Προσοχή!!! Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο 04-09-2020

Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για αύριο Παρασκευή 05-09-2020 προβλέπεται ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΣ κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) λόγω των ισχυρών ανέμων και των υψηλών θερμοκρασιών στις Νήσους Χίο, Οινούσες, Ψαρά, Σάμο, Ικαρία, Φούρνους.

Επειδή οι ισχυροί βορειο-ανατολικοί άνεμοι σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να επικρατούν και τις επόμενες ημέρες σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες του Βορείου Αιγαίου (Λέσβου, Χίου και Σάμου), θα θέλαμε για άλλη μια φορά να επιστήσουμε την προσοχή των πολιτών των Νησιών του Βορείου Αιγαίου, ως προς την τήρηση των ακόλουθων:

  1. Απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς για οποιοδήποτε λόγο στην ύπαιθρο.
  2. Μην καίτε σε καμία περίπτωση σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά.
  3. Μην ανάβετε υπαίθριες ψησταριές σε δάση, δασικές εκτάσεις ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.
  4. Οι επαγγελματίες (σιδηρουργοί, οικοδόμοι, κλπ) να αποφεύγουν εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. οξυγονοκολλήσεις –ηλεκτροσυγκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
  5. Οι αγρότες να συντηρούν τα γεωργικά τους μηχανήματα και να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα προς αποφυγή πρόκλησης σπινθήρων από αυτά (πχ. τοποθέτηση φλογοπαγίδων στις εξατμίσεις μηχανημάτων, πλήρης αποφυγή εργασιών αποψίλωσης με χορτοκοπτικά μεταλλικού δίσκου).
  6. Επισημαίνεται, ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από την εξάτμιση όλων των τύπων των οχημάτων μπορούν να προξενήσουν πυρκαγιά, όπως και η υπερθέρμανση από τις εξατμίσεις των καταλυτικών αυτοκινήτων όταν αυτά σταματούν ή σταθμεύουν σε σημεία των πρανών των δρόμων που δεν έχουν καθαριστεί από χόρτα.
  7. Απαγορεύεται η χρήση βεγγαλικών – πυροτεχνημάτων, σε περιοχές που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από δασικές εκτάσεις.
  8. Οι μελισσοκόμοι να αποφεύγουν σε κάθε περίπτωση το κάπνισμα των μελισσών τους
  9. Δεν πετάμε αναμμένα τσιγάρα. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ανάφλεξης.
  10. .Μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος, υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
  11. Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης από τις Αρχές σε ευαίσθητες δασικές περιοχές.
  12. Μόλις αντιληφθείτε πυρκαγιά ειδοποιήστε άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο 199. Δώστε σαφείς πληροφορίες για:

– την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε,

– την τοποθεσία, το ακριβές σημείο, την κατεύθυνση της πυρκαγιάς καθώς και το είδος της βλάστησης που καίγεται.

– την ένταση και την διεύθυνση του ανέμου.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι σε περίπτωση που εκδηλωθεί πυρκαγιά από πρόθεση ή από αμέλεια ο  υπαίτιος θα διώκεται ποινικά, σύμφωνα με άρθρα 28, 265 και 266 του Ποινικού Κώδικα και θα διενεργείται εις βάρος του σχετική δικογραφία, ενώ επιπρόσθετα θα υπόκειται και σε διοικητικό πρόστιμο.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.