Παρουσίαση της Ενιαίας Πεζοπορικής Διαφρομής Χίου στο 9ο Διεπιστημονικό Συνέδριο

Στο 9ο Διεπιστημονικό Συνέδριο, 26 – 28 Σεπτεμβρίου 2019, θα παρουσιαστούν «Τα παλιά μονοπάτια της Κεντρικής και Βόρειας Χίου ως ενιαία πεζοπορική διαδρομή: Η ανάδειξη της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς».

Ο σύλλογος  ” ΦΙΛΟΙ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ ΧΙΟΥ “ συνεχίζει την προσπάθειά του για την ανάδειξη των πεζοπορικών δυνατοτήτων της Χίου, παρά την αχαρακτήριστη ενέργεια της μη ένταξης της Ενιαίας πεζοπορικής διαδρομής της Χίου στο ΕΣΠΑ. Όμως αυτή η πρόταση θα παρουσιαστεί σε συνέδριο στο Μέτσοβο που έχει θέμα ” Ολοκληρωμένη ανάπτυξη ορεινών και απομονωμένων νησιωτικών περιοχών “.

Δεν πρόκειται για προσωπική προβολή αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Χαλάτζης Γιώργος, αλλά για συνεισφορά στην υπόθεση ” βιώσιμη ανάπτυξη στα νησιά του Βορείου Αιγαίου “. Ελπίζουμε ότι οι νέες ” αρχές ” των νησιών θα δουν επιτέλους τον δρόμο.

Μετά την πρώτη θέση που κατέκτησε η Χίος το 2017, με τον μύθο της μονομαχίας του Ωρίωνα με την θεά Άρτεμις στο βουνό Πελινναίο της Χίου στο 6ο ευρωπαϊκό συνέδριο των ευρωπαϊκών χωριών των πεζοπόρων στη Βόρεια Ιταλία, μια νέα διάκριση έρχεται για τα μονοπάτια και τις πεζοπορικές δυνατότητες της Χίου.

Στο ανωτέρω Συνέδριο η καθηγήτρια αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου της Πάτρας κα. Δώρα Μονιούδη – Γαβαλά θα παρουσιάσει την πρόταση του Γιώργου Χαλάτση για την δημιουργία ενιαίας πεζοπορικής διαδρομής στη Χίο.

Η επιστημονική επιτροπή αποδέχθηκε ότι αυτή η πρόταση είναι καινοτόμα και αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την βιώσιμη ανάπτυξη ορεινών και απομονωμένων περιοχών.

Πρόκειται για την διαδρομή των 92χλμ. περίπου που δυστυχώς κάποια πολιτικά πρόσωπα αλλά και τεχνοκράτες δεν μπόρεσαν να αξιολογήσουν σωστά και δεν προσπάθησαν να ενταχθεί σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Πρόκειται για μια ακόμα απόδειξη ότι το αλώβητο περιβάλλον και η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μπορούν να συνεισφέρουν στην ολοκληρωμένη τοπική ανάπτυξη.  

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.