ΟΥΔΕΙΣ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΣ…ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΗΛΙΕΛΑΙΟ…ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟ

Πού είσαι πρωτοπόρε Γιώργη Σταγκούλη με τις εμπνεύσεις και τις δημιουργίες σου που έχουν αφήσει με ανεξίτηλη μελάνι στις σελίδες της ιστορίας της Καλλιμασιάς της Χίου και σε όλο τον κόσμο!
Σήμερα πάλι σε θυμήθηκα γιατί αναψηλαφώντας την ιστορία μας σχετικά με την ακρίβεια, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και την έλλειψη του ηλιέλαιου, το μυαλουδάκι μου πήγε πίσω στις δεκαετίες 1960-1970 όταν ως πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου πήρες την τολμηρή απόφαση μετά από πολλές και διαδοχικές αντιρρήσεις του Συμβουλίου της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου από το 1964 έως το 1968 και τέλος να δημιουργήσεις στην Μονολιά της Καλλιμασιάς το εργοστάσιο επεξεργασίας της πυρήνας το 1975 .
Και απ΄ ότι θυμάμαι δούλεψαν περίπου για μία δεκαετία πολλοί πολίτες της Καλλιμασιάς και μάλιστα και δύο θείοι μου αγρότες και ψαράδες.
Ο αείμνηστος Γεώργιος Σταγκούλης εκτός από την ίδρυση της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου είχε επεκτείνει τις δραστηριότητές της και σε πολλές άλλες δραστηριότητες στον τομέα της Αγροτικής Ανάπτυξης της Χίου!
Τις δεκαετίες 1960-1970 ξεκίνησε και η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου να εφαρμόζει την βιομηχανοποίηση της Αγροτικής παραγωγής σε πολλές δραστηριότητες όπως το γάλα, οι χυμοί, το ελαιόλαδο, το πυρηνέλαιο, η αναπαραγωγή της Χιώτικης ράτσας (φυλής) προβάτου καθώς και την διαχείριση των κτημάτων της Γεωργικής Σχολής.
Ακολούθησε η εξαγορά επτά ελαιοτριβείων για την ίδρυση το 1975 του Πυρηνελαιουργείου και εν συνεχεία το 1977 της ραφηναρίας.
Δεν θα αναφερθώ καθόλου σε όλους τους τομείς γιατί έχουν γράψει πολλά και πολλοί για την διαχρονική πορεία και εξέλιξη της δημιουργίας του Γεωργίου Σταγκούλη καταλληλότεροι που γνωρίζουν όλες τις επενδύσεις και δημιουργίες.
Θα παραμείνω μόνο στο Πυρηνελαιουργείο Μονολιάς και το πυρηνέλαιο που σήμερα είναι το πλέον ιδανικό για την αντικατάσταση του περιβόητου ηλιέλαιου της Ουκρανίας που γίνεται πολύς λόγος.
Στο ξεκίνημα του, το Πυρηνελαιουργείο  επεξεργαζόταν περίπου 25 έως 30 τόνους πυρήνας το 24ωρο και αργότερα περίπου 55 τόνους το 24ωρο και εν συνεχεία ακολούθησε ενίσχυση και βελτίωση κτιριακών εγκαταστάσεων και μηχανολογικού εξοπλισμού και η λειτουργία της ραφηναρίας.
Η λειτουργία του Πυρηνελαιουργείου της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου στην Μονολιά της Καλλιμασιάς διήρκησε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980 γιατί το όλο εγχείρημα είχε αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα και έκλεισε αφού εκποιήθηκε ο εξοπλισμός του.
Δεν είμαι σίγουρος αλλά απ΄ ότι θυμάμαι… σε κάποιες εργασίες κοπής λαμαρινών με οξυγόνο είχε πάρει φωτιά το εργοστάσιο, πρέπει να ήταν το 2012, ενώ πριν λίγα χρόνια πήρε ξανά ζωή με την εγκατάσταση μηχανημάτων κοσκινίσματος της μαστίχας εξυπηρετώντας τα γύρω χωριά.
Ψάχνοντας ανακάλυψα ένα δημοσίευμα που λέει:
“ΦΘΗΝΟ ΛΑΔΙ ΓΙΑ ΤΗΓΑΝΙΣΝΑ ” και αναφερόταν στο ξεχασμένο ΛΑΔΙ που γίνεται ανάρπαστο και που τώρα αντικαθιστά το ηλιέλαιο και που δεν είναι άλλο από το πυρηνέλαιο το οποίο αποδεικνύεται ότι είναι το καλύτερο και φθηνότερο για τηγάνισμα.
Υπάρχουν αρκετά Πυρηνελαιουργεία στην Ελλάδα και μάλιστα η εγχώρια κατανάλωση  ξεπερνά τους 10.000 τόνους ανά έτος.
Από την δεκαετία του 1960 το Πυρηνέλαιο καταναλωνόταν ως λάδι φαγητού σε μεγάλες ποσότητες στην Ισπανία και την Ιταλία.
Το πυρηνέλαιο αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες και είναι επίσης το καταλληλότερο για χρήση στην αρτοποιεία για κουλούρια, βουτήματα και λοιπά αρτοσκευάσματα.
Το πυρηνέλαιο συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος με την απορρόφηση του λαδιού της πυρήνας και συμβάλλει  στις εξαγωγές της Ελλάδας με  περίπου 50.000.000 Ευρώ τον χρόνο .
Καταλήγοντας θέλω να επισημάνω για άλλη μία φορά  τα έξυπνα μυαλά της Καλλιμασιάς!
Και φθάσαμε σήμερα με την ακρίβεια σχετικά με το ηλιέλαιο να δημιουργούν αναμπουμπούλα και τεράστια προβλήματα και φόβους για την διατροφική έλλειψη στους χώρους της εστίασης.
Ορίστε η λύση απανταχού Γης εστιάτορες…!
Το πυρηνέλαιο είναι το καλύτερο και φθηνότερο για την επαγγελματική χρήση για το τηγάνι σας!
ΞΥΠΝΗΣΤΕ επιτέλους Ελληνίδες και Έλληνες και ανοίξτε τα μάτια σας ότι ουδείς ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΣ, όπως και το ηλιέλαιο της Ουκρανίας…!
Υπάρχει το Ελληνικό Πυρηνέλαιο!
Καλημέρα Φιλαράκια μου Ελληνίδες και Έλληνες απανταχού Γης με Υγεία και Χαρά και προπαντός ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ!
Χίος 7 Απριλίου 2022
Λευτέρης Πυκνής
Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.