Ο Φιλοτελισμός και η συλλογή γραμματοσήμων των παιδικών μας χρόνων

Του Γιάννη Μανωλάκη

 

Κάθε κράτος έχει και την ταχυδρομική του Υπηρεσία που εκδίδει τα γραμματόσημα τα οποία επικολλούνται στις επιστολές ή τα δέματα και αποδεικνύουν την είσπραξη των αναλογούντων τελών ώστε να γίνει η μεταφορά τους ανά τον κόσμο, ενώ το σφράγισμα των γραμματοσήμων αποδεικνύει την παραλαβή από την Υπηρεσία αλλά και την ένδειξη ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά.

Τα κράτη συνήθως επιδεικνύουν πάνω στα γραμματόσημά τους ό,τι καλλίτερο έχουν να επιδείξουν: την Ιστορία τους, τοπία, μνημεία, σημαντικά πρόσωπα, έργα τέχνης, την χλωρίδα και πανίδα, επετείους, γεγονότα κ.τ.λ. Κάθε γραμματόσημο είναι ένα έργο τέχνης από μόνο το, και βρίσκεται εκεί, ώστε παράλληλα με τους πρακτικούς σκοπούς που προαναφέρθηκαν, να είναι ένας «πρέσβης» της χώρας ταξιδεύοντας σε όλη την υφήλιο. Οι μεγαλύτεροι θαυμαστές των γραμματοσήμων είναι οι λεγόμενοι φιλοτελιστές, οι οποίοι αποδεικνύουν την αγάπη τους για αυτά τα μικρά, μαγικά «χαρτάκια» με το να γίνονται και συλλέκτες τους.

Πολλά τα οφέλη του φιλοτελισμού για τον άνθρωπο – προπαντός για τους νέους!

Οι περισσότεροι θυμόμαστε από τα μαθητικά μας χρόνια την χαρά που βιώναμε με την συλλογή γραμματοσήμων!

Να τα «ξεκολλήσουμε» από τα «γράμματα» των ναυτικών ή των ξενιτεμένων συγγενών μας, προερχόμενα από χώρες μακρινές και άγνωστες…! Να τα ταξινομήσουμε ανά χώρα στα ειδικά βιβλία που αγοράζαμε από τα βιβλιοπωλεία, στα οποία πάντα έβρισκες να αγοράσεις και γραμματόσημα για τον εμπλουτισμό της συλλογής!

Μετά να αρχίζουν οι ανταλλαγές των «διπλών»… Όσα είχαμε διπλά, τριπλά ή και περισσότερα, τα ανταλλάσαμε με άλλα παιδιά – συλλέκτες και έτσι βγαίναμε όλοι κερδισμένοι.

Εκεί γινόταν το μεγάλο «παζάρι»!

«Αυτό είναι Αμερικάνικο, δείχνει τους ανθρώπους στο Φεγγάρι…»

«Αυτό είναι από την Κίνα. Πολύ μακρινό μέρος, πήγε ο πατέρας μου, δεν πάνε πολλοί εκεί…! Είναι σπάνιο!» … Και πολλά άλλα τέτοια, μήπως και πάρουμε λίγα παραπάνω γραμματόσημα ή λίγο

καλλίτερα, κατά τις προτιμήσεις μας.

… Και πόσα μάθαμε μέσα από αυτή την ενασχόληση!

Χώρες μακρινές, άγνωστες, που φάνταζαν μαγικές στα παιδικά μυαλά. Ιστορικά γεγονότα, ζώα και φυτά του κόσμου, σημαντικά πρόσωπα της Ιστορίας, μνημεία, ανακαλύψεις, εφευρέσεις, έργα τέχνης, καλλιτέχνες και πολλά – πολλά ακόμη…

Μακάρι και οι σημερινοί νέοι μας να ασχολούνταν ξανά με αυτή την ευγενή και χρήσιμη ενασχόληση η οποία πέραν της μαθήσεως, γαλβανίζει και διαμορφώνει χαρακτήρες.

Μαθαίνει στον άνθρωπο την αγάπη για το ωραίο μα και το σημαντικό. Μαθαίνει την τάξη, την μεθοδικότητα και την αυτοπειθαρχία ενώ είναι «βάλσαμο» για το πνεύμα, το νου και την ψυχή.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.