Παραδοσιακή συνταγή της Αρμενίας. Ντολμαδάκια Γιαλαντζί. Παρουσίαση: Άρτεμις Ναχαμπετιάν.

 

Συνταγή για… Ντολμαδάκια!
Ένα κλασσικό και παραδοσικό πιάτο στην Αρμενία! Εμείς ντολμά ονομάζουμε ότι γεμίζεται… Ντολμά με λάχανο, κολοκύθι, ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες. Άλλοτε με ρύζι και μυρωδικά, άλλοτε με κιμά. Σκέφτηκα σήμερα να σας πω πως φτιάχνω εγώ τα…

Ντολμαδάκια γιαλαντζί!

Υλικά.

¼ του κιλού αμπελόφυλλα.
2 κούπες κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
1 κούπα ρύζι καρολίνα.
1 ματσάκι φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο.
½ ματσάκι μαϊντανό.
½ ματσάκι άνηθο.
1 κουταλιά σούπας δυόσμο.
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.
¾ της κούπας ελαιόλαδο.
¼ της κούπας χυμό λεμονιού.
αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση.

Ξεκινώντας την προετοιμασία αφαιρούμε τα κοτσανάκια από τα αμπελόφυλλα και σε κατσαρόλα που βράζει τα ρίχνουμε λίγα -λίγα.

Περιμένουμε λίγο μέχρι να ζεματιστούν (να αλλάξουν χρώμα) και τα απλώνουμε σε ένα μικρό ταψάκι εώς ότου φτιάξουμε τη γέμιση.

Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει.

Κλείνουμε το μάτι της κουζίνας και προσθέτουμε το ρύζι, το κρεμμυδάκι, το μαϊντανό, τον άνηθο, το δυόσμο, τη ζάχαρη, το αλατοπίπερο και τη μισή ποσότητα από το χυμό του λεμονιού.

Ανακατεύουμε και η γέμιση είναι έτοιμη.
Στρώνουμε μερικά αμπελόφυλλα στον πάτο της κατσαρόλας (αν είχαμε κληματόβεργες θα ήταν καλύτερο) και ξεκινάμε το τύλιγμα.

Τυλίγουμε τα ντολμαδάκια και τα τοποθετούμε σφιχτά και κυκλικά σε σειρές.

Πριν τα βάλουμε στη φωτιά τοποθετούμε πάνω τους ένα πιάτο (σαν καπάκι), αυτό θα βοηθήσει να μην ανακατευτούν την ώρα της βράσης.
Προσθέτουμε δύο κούπες νερό, το υπόλοιπο λεμόνι και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι τα ντολμαδάκια να απορροφήσουν τα υγρά και να μείνουν με το λάδι τους.

Πεντανόστιμα ζεστά και κρύα!
Σερβίρουμε με επιπλέον λεμόνι για όσους επιθυμούν ή ακόμη και με γιαούρτι!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

Άρτεμις Ναχαμπετιάν.

………………………………………………………………………

Άρτεμις Ναχαμπετιάν : (στο facebook: Ardemis Nahabetian), γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στην Αρμένικη παροικία του Ν.Κόσμου. Το  πρώτο της σχολείο ήταν η Σχολή Αρμενόπαιδων ‘Σοφία Χαγκοπιάν’ του Αρμενικού Κυανού Σταυρού που βρίσκεται στον Ν.Κόσμο, Σαρκουδίνου 120. Εργάζεται στην αλυσίδα εμπορίας τροφίμων Κρητικός ενώ ταυτόχρονα  ανέπτυξε μεγάλη δράση και συμμετοχή σε Αρμένικους Συλλόγους όπως : Αρμενική Νεολαία Ελλάδος, Αρμενική Νεολαία Συλλόγου Αραράτ και Συστήματα Αρμενίων Προσκόπων(23ο Ακροπόλεως, 14ο Νίκαιας, 11ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Νίκαιας). Η αγάπη της για την χώρα καταγωγής της την ώθησε να δημιουργήσει την ομάδα ‘Αρμένιοι και φίλοι των Αρμενίων’.

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.