Σήμερα που γιορτάζουν… 30 Οκτωβρίου: Άγιοι Ζηνόβιος & Ζηνοβία. Τα δίδυμα αδέλφια.

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

Στις Αιγαίς της Κιλικίας του αρχαίου Πόντου γεννήθηκαν το 260μ.Χ τα δίδυμα αδέλφια Ζηνόβιος και Ζηνοβία σε οικογένεια Χριστιανική και πολύ εύπορη. Μετά από λίγα χρόνια οι θεοσεβείς γονείς τος απεβίωσαν αλλά τα αγαπημένα αδέλφια συνέχισαν να ακολουθούν την πίστη που τους δίδαξαν οι γονείς τους, τον Χριστιανισμό και ταυτόχρονα ο Ζηνόβιος προχώρησε σε σπουδές Ιατρικής. Μετά τις σπουδές του άνοιξε ιατρείο ενώ η αγαπημένη του αδελφή Ζηνοβία έμεινε στο σπίτι για να τον υπηρετεί.

Ο Ζηνόβιος παρείχε στους φτωχούς της πόλης δωρεάν τις ιατρικές του υπηρεσίες ενώ ταυτόχρονα δίδασκε την θρησκεία της αγάπης, του Χριστιανισμού σε όσους πήγαιναν στο ιατρείο του.

Δυστυχώς εκείνα τα χρόνια αυτοκράτορας της Ρώμης ήταν ο μεγάλος διώκτης των Χριστιανών ο Διοκλητιανός ο οποίος αποφάσισε γενικό διωγμό κατά των Χριστιανών της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας-ο Πόντος ήταν ήδη κατακτημένος από τους Ρωμαίους- κι έστειλε στην Κιλικία του Πόντου για Έπαρχο τον Λυσία σκληρό εχθρό της Χριστιανικής θρησκείας με εντολή να εξαφανίσει από προσώπου γης τους Χριστιανούς.

Ένας από τους πρώτους που συνέλαβε ο Λυσίας ήταν ο γιατρός Ζηνόβιος που είχε μεγάλο πλούτο και φήμη στους Χριστιανούς και ταυτόχρονα δίδασκε τη θρησκεία κι έφερνε όλο νέους οπαδούς στη θρησκεία του Ναζωραίου.

Πριν όμως την σύλληψη του ο νεαρός Ζηνόβιος μέσα στο διωγμό είχε χειροτονηθεί Επίσκοπος και χωρίς να φοβάται τις διώξεις των Ρωμαίων γύριζε στα γύρω χωριά και εκτελούσε ιεραποστολικό έργο όπου έκανε και θαύματα. Αυτά μαθαίνοντας ο Λυσίας έστειλε Ρωμαίους στρατιώτες να τον συλλάβουν και αφού αρνήθηκε ο Ζηνόβιος -μετά από βασανιστήρια- να επιστρέψει στην ειδωλολατρία έρχεται η Ζηνοβία που έμαθε από πιστούς Χριστιανούς τα δραματικά γεγονότα, έρχεται και τρέχει στον αγαπημένο της αδελφό τον αγκαλιάζει και τον νουθετεί να μείνει πιστός στον Κύριο Ιησού.

Αρνείται κι εκείνη να θυσιάσει στα είδωλα, συλλαμβάνεται και βασανίζεται.

Τα δύο δίδυμα αδέλφια μετά από φρικτά βασανιστήρια θα οδηγηθούν  με εντολή του Επάρχου Λυσία σε ακρωτήριο για αποκεφαλισμό. Η προσταγή του εκτελέστηκε και τα δύο δίδυμα αδέλφια Ζηνόβιος ο Επίσκοπος Αιγών και ιατρός και η αδελφή του Ζηνοβία δέχτηκαν τον δι’αποκεφαλισμού θάνατο στις 30 Οκτωβρίου 290μ.Χ. Αργά τη νύχτα πιστοί Χριστιανοί μετέφεραν κι ενταφίασαν τα άγια λείψανα τους σε κρυφό μέρος έως ότου θα περνούσε ο διωγμός.

Ήταν μόλις 30 ετών.

Η Ορθόδοξη εκκλησία ψάλλει τιμώντας την μνήμη των δυο αδελφών:

<Τους αληθείας Μάρτυρας, και ευσεβείας κήρυκας, των αδελφών την δυάδα τιμήσωμεν, εν θεοπνεύστοις άσμασι, τον Zηvόβιοv άμα τη σεπτή Zηνοβία, ομού βιώσαντας, και διά μαρτυρίου τευξαμένους στέφος άφθαρτον>.(Κοντάκιον).

Σημείωση. Αγίων Ζηνοβίου & Ζηνοβίας. 30 Οκτωβρίου: η εορτή είναι σταθερή.

Ιερά Λείψανα: Απότμημα του Ιερού λειψάνου του Αγίου Ζηνοβίου  και απότμημα του Ιερού λειψάνου της Αγίας Ζηνοβίας βρίσκονται στη Μονή Κάτω Ξενιάς Αλμυρού Βόλου.

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.