Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Μεταφορών & Επικοινωνιών κ. Νικόλαος Νύκτας συμμετείχε στο ένατο Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού με τηλεδιάσκεψη.

Κύρια θέματα της συζήτησης που διεξήχθη στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού ήταν:

·         η εξέλιξη της τουριστικής δραστηριότητας κατά τους μήνες Ιούλιο- Αύγουστο

·         επίκαιρα ζητήματα εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων

·         και η αντιμετώπιση κρουσμάτων COVID-19.

O Υπουργός Τουρισμού κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε στη νέα πολιτική της προοδευτικής αύξησης των επιτρεπόμενων επισκεπτών από άλλες χώρες, σε πρώτη φάση με 500 ταξιδιώτες ανά εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση, η ροή ταξιδιωτών παρακολουθείται τακτικά και συστηματικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Τα περισσότερα κρούσματα προκύπτουν από τη μη τήρηση των κανόνων και όχι από τον εισερχόμενο τουρισμό. Γι’ αυτό, κατά τον κ. Χάρη Θεοχάρη, κρίνεται απολύτως απαραίτητο να συνεχίσουν όλοι ανεξαιρέτως να τηρούν τα υγειονομικά μέτρα.

Από την πλευρά τους οι Αντιπεριφερειάρχες / Εντεταλμένοι εκπρόσωποι – μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού ενημέρωσαν τον κ. Υπουργό για τις συγκεκριμένες συνθήκες υπό τις οποίες λειτούργησαν κατά τη διάρκεια του Αυγούστου οι τουριστικοί προορισμοί στις Περιφέρειες της χώρας. Ήταν κοινή διαπίστωση ότι:

– υπήρξε αυξημένη κίνηση από τον εσωτερικό τουρισμό.

– προτιμήθηκαν από τους Έλληνες περισσότερο οι παράκτιες και νησιωτικές περιοχές.

  • προτιμήθηκαν επίσης προορισμοί οι οποίοι ήταν εύκολα προσβάσιμοι με ΙΧ αυτοκίνητο.
  • σημαντική μείωση των αφίξεων, κυρίως αλλοδαπών επισκεπτών, παρατηρήθηκε σε περιοχές τις οποίες προηγουμένως προτιμούσαν τουρίστες από συγκεκριμένες χώρες, όπου το τρέχον διάστημα υφίστανται υγειονομικοί περιορισμοί.

Συγκεκριμένα , στο Βόρειο Αιγαίο  τόνισε ο κ. Νύκτας τα υγειονομικά πρωτόκολλα τηρήθηκαν πιστά και αυτό φάνηκε και από τα ελάχιστα κρούσματα στην Περιφέρειά μας και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους πολίτες αλλά και τους εμπλεκόμενους του τουρισμού σε κάθε νησί ξεχωριστά.

Η Λήμνος πήρε την πρωτιά σε αριθμό επισκεπτών και θεωρούμε ότι οφείλεται στην προσπάθεια που έγινε   για την τουριστική προβολή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με την καμπάνια “Πάμε Βόρειο Αιγαίο, για διακοπές αλλιώς” στην Βόρεια Ελλάδα, αλλά και ότι η σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα είναι πιο συχνή και πιο σύντομη σε διάρκεια ταξιδιού είπε ο κος Νύκτας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην   Σάμο που  φέτος είχε εισερχόμενο τουρισμό γύρω στα 20%, ενώ τα δεδομένα για τα νησιά της Χίου και της Λέσβου ήταν πιο χαμηλά. Αυτό οφείλεται στο κλείσιμο των συνόρων με την Τουρκία που ήταν οι κατ’ εξοχήν επισκέπτες μαζικού τουρισμού.

Επομένως ήταν μια δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό παγκοσμίως και εκτιμάται ότι μετά το 2022 θα ανακάμψει η τουριστική κίνηση για τη χώρα μας.

Ετέθη ακόμα μια φορά θέμα στήριξης των Τουριστικών Επιχειρήσεων και εποχικών καταλυμάτων και των εργαζομένων

Η νέα Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού κυρία Βίκυ Λοΐζου,  ανέφερε ότι στην επόμενη προγραμματική περίοδο η Κυβέρνηση θα έχει στα χέρια της τρία συνολικά χρηματοδοτικά εργαλεία ύψους 72 δις:

  • το Ταμείο Ανάκαμψης
  • το ΕΣΠΑ 2021-2027
  • το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τέλος, τα μέλη ενημερώθηκαν σχετικά με τη δυνατότητα «Συμμετοχής των Περιφερειών και των Δήμων στην προβολή των τουριστικών προορισμών στη νέα ιστοσελίδα «Visit Greece» (www.visitgreece.gr) του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού». Κατόπιν πρωτοβουλίας του Υπουργού Τουρισμού, μέχρι στιγμής έχουν ανταποκριθεί και έχουν ήδη αποστείλει υλικό προς τον ΕΟΤ οι εξής Περιφέρειες: Αττικής, Βορείου Αιγαίου, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, επιπλέον η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και ο Δήμος Λεβαδέων.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.