Παραδοσιακή συνταγή από την Αρμενία. Ιτσλί. Ichli Kiofte.

 

 

Παραδοσιακό πιάτο της φίλης χώρας Αρμενίας τα Ιτσλί(κεφτεδάκια με μοσχαρίσιο κιμά και όχι μόνο…) απίστευτης νοστιμιάς  διάσημη σπεσιαλιτέ της Αρμένικης κουζίνας.. Μας τα παρουσιάζει η κυρία Άρτεμις Ναχαμπετιάν.

Ιτσλί  Αρμενίας.

Υλικά για την γέμιση.

1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο αρκετά λιπαρό. (εναλλακτικά 500γρ. μοσχαρίσιο και 500γρ. πρόβειο.)

600 γρ. κρεμμύδια

400 γρ. μαγειρικό λίπος (φυτίνη)

Αλάτι, κόκκινο καυτερό πιπέρι, μαυροπίπερο. (Όσο αντέχετε).

Εκτέλεση.

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και σοτάρουμε με το βούτυρο.

Βάζουμε τον κιμά και τα μπαχαρικά… τσιγαρίζουμε και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να στεγνώσει από τα υγρά του.

Αφήνουμε λίγο την κατσαρόλα να κρυώσει και την τοποθετούμε στο ψυγείο. Μόλις το μίγμα παγώσει ζυμώνουμε να πάει το βούτυρο παντού και σχηματίζουμε μπαλάκια μικρότερα από ένα αυγό, (περίπου 40 θα βγουν).

Σημείωση: Αν τα βάλουμε στην κατάψυξη να παγώσουν θα μας βοηθήσει πολύ στη συνέχεια της διαδικασίας .

 

Υλικά για το περίβλημα.

500 γραμμάρια μοσχαρίσιο κιμά, εντελώς άπαχο, κατά προτίμηση νουά.( Θα ζητήσετε από τον κρεοπώλη σας, να το περάσει 3 φορές από τη μηχανή να λιώσει καλά. Λίγο χοντρό αλάτι στο πέρασμα θα βοηθήσει τις ίνες να σπάσουν τελείως).

250 γραμμάρια πλιγούρι ψιλό (μόνο).

Αλάτι, μαύρο και κόκκινο πιπέρι, λίγο νερό για ζύμωμα.

Σημείωση:Καλό είναι να φτιάξουμε σταδιακά, τρείς ή και τέσσερις φορές τη ζύμη για να αποφύγουμε να στεγνώσει ή να φουσκώσει το πλιγούρι!

Συνέχεια εκτέλεσης της συνταγής.

Χωρίζουμε λοιπόν τον κιμά και το πλιγούρι σε 3 ή 4 μέρη.

Παίρνουμε το ¼ κιμά, το ¼ πλιγούρι και 1 φλ. του καφέ νερό, αλάτι, μαύρο και κόκκινο πιπέρι και το ζυμώνουμε (στο χέρι ή στο μίξερ) έτσι, ώστε να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα που να πλάθεται εύκολα.

Παίρνουμε στο χέρι μας μια ποσότητα από το μίγμα και βουτώντας το χέρι μας σε νερό, δημιουργούμε μια στρογγυλή και λεία “θήκη” για να τοποθετήσουμε το παγωμένο μπαλάκι.

Προσπαθούμε να κλείσει τελείως βρέχοντας αρκετά συχνά τα δάχτυλά μας. Ο στόχος είναι να γίνει μια λεία και ομοιόμορφη μπαλίτσα.

Εγώ προσωπικά, μόλις τελειώσω, χρησιμοποιώ poly bag (ένα κομμάτι στο κάθε σακουλάκι) και τα τοποθετώ στην κατάψυξη. Αν θέλουμε να τα σερβίρουμε την ίδια μέρα, τα αφήνουμε για λίγη ώρα και τα βγάζουμε για τη βράση… αλλιώς οπότε θελήσουμε, είναι εκεί και μας περιμένουν!!! Τώρα πια θα είναι έτοιμα σε λίγα μόνο λεπτά…

Πως όμως;;

…τα βράζουμε σε κατσαρόλα με νερό, αλάτι και λίγο χυμό λεμονιού για περίπου 5 έως 10 λεπτά ή μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια. Τότε σημαίνει πως είναι έτοιμα!!!

Σερβίρονται με μπόλικο λεμόνι!!!

‘Αν ο παράδεισος είχε κεφτέδες αυτοί θα ονομάζονταν ichli’.(ιτσλί)!!!, λέμε στην Αρμενία…

Προσοχή: Το λεπτό περίβλημα του ιτσλί, χαρακτηρίζει την καλή Αρμένισσα νοικοκυρά.Προσπαθείστε να το πετύχετε κι εσείς.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

Άρτεμις Ναχαμπετιάν.

…………………………………………………

Η κυρία Άρτεμις Ναχαμπετιάν την οποία συναντάτε στο facebook: Ardemis Nahabetian, γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στην Αρμένικη παροικία του Ν.Κόσμου. Το  πρώτο της σχολείο ήταν η Σχολή Αρμενόπαιδων ‘Σοφία Χαγκοπιάν’ του Αρμενικού Κυανού Σταυρού που βρίσκεται στον Ν.Κόσμο, Σαρκουδίνου 120. Εργάζεται στην αλυσίδα εμπορίας τροφίμων Κρητικός ενώ ταυτόχρονα  ανέπτυξε μεγάλη δράση και συμμετοχή σε Αρμένικους Συλλόγους όπως : Αρμενική Νεολαία Ελλάδος, Αρμενική Νεολαία Συλλόγου Αραράτ και Συστήματα Αρμενίων Προσκόπων(23ο Ακροπόλεως, 14ο Νίκαιας, 11ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Νίκαιας). Η αγάπη της για την χώρα καταγωγής της την ώθησε να δημιουργήσει την ομάδα ‘Αρμένιοι και φίλοι των Αρμενίων’.

Την ευχαριστώ θερμά για την συμμετοχή της στη στήλη.

Για την diafaneia.eu

Τασσώ Γαΐλα.

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.