Προβολή στο Αντίβαρο την Πέμπτη 3/11: «Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Μεσοχώρα»

 

To περιβαλλοντικό ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου προβάλλεται την Πέμπτη 3/11 στις 8 το βράδυ στον Κοινωνικό Χώρο Αντίβαρο (Καλοπλύτου 44)

 

«Ένα χωριό όμηρος ενός μύθου…»: «Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Μεσοχώρα» είναι ένα περιβαλλοντικό ντοκιμαντέρ με ανθρωπολογικές προεκτάσεις που διερευνά  ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά έργα της νεότερης Ελλάδος, την εκτροπή του Αχελώου και εστιάζει στις επιπτώσεις της κατασκευής του φράγματος της Μεσοχώρας στους ανθρώπους και το περιβάλλον.

Το ντοκιμαντέρ, που προβάλλει ο Κοινωνικός Χώρος Αντίβαρο (Καλοπλύτου 44) σήμερα Πέμπτη 3/11/2022 στις 8 το βράδυ, αναφέρεται στο χωριό Μεσοχώρα που βρίσκεται σ’ έναν ειδυλλιακό τόπο, στις όχθες του ποταμού Αχελώου, στην οροσειρά της Πίνδου. Η περιοχή, όμως, κατακλύζεται από την τεχνητή λίμνη που θα δημιουργηθεί με την εκτροπή του ποταμού.

Στη διάρκεια της προβολής στο Αντίβαρο, θα γίνει και ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις αυτού του περιβαλλοντοκτόνου φαραωνικού έργου.

Στο φιλμ, υλικό  από το προσωπικό αρχείο  του σκηνοθέτη (του οποίου το πατρικό σπίτι βρίσκεται στο χωριό) διαπλέκεται με μαρτυρίες των κατοίκων της Μεσοχώρας αλλά και τον τυποποιημένο λόγο Ελλήνων πολιτικών και τεχνοκρατών, ξετυλίγοντας την απίστευτη ιστορία της ομηρίας του χωριού, της οικογενειακής τραγωδίας του ίδιου του σκηνοθέτη, αλλά και  του αξιοθαύμαστου αγώνα των Μεσοχωριτών. Ενός αγώνα που κράτησε πάνω από δύο δεκαετίες και που είχε ως αποτέλεσμα να αναστείλει την ολοκλήρωση του έργου.

Από το 2017, ωστόσο, όλα αλλάζουν δραματικά.   Κι ο κίνδυνος πλέον να επαναληφθεί ο μύθος της πάλης του Ηρακλή με τον Αχελώο – αυτήν τη φορά ως σύγχρονη περιβαλλοντική καταστροφή – είναι ορατός… Άραγε έφτασε το τέλος;

Στόχος του ντοκιμαντέρ (που προβάλλεται στο «Αντίβαρο» με την ευγενική παραχώρηση τον σκηνοθέτη Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου και της ΕΡΤ Αρχείο Α.Ε.), είναι, με τα λόγια του σκηνοθέτη, «η διερεύνηση του τι διακυβεύεται όταν δημιουργείται ένα μεγάλο τεχνικό έργο το οποίο δεν λαμβάνει  υπόψη του το φυσικό περιβάλλον και τον ανθρώπινο παράγοντα. Είναι η ιστορία ενός φράγματος που έχει διαρρήξει τους ιστούς μιας μικρής κοινότητας κι έχει  σημαδέψει την ιστορία της οικογένειάς μου», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Ο Κοινωνικός Χώρος Αντίβαρο βρίσκεται στην οδό Καλοπλύτου 44 στην πόλη της Χίου. Η είσοδος είναι δωρεάν.  Διαβάστε περισσότερα στο fb.me/e/37LNPPDvW

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.