Πως το ¨μειονέκτημα¨ γίνηκε ¨πλεονέκτημα¨ και θα επιλύσει δυο χρονίζοντα προβλήματα σχολικών κτιρίων στο Δήμο Χίου

 

Αναφερόμαστε στα σχολικά κτίρια του 3ου Γυμνασίου και του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου του Δήμου Χίου. Ο Πρόεδρος της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Χίου παιδί ακόμη και ¨εν μια νυκτί ¨ είδε στην γειτονιά του να ορθώνεται  σχολικό κτίριο. Ήταν το 3ο Γυμνάσιο Χίου στην περιοχή της Μητρόπολης. Εκεί φοίτησε ως γυμνασιόπαιδο και ως σήμερα έχει ακριβώς την ίδια όψη αλλά πολύ γερασμένο πλέον και σχεδόν επικίνδυνο. Ως συνδικαλιστής το είχε επισκεφθεί πολλές φορές από τότε και ως σήμερα το παράπονο των εκπαιδευτικών και του εκάστοτε Διευθυντή του ήταν, πότε επιτέλους θα επισκευαστεί όπως έπρεπε για να μην υπάρξει ακόμη και απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Μια ανάλογη ιστορία έχει να μας διηγηθεί και το ιστορικό κτιριακό συγκρότημα του 1ου ΕΠΑΛ Χίου που ως εκπαιδευτικός λειτουργός υπηρετώντας και στα δυο σχολικά κτίρια γνωρίζει σε βάθος τα προβλήματά τους αφού ειδικά το 1ο ΕΠΑΛ Χίου αποτέλεσε και αποτελεί το δεύτερο σπίτι του.

Αυτά τα δυο σχολικά κτίρια όσο κι αν φαίνεται παράξενο τα ένωσε κάτι κοινό. Εκεί φοιτούσαν τα προσφυγόπουλα. Έτσι το ¨μειονέκτημα¨ όπως το θεωρούσαν πιθανόν ¨κάποιοι¨ την φορά αυτή αποδείχθηκε το μεγάλο πλεονέκτημά τους και να το γιατί:

Την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 1:30μμ. κλήθηκαν επειγόντως ο Πρόεδρος της ΕΣΕΔΕ του Δήμου Χίου μαζί με τον Πρόεδρο της ΕΣΕΠΕ του Δήμου Χίου και δυο μηχανικούς από τον Δήμαρχο Χίου που τους ζήτησε να προτείνουν σχολεία που υποδέχονται προσφυγόπουλα με μεγάλα κτιριολογικά προβλήματα. Τους ενημέρωσε επίσης ότι υπήρχε το σχετικό ποσό για διάθεση στα σχολεία του Δήμου Χίου από το Υπουργείο Μεταναστευτικής  πολιτικής.  Αφού ο Πρόεδρος της ΕΣΕΔΕ του Δήμου Χίου ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την πρωτοβουλία του να ερωτηθούν καθώς και τον χορηγό του ποσού χωρίς δεύτερη σκέψη πρότεινε για την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση δυο σχολεία το 3ο Γυμνάσιο Χίου και το 1ο ΕΠΑΛ Χίου! Η πρόταση έγινε παμψηφεί αποδεκτή.

Την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε αυτοψία στο συγκρότημα του 1ου ΕΠΑΛ Χίου.

Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2020 σε τηλεφωνική επικοινωνία ο αρμόδιος μηχανικός μας πληροφόρησε ότι τελείωσε με την προμελέτη του 3ου Γυμνασίου και ξεκινά την προμελέτη του 1ου ΕΠΑΛ Χίου ενώ μας ζήτησε και όλη την υποστηρικτική νομοθεσία για την υποδοχή προσφύγων στα σχολεία. Δεδομένων των συνθηκών τον παραπέμψαμε και στον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου.

Στις 18 Ιανουαρίου 2021 σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μηχανικό μας ανέφερε ότι τελείωσε την προμελέτη και για τα δυο κτίρια αναφέροντας και τι προβλέπει η κάθε μία.

Για το 3ο Γυμνάσιο προβλέπει γενικά: αφαίρεση σοβάδων, νέο κέλυφος, θερμομόνωση, αποκατάσταση δώματος, αντλίες θερμότητας κλπ.

Κόστος 1.650.000Ε.

Για το 1ο ΕΠΑΛ Χίου γενικά: αποκατάσταση δώματος με μόνωση, προσθήκη ασανσέρ στο Εργαστηριακό κέντρο και ανακατασκευή τουαλετών.

Κόστος 220.000Ε.

Συνολικό κόστος: 1.870.000E

Οι προμελέτες βαδίζουν για έγκριση αυτή την στιγμή.

Σε όλες τις προαναφερόμενες φάσεις έχουν ενημερωθεί οι Διευθυντές και Υποδιευθυντές όλων των εμπλεκόμενων σχολικών μονάδων καθώς και ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου.

Χίος 28-1-2021

Από το Γραφείο  ΕΣΕΔΕ του Δήμου Χίου

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.