Ο ΟΜΗΡΟΣ, Η ΔΑΣΚΑΛΟΠΕΤΡΑ ΚΑΙ Η… «ΚΑΡΔΙΑ» ΤΗΣ ΧΙΟΥ

Γράφει ο Αναστ. Ι. Τριπολίτης, Ιατρός, ως γείτων του Ομήρου

 

 

Με την ευκαιρία των δημοσιευμάτων στον Χιακό Τύπο δύο άρθρων που αναφέρονται στην περιοχή της Δασκαλόπετρας και στην ευρύτερη περιοχή της Βρύσης του Πασά[1], επανέρχομαι κι εγώ για πολλοστή φορά επί του ιδίου θέματος.

Υπάρχει λοιπόν μια περιοχή στη Χίο, η οποία διεκδικεί τη φήμη «της περιοχής που έζησε και δίδαξε ο Όμηρος». Το γεγονός ότι την ίδια φήμη διεκδικούν κι άλλες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, δεν θα μας απασχολήσει εδώ διότι άλλο είναι το θέμα μας! Η περιοχή λοιπόν, εκτός της πιο πάνω φήμης, είναι πανέμορφη. Συνδυάζει την ομορφιά της θάλασσας με τη… μεγαλοπρέπεια των βουνών που την περιβάλλουν!… Σε αυτήν την περιοχή, που σημειωτέον είναι εκκλησιαστική περιουσία (ανήκει στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Βροντάδου Χίου), κάποιος επιχειρηματίας ονόματι Καραγιάννης, ανέπτυξε μια επιχείρηση, ένα σοβαρό νυκτερινό κέντρο προ 70ετίας περίπου, το οποίο φιλοξένησε κατά καιρούς μεγάλες δόξες του ελληνικού πενταγράμμου, όπως η Νάνα Μούσχουρη, η Νίτσα Σαγιόν κ.α. Εγώ ήμουν παιδάκι τότε, τώρα είμαι 80,5 ετών, κι ακόμα αντηχούν στα αυτιά μου οι μελωδικές φωνές τους.

Κάποτε απεβίωσε ο αείμνηστος Καραγιάννης και μαζί του… πέθανε και η επιχείρηση (δεν γνωρίζω τους λόγους). Υπάρχουν όμως τα κτίσματα σε καλή κατάσταση. Οι ιθύνοντες (και ο Ιερός Ναός μαζί) δεν ηδυνήθησαν – παρά τις μικροπροσπάθειες που έκαναν – να «ζωντανέψουν» την περιοχή, με τον α΄ ή β΄ τρόπο! Κάπου προς τη θάλασσα έγινε ένα αναψυκτήριο και τίποτε άλλο! Ένα μεγάλο κτίσμα υπάρχει, το οποίο είναι κλειστό επί σειράν ετών!…

Αυτό το διάστημα (50-60 χρόνια) πολλοί ασχολήθηκαν για να τιμούμε τον Όμηρο (κι εγώ μαζί), λίγοι όμως κατάφεραν κάτι, όπως ο Πάνος ο Πιτσάκης με τα «Ομήρεια» που διοργάνωνε, η Euroclassica – Ομηρική Ακαδημία – με την κ. Μαρία Γιατράκου, και κάποιοι άλλοι (ελάχιστοι) που μου διαφεύγουν τα ονόματά τους! Μέσα σε αυτούς θυμάμαι φίλο μεγαλοεφοπλιστή, ο οποίος σε επίσκεψή του στην περιοχή και αφού τελείωσε την ομιλία του, σε σχετική πρότασή μου άφησε να εννοηθεί ότι θα βοηθούσε στην κατασκευή ενός υπαίθριου θεάτρου στα παρακείμενα κτήματα (χωράφια), τα οποία ανήκαν κάποτε στον Άγιο Νικόλαο και τα οποία είναι αμφιθεατρικά, πλησίον (δυτικά) της Δασκαλόπετρας!

 

Αξιότιμοι κύριοι ιθύνοντες,

Κύριε Μηταράκη (που δεν… φταίτε εσείς), κύριε Σταμάτη Κάρματζη (Δήμαρχε Χίου που έχεις τη μεγάλη ευθύνη), κάντε κάτι! Με μια επισκευή της παιδικής χαράς και με ένα άσπρισμα του κτιρίου της περιοχής δεν τελειώνετε! Κάντε, σας παρακαλώ, μια πληρέστερη προβολή του Ομήρου γενικώς και της Δασκαλόπετρας ειδικότερα. Μου τηλεφωνούν διάφοροι ζητώντας να μάθουν για την Ομηρούπολη της… Αλάσκας! Γιατί να μην τους «τραβήξουμε» προς τη Χίο;

Κάντε κάτι σας παρακαλώ!

Καλή Ανάσταση

και Καλή Φώτιση!…

Αναστ. Ι. Τριπολίτης

Αγγειοχειρουργός

[1]     Το ένα υπογράφεται από τον Δημοτικό Σύμβουλο, συγχωριανό μου και φίλο μου Νίκο Νύκτα, το άλλο από τον επίσης φίλο και συγχωριανό μου Ιάκωβο Γ. Μπριλή.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.