Ο Ιατρός Διαβητολόγος-Ενδοκρινολόγος Παναγιώτης Μοσχούρης μίλησε στον Κώστα Κυδώνη & στην εκπομπή «Καλημέρα με τον ΑΝΤ1 Αιγαίου» για τον Διαβήτη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη

https://diafaneia.eu/wp-content/uploads/2021/10/235949203_2055986077912868_2052309021539778639_n.jpg

Ο Ιατρός Παναγιώτης Μοσχούρης (Διαβητολόγος-Ενδοκρινολόγος) μίλησε στον Κώστα Κυδώνη και στην εκπομπή «Καλημέρα με τον ΑΝΤ1 Αιγαίου» για τον Διαβήτη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη.

Ο κος Μοσχούρης  ανέφερε ότι ο Διαβήτης απασχολεί έναν στους έντεκα συνανθρώπους μας και ότι παγκοσμίως σύμφωνα με μετρήσεις του 2015 υπήρχαν 415 εκατομμύρια διαβητικοί ενώ μέχρι το 2040 υπολογίζεται ότι θα νοσούν 642 εκατομμύρια.

«Είναι μία νόσος  που γιγαντώθηκε με την αλλαγή του τρόπου ζωής μας – που έγινε πιο «καθιστικός» – αλλά και της διατροφής μας που δεν είναι τόσο καλή όσο παλαιότερα.

Ο Διαβήτης, που ορισμός του είναι οι αυξημένες τιμές σακχάρου στο αίμα, προσβάλλει πολλά όργανα του σώματός μας όπως είναι η καρδιά, ο εγκέφαλος, τα μάτια, τα νεφρά, τα πόδια κ.ά.

Τα συμπτώματα είναι η πολυουρία, η πολυδιψία, η πολυφαγία και πολλές φορές, στο τελικό στάδιο, η απώλεια βάρους.

Στην Χίο πρέπει να έχουμε 5οοο – 6000 ασθενής.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στον παιδικό διαβήτη που οφείλεται κυρίως στην παχυσαρκία που κι αυτή οφείλεται στην έλλειψη άσκησης και στην κακή διατροφή.

Μεγάλη πρόοδος έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 με την κυκλοφορία νέων φαρμάκων αλλά και με την τοποθέτηση αντλίας ινσουλίνης για τον διαβήτη τύπου 1.

Με κάποιες εφαρμογές κινητών τηλεφώνων αλλά  και  άλλων συνεχών καταγραφέων του σακχάρου στο αίμα επιτυγχάνεται μια σημαντική μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης της τάξεως 0.5 – 1 %.»

Το συμπέρασμα μετά από την όλη συζήτηση με τον κο Π. Μοσχούρη είναι ότι πρέπει να τρώμε λιγότερο, πιο ποιοτικά και να γυμναζόμαστε, αν θέλουμε να αποφύγουμε αυτή την ασθένεια.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.