ΠΕΣ ΝΑΤ ΧΙΟΥ: Περιμένοντας τον γιατρό… Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

 

 

Περιμένοντας τον γιατρό… ίσως ακούγεται αστείο μόνο που δεν είναι όταν περιμένει γιατρό σχεδόν το 1/3 του νησιού δηλαδή 15.000 άνθρωποι. Ναι, τόσοι είναι στο σύνολο τους οι ναυτικοί εν ενεργεία, οι συνταξιούχοι ναυτικοί και οι οικογένειες τους στη Χίο .

Στη Χίο, το νησί των εφοπλιστών αλλά και των… ναυτικών. Καραβονήσι όχι στα λόγια, καράβια υπάρχουν, αλλά  και στην πράξη με τον τεράστιο αριθμό ναυτικών οικογενειών. Και, τα καράβια καλά πορεύονται στα πελάγη όμως οι συνταξιούχοι ναυτικοί μας δεν πορεύονται καθόλου καλά στην καθημερινότητα τους με τις μεγάλες περικοπές των συντάξεων τους και την αλματώδη άνοδο του κόστους διαβίωσης.

Δεν τους έφταναν όλα αυτά-πολύπαθη ναυτομάνα Χίος-, ήρθε κι η έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης εδώ κι ενάμιση χρόνο με απουσία γιατρού από το νησί και συνεχή εμπαιγμό από την Κυβέρνηση.

Υποβάθμιση της ποιότητας ζωής ναυτικών εν ενεργεία και συνταξιούχων και κίνδυνος της σωματικής τους ακεραιότητας όχι από ναυτικό ατύχημα αλλά από έλλειψη γιατρού  ήτοι ιατρικής περίθαλψης στον Οίκο Ναύτου του νησιού.

Κοντά μας ο πρόεδρος της ΠΕΣ ΝΑΤ ΧΙΟΥ καπετάν Στέλιος Κουμπιάς.

 

καπετάν Στέλιο το ΚΚΕ που στηρίζει σταθερά τον αγώνα σας, κατέθεσε στις 29/9/2021 αναφορά του δίκαιου αιτήματος  σας στη Βουλή, για το ελάχιστο: τη μόνιμη τοποθέτηση 2 γιατρών όλο το 24ωρο στον Οίκο Ναύτου, με απάντηση από τον Υπουργό κ. Χατζηδάκη: <Είναι θέμα αρμοδιότητος των Υπουργείων Υγείας και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής>. Τι προηγήθηκε, γιατί μείνατε χωρίς γιατρό και πόσο είναι το διάστημα αυτό;

 

-Κατ’ αρχή να σας ενημερώσω κ. Γαΐλα, ότι η ΠΕΣ ΝΑΤ ΧΙΟΥ στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών της, έχει ενημερώσει για το δίκαιο αίτημά μας όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και έχουμε λάβει την στήριξή τους. Θέλω επίσης να σας ενημερώσω ότι ο Οίκος Ναύτη Χίου βρίσκεται υπό ειδικό καθεστώς και σύμφωνα με το καταστατικό του Δωρητή, του αείμνηστου Κώστα Λαιμού «Ο Οίκος Ναύτη Χίου κατασκευάσθηκε για να εξυπηρετεί τους Χιώτες Ναυτικούς και τις Οικογένειες τους και ανήκει σ’ αυτούς, και από την στιγμή που θα πάψει να εξυπηρετεί τους Ναυτικούς θα επιστρέψει στον Δωρητή ή τους κληρονόμους του».

Από το 2014 με την ίδρυση του ΕΟΠΠΥ, ο Οίκος Ναύτη Χίου είναι σε «αργία», και από τότε μέχρι σήμερα με τους συνεχείς αγώνες μας υπήρξαν μερικά διαστήματα λειτουργίας του για συνταγογράφηση φαρμάκων, όπως ζητούσαμε.

 

Τα ιατρεία σας που στεγάζονται; Είναι άρτια εξοπλισμένα;

 

-Ο Οίκος Ναύτη Χίου στεγάζεται σε 4οροφο κτήριο στα οποία στεγάζονταν και τα ιατρεία του. Με το κλείσιμο του Οίκου Ναύτη Χίου το 2014, όλος ο εξοπλισμός του μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου, και κατ ’εμέ καλώς έγινε, γιατί θα καταστρεφόταν από την μη λειτουργία τους όλα αυτά τα χρόνια.

 

Είχατε ζητήσει  καπετάν Στέλιο στην συνάντηση σας με τον Πρόεδρο του Δ.Σ Οίκου Ναύτη, την κυρία Λιμενάρχη, τον πρόεδρο του ΝΑΤ, τον Διοικητή της ΑΕΝ Μηχανικών Χίου, 2 γιατρούς επί μονίμου βάσεως. Ωραία, αυτό συνέβη πότε;

 

-Τον Οκτώβριο του 2019, στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήσεως του Διοικητή της ΑΕΝ Μηχανικών Χίου, για να δοθεί ένας όροφος στην ΑΕΝ Μηχανικών Χίου για την φοίτηση περισσοτέρων σπουδαστών/στριών, εμείς κ. Γαΐλα, είπαμε να δοθούν δύο όροφοι(2ος και 3ος) με την προϋπόθεση ότι θα έχουμε 2 γιατρούς σε καθημερινή βάση για την συνταγογράφηση φαρμάκων, κάτι που βρήκε όλους σύμφωνους, παίρνοντας την υπόσχεση για πραγματοποίηση του αιτήματός μας. Φυσικά μετά την μετασκευή των δύο ορόφων με έξοδα του Οίκου Ναύτη, ξεκίνησαν να λειτουργούν ως αίθουσες διδασκαλίας των σπουδαστών/ στριών, αλλά η υπόσχεση για μόνιμη παρουσία των γιατρών έμεινε στα λόγια.

 

Ο δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης σε παρέμβαση του με επιστολή για την ιατρική στελέχωση του Οίκου Ναύτου προς τον Υπουργό Υγείας κ. Αθανάσιο Πλεύρη προτείνει εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα να ικανοποιηθεί το εν λόγω αίτημα της ιατρικής στελέχωσης του Οίκου Ναύτου, να επιτραπεί από την Νομοθεσία στο Δήμο Χίου να συνάψει σύμβαση με ιατρό και να καλύψει με δική του δαπάνη την αμοιβή του. Συμφωνεί η ΠΕΣ ΝΑΤ;

 

-Στις 21 Οκτωβρίου, και στο πλαίσιο των συναντήσεών μας με τοπικούς βουλευτές και άρχοντες του νησιού για την επαναλειτουργία του Οίκου Ναύτη Χίου, συναντηθήκαμε και με τον Δήμαρχο Χίου τον οποίον ενημερώσαμε για το αίτημά μας, ο Δήμαρχος δεσμεύθηκε ότι θα ενώσει τη φωνή του με την δική μας, αποστέλλοντας επιστολή στον Υπουργό Υγείας με το αίτημά του. Η ΠΕΣ ΝΑΤ Χίου συμφωνεί με αυτή την κίνηση του Δημάρχου και ευχόμαστε να γίνει δεκτή από τον Υπουργό Υγείας.

 

Έχει περάσει ενάμιση χρόνος συνεχούς εμπαιγμού κι απαξίωσης των ναυτικών μας καπετάν Στέλιο. Περιμένοντας εν όψει και του χειμώνα …τον γιατρό και γνωρίζοντας τον αγωνιστικό και δυναμικό χαρακτήρα της ΠΕΣ ΝΑΤ ΧΙΟΥ ποια η επόμενη κίνηση σας; Το Υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής όπως απάντησε ο κ. Χατζηδάκης στο ΚΚΕ;

 

-Πρίν μερικές ημέρες κ. Γαΐλα,στην συνάντησή που είχαμε με τον Γραμματέα του πολιτικού γραφείου του κυρίου Μηταράκη, Βουλευτή ΝΔ Χίου και υπουργού, ζητήσαμε συνάντηση με τον κύριο Μηταράκη η οποία πρόκειται να γίνει την προσεχή Τετάρτη 10 Νοέμβρη.

Και … μετά τον συμπολίτη σας κ. Υπουργό, ποιο το επόμενο βήμα;

 

-Στην περίπτωση που δεν έχουμε θετικό αποτέλεσμα και λύση του αιτήματός μας, αυτό που απομένει πλέον είναι το έσχατο μέσο….. η επ’ αόριστον κατάληψη του κτηρίου του Οίκου Ναύτη Χίου.

 

 Πριν κλείσουμε την ενημερωτική αυτή συζήτηση μας κάτι άσχετο με το θέμα μας αλλά σχετικό με εσάς καπετάν Στέλιο. Η απήχηση σας στους αναγνώστες ως συγγραφέας ναυτικών ιστοριών είναι μεγάλη. Να περιμένει η Χιώτικη Διαφάνεια κι άλλο σας κείμενο;

 

-Καταρχήν να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για την συνέντευξη και το ενδιαφέρον σας στο δίκαιο αίτημά μας, και φυσικά θα επανέλθω σύντομα σε ότι αφορά τις Ναυτικές Ιστορίες γιατί βλέπω και εγώ ότι η κοινωνία της Χίου τις αγκάλιασε με πολύ ενδιαφέρον και αγάπη. Ευχαριστώ πολύ.

 

Σχόλιο γράφουσας:Οίκος Ναύτου –αυτός της Χίου-, χωρίς γιατρό , καράβι δίχως καπετάνιο. Και δεν είναι αστείο, σκληρή πραγματικότητα, δείγμα της απαξίωσης της ανθρώπινης ύπαρξης.

Οι εργαζόμενοι της COSCO μετά από τις δυναμικές κινητοποιήσεις τους δικαιώθηκαν. Το ευχόμαστε και στην ΠΕΣ ΝΑΤ ΧΙΟΥ.

 

Για την diafaneia.eu

Τασσώ Γαΐλα.

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.