακούγονται ακόμα και σε μεγάλα αστικά κέντρα:

  • Το φημισμένο κουιντέτο πνευστών «Αίολος», σε μια «συνομιλία» με τα έγχορδα του ΦεστιβάλA. Rēķe (βιολί), Κ. Καλογερά (βιόλα), Κ. Θέο(βιολοντσέλο) και την αισθαντική αφήγηση του Τ. Κρεβάικα, στο αρχοντικό Αντουάνικο στον Κάμπο (ευγενική παραχώρηση της κ. Α. Προκοπίου) δημιούργησε ένα ονειρικό σκηνικό (04/07)
  • Ο Χιώτης πιανίστας Κωνσταντίνος Δεστούνης μετά από ένα εντυπωσιακά δεξιοτεχνικό πρόγραμμα με έργα F. Liszt, B.Bartók& Ligetiέδωσε τη σκυτάλη στους μαθητές & αποφοίτους του Μουσικού Σχολείου Χίου, του Ωδείου Αιγέας, του Εθνικού Ωδείου Χίου και της Μουσικής Σχολής «Ηχοχρώματα» σε έργα G. Ligeti (05/07, Ομήρειο).
  • Κορυφαία στιγμή του Φεστιβάλ υπήρξε η ερμηνεία του εμβληματικού έργου “Kammerkonzert” του Ligeti και το μαγευτικό «δέσιμο» μουσικών από διάφορα σύνολα, όπως το Μουσικό Σύνολο ALEAIIIτου Πανεπιστημίου της Βοστώνης, της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων, της Ορχήστρας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του κουιντέτου «Αίολος» υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιάννη Χατζηλοΐζου,  (06/07, Ομήρειο).

Η Καλλιμασιά μετατράπηκε για τρεις μέρες σε Καλλιτεχνικό Πάρκο, σε συνεργασία με τον δραστήριο Εκπολιτιστικό Σύλλογο«Η Πρόοδος» και τη συμμετοχή όλων των κατοίκων της. Η αυλή του σχολείου, η πλατεία του χωριού, τα σοκάκια και οι γειτονιές, γέμισαν με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους.

Πλήθος δράσεων για τα παιδιά έγιναν στο Βροντάδο σε συνεργασία με την ΠΕΚΕΒ, στην Καλλιμασιά σε συνεργασία με το Παιδικό Τμήμα της Φιλαρμονικής Δήμου Χίου υπό της διεύθυνση της Ε.Βορριά και στα Ψαρά. Ταυτόχρονα η εκδήλωση της εθελοντικής ομάδας της ΜΟΥΣΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΘΑΛίΑ για την Τρίτη Ηλικία  «Μηνύματα σε Μπουκάλι», με θέμα την ανθρώπινη επικοινωνία, συγκίνησε και πάλι το κοινό της.

Στο πλαίσιο του Forum Νέων Συνθετών παρουσιάστηκαν διαλέξεις,ενώ ο κύκλος εκπαιδευτικών προγραμμάτων (MasterClassesμουσικών οργάνων, Εργαστήριο Βυζαντινής Μουσικής, Εργαστήριο Ελληνικού Τραγουδιού, Καλλιτεχνικά εργαστήρια για παιδιά) είχε σημαντική ανταπόκριση.

Η έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής της Δ. ΛαμπρέτσαBLUE-BLACKστο Ομήρειο άφησε πολύ καλές εντυπώσεις.

Σίγουρα το 7o Φεστιβάλ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ«Atmosphères 2023» ήταν το πιο επιτυχημένο φεστιβάλ στην ιστορία του, κυρίως λόγω  του υπέροχου κλίματος, που δημιουργήθηκε ανάμεσα στους συντελεστές και οι οποίοι κατάφεραν, ως ένα «καλοκουρδισμένο» σύνολο ανθρώπων με διαφορετική προέλευση, να  μεταδώσουν την ομορφιά μιας μουσικής, που έρρεε φυσικά και αβίαστα προς το κοινό.

Αυτή η γιορτή των τεχνών δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την πολύτιμη υποστήριξη των Χορηγών και Δωρητών, αλλά και των ακούραστων εθελοντών του Φεστιβάλ, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά. Η στήριξή τους επιτρέπει στο Φεστιβάλ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ να φέρνει τον πολιτισμό στον πολίτη, να δίνει βήμα στις δημιουργικές ομάδες της κοινωνίας, αλλά και να αναδεικνύει τις ομορφιές και την ιστορία του τόπου μας.

 

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.