Ο Διαχρονικός Ορέστης Στέκας Διευθυντής Χειρουργικής κλινικής του Σκυλιτσείου Νοσοκομείου Χίου…  Κεφάλαιο 4o!

Ιατρικά Γεγονότα της Χίου 1963-1980 …Νο 27… Όλα στο φως!

Προδημοσίευση του βιβλίου του Λευτέρη Πυκνή….

Ήταν 1964 δεν θυμάμαι πιο μήνα στην παλιά Κλινική του Αυγουστή στην Απλωταριά όταν προσήλθε για εγγραφή στον Ιατρικό Σύλλογο Χίου ο εξ Αιγύπτου ερχόμενος Δ/ντης του Κοτσικείου Νοσοκομείου Αλεξανδρείας Ορέστης Στέκας! Με φώναξε ο Αυγουστής να πάω στο γραφείο του και μάλιστα με προσφώνησε κύριε Πυκνή…. μιλάμε τώρα για δεκαεπτά χρονών μαθητή της Εμπορικής Σχολής και να σε προσφωνήσουν κύριε….. μεγάλη υπόθεση! Με το άκουσμα του επιθέτου μου ο Στέκας πετάχτηκε πάνω….. και με ρωτά; τον Μήτσο (Δημήτρη) Πυκνή στην Αίγυπτο τί τον έχεις; Θείος μου είναι αδελφός του πατέρα μου! Αυτό ήταν… αμέσως σχεδόν γίναμε αδελφοπητοί…… γιατί τον θείο μου τον είχε αρχινοσοκόμο στο Κοτσίκειο άμεσο συνεργάτη του! Άρχισαν με τον Αυγουστή τα αραβικά τους που απ’ότι κατάλαβα έλεγαν για μένα! Από κει και πέρα ξεκινήσαμε μόνιμη συνεργασία ασχέτως αν ήταν Διευθυντής της Χειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου Χίου… ερχόταν και εξέταζε όλα τα χειρουργικά περιστατικά γιατί ο Αυγουστής ήθελε να τον βοηθήσει στην αρχή οικονομικά…. γιατί ήταν διωκόμενος εξ Αιγύπτου όπως όλοι οι Έλληνες επί Νάσερ! Αργότερα όταν πήγαμε στην νέα Κλινική Αγίων Αποστόλων 7 του παραχωρήθηκε και ιατρείο για την προσωπική του πελατεία!

Για λίγο διάστημα όμως γιατί μέσα σε ένα χρόνο άλλαξαν όλα με το κτίσιμο της Χειρουργικής κλινικής Αυγουστή που έπρεπε να στελεχωθεί με μόνιμο χειρουργό! Εδώ θα αναφερθώ σε ένα βαρύ περιστατικό που πρέπει να ήταν τέλος 1966 ή αρχή 1967 μας έφθασε επειγόντως στην κλινική Αυγουστή μια γυναίκα σε μεγάλη ηλικία με αφόρητους πόνους στην κοιλιά η οποία ήταν στην πραγματικότητα τούμπανο! Ο Στέκας είπε ότι πρέπει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για άμεση χειρουργική επέμβαση γιατί η κατάσταση ήταν δραματική! Οι συγγενείς της ασθενούς…. πολλά παιδιά αυτοκινητιστές ζήτησαν να έρθει να την εξετάσει και ο τότε νεοαφιχθείς χειρουργός απ’την Αυστρία Γιάννης Ζαφείρης!

Ήρθε και η απόφαση άμεση χειρουργική επέμβαση στο νοσοκομείο! Αφού την μεταφέραμε στο χειρουργείο και έδωσε τότε νάρκωση με αιθέρα ο Νίκος Φωτεινός είμαστε παρόντες όλοι μέσα στο χειρουργείο ! Αφού άνοιξαν την κοιλιά διαπιστώθηκε χολοπεριτονιτίδα και η κατάσταση πολύ δύσκολη….. γιατί ήταν παραμελημένο περιστατικό από κάποιον παθολόγο που εκμεταλλεύονταν την κατάσταση για να εισπράττει κούρα (κοινώς) επίσκεψη. Λόγω ηλικίας και της βαριάς κατάστασης υπέστη κάποια στιγμή ανακοπή καρδιάς…. αμέσως τότε ο Ζαφείρης μόλις 40 χρονών με μια αστραπιαία κίνηση έβαλε το χέρι του στο διάφραγμα και με μάλλαξη  της καρδιάς την επανέφερε στην ζωή ! Αυτό το είδε ο Αυγουστής και αμέσως άρχισε να σκέφτεται την σύμπραξη με δύο χειρουργούς τον Κώστα Βαλαντάση και τον Γιάννη Ζαφείρη για την Χειρουργική Κλινική που τελείωνε όσο νού πω.

Άρχισαν οι διαπραγματεύσεις αλλά για πολλούς και διαφορετικούς λόγους ναυάγησε η συνεργασία…. και κάποια στιγμή είδαμε τον Ζαφείρη να έχει αναλάβει την κλινική του Χριστοφορίδη ως Κλινικάρχης! Δυστυχώς η ασθενής μετά δύο εικοσιτετράωρα απεβίωσε γιατί ήταν πολύ βαρύ περιστατικό με περιτονίτιδα και λόγω ηλικίας δεν τα κατάφερε! Ο Στέκας στο νοσοκομείο αντικατέστησε τον Βαλαντάση που ήταν προσωρινός μετά τον Ματθαίο Ζύμαρη που πήγε γιατρός σε κρουαζιερόπλοιο τέλος 1962 αρχές 1963 μετά τον θάνατο του Μητροπολίτη Χίου Παντελεήμονα Φωστίνη που ήταν κολλητοί! Σε διάφορες φωτογραφίες που υπάρχουν και θα μπούν στο βιβλίο βλέπουμε τον Στέκα διαχρονικά από το 1964 έως το 1980 που συνταξιοδοτήθηκε με δημοκρατία….με χούντα…. και ξανά με δημοκρατία με το νοσοκομείο ως Φιλανθρωπικό ίδρυμα από το 1886 και με μεγάλο αγώνα τόσο του ίδιου όσο και των εργαζομένων και Υγειονομικού αλλά προπαντός του διοικητικού προσωπικού και με πολιτική υποστήριξη του Νίκου Ζορμπά το 1965 έγινε Κρατικό! Άμεσα άλλαξαν όλα και ξεκίνησε μια διαφορετική πορεία με νέα διοίκηση και νέο διοικητικό συμβούλιο με πρόεδρο μέχρι το 1970 τον Μητροπολίτη Χίου Χρυσόστομο Γιαλούρη που τα χτύπησε κάτω με το υπουργείο που κοντράρησε και ανέλαβε πρόεδρος ο τότε αντιπρόεδρος και Δήμαρχος Χίου Δημήτριος Τσαμπλάκος για αρκετά χρόνια!
Επί των ημερών του ξεκίνησε σιγά σιγά να πέφτουν τα τείχη της Ιεριχούς που περιχαρράκωναν το νοσοκομείο και το αποκαλούσαν Σπιτάλια! Ενδεικτικά βλέπουμε τον Στέκα σε φωτογραφίες από την επίσκεψη στις 11 Απριλίου 1969 του υπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Πάτρα με τον Νομάρχη Μερέα  , με τον Δήμαρχο Σωκράτη Χέλιο ,τον πρώην Δήμαρχο Παντελή Πατελίδα, τον Λεωνίδα Πιτταούλη προϊστάμενο Υγειονομικής Υπηρεσίας του ΙΚΑ… Αξιωματικούς στρατιωτικούς…. γιατρούς …… Υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό του Νοσοκομείου….. πάνω από ασθενείς με τον Διευθυντή Κώστα Χατζηγεωργίου και σε διάφορες εκδηλώσεις! Ήταν ένας αξιοσέβαστος στην κοινωνία της Χίου… χρημάτισε πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χίου…. πρόεδρος του Ρόταρυ και είχε μεγάλη κοινωνικότητα με την γυναίκα του Αμαλία και την κόρη τους Χρυσούλα έχει δημοσιευτεί σε προηγούμενο κεφάλαιο η φωτογραφία της μαζί με το προσωπικό της Κλινικής Αυγουστή!
Άφησε στο νοσοκομείο της Χίου την δική του εποχή την δική του σφραγίδα καλόκαρδος με την Αλεξανδρινή ευγένια και κουλτούρα με την συμπεριφορά ενός Έλληνα Ευπατρίδη της Χίου! Δεν νομίζω ότι λόγω ηλικίας βρίσκεται ακόμη στην ζωή γιατί μετά την συνταξιοδότηση του το 1980 έφυγε από την Χίο!
Χίος, 3 Μαϊου 2020

Λευτέρης Πυκνής
Μαλλιάς Καλλιμασιωτης 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.