ΣΕΣΝΟΧ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: Να εξασφαλισθεί η χορήγηση καλοκαιρινής κανονικής άδειας τριών εβδομάδων στους εργαζόμενους

 

 

Η πανδημία απέδειξε με τον ποιο τραγικό τρόπο τις τεράστιες ελλείψεις στο ΕΣΥ, αφού παρά τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις των υγειονομικών, η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε ουσιαστικές προσλήψεις. Αντίθετα συνεχίζει την πολιτική τού «ράβε – ξήλωνε», μετακινώντας προσωπικό από τμήμα σε τμήμα.

Στο Νοσοκομείο μας για παράδειγμα, για να στελεχωθούν οι κλίνες COVID και το εμβολιαστικό κέντρο, μετακινήθηκαν συνάδελφοι από τις υπόλοιπες υποστελεχωμένες κλινικές (Χειρουργική, Παθολογική κλπ), δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην ομαλή λειτουργία τους, αφού η στελέχωση τους βρίσκεται συχνά κάτω από τα όρια ασφαλείας, με αποτέλεσμα οι εναπομείναντες  εργαζόμενοι να εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες, με αλλεπάλληλες βάρδιες και δεκάδες οφειλόμενα ρεπό και ημέρες άδειας.

Ακόμη και η απόφαση για άρση της αναστολής χορήγησης κανονικών αδειών στους εργαζόμενους στο δημόσιο σύστημα υγείας δεν συνοδεύεται ούτε από την εξασφάλιση των αναγκαίων προϋποθέσεων για την χορήγηση επαρκούς καλοκαιρινής κανονικής άδειας σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας, ούτε βέβαια από την καταβολή επιδόματος αδείας.   Είναι προφανές ότι έχουμε απόλυτη ανάγκη από αυτές τις μέρες ξεκούρασης, για πολλούς από εμάς όμως οι καλοκαιρινές διακοπές είναι «όνειρο θερινής νυκτός».

Παράλληλα, στο νοσοκομείο μας, όπως και σε πολλά νοσοκομεία, δεν έχουν πραγματοποιηθεί κρίσεις σε όλες τις βαθμίδες ιεραρχίας  (Διευθυντών- Υποδιευθυντών, Προϊσταμένων) για πάνω από μια δεκαετία.  Αξιοποιώντας αυτό το γεγονός, οι Διοικητές  μετακινούν από υπηρεσία σε υπηρεσία -χωρίς αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια ή αναθέτουν προσωρινά καθήκοντα σε όσους θεωρούν ότι πρέπει να προΐστανται κλινικών, τμημάτων και υπηρεσιών, καταστρατηγώντας σε πολλές περιπτώσεις το δημοσιουπαλληλικό κώδικα και τον οργανισμό του  Νοσοκομείου.  Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η τωρινή   Διοίκηση του νοσοκομείου.

Η εδώ και πολλά χρόνια διατήρηση του καθεστώτος   της μη πραγματοποίησης διαδικασιών για την κατάληψη θέσεων στην πυραμίδα διοίκησης, με αξιοκρατικές διαδικασίες έχει οδηγήσει σε αδιέξοδες καταστάσεις, που δίνουν τη δυνατότητα στον εκάστοτε διοικητή, με τις υπερεξουσίες που τους παρέχουν, να προχωρούν συχνά σε ενέργειες κατά το δοκούν που δεν ικανοποιούν το αίσθημα δικαίου των εργαζομένων.  Η κατάσταση αυτή περιπλέκεται ακόμα περισσότερο και λόγο της πανδημίας, καθώς οι  ΠΝΠ παραχωρούν στους διοικητές την αποκλειστική ευθύνη  της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού των Νοσοκομείων ευθύνης τους, με αποτέλεσμα να μετακινούν προσωπικό κατά το δοκούν, και πολλές χωρίς  να λαμβάνουν υπόψη τους τις εισηγήσεις των διευθύνσεων και τα προσόντα των υπαλλήλων.

Η συνέχιση της απαράδεκτης αυτής πρακτικής δημιουργεί προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία τμημάτων, κλινικών και υπηρεσιών του Νοσοκομείου μας, καλλιεργεί την καχυποψία μεταξύ των εργαζομένων, πόσο μάλλον όταν αυτοί εργάζονται στα ίδια τμήματα και κλινικές.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Να εξασφαλισθεί η χορήγηση καλοκαιρινής κανονικής άδειας τριών εβδομάδων στους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας
  • Να γίνουν επιτέλους κρίσεις από τα θεσμοθετημένα υπηρεσιακά όργανα για την ανάληψη θέσεων ευθύνης μέσα από αδιάβλητες διαδικασίες, μετρήσιμα και αντικειμενικά κριτήρια, όπως είναι ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ! Έως ότου γίνουν κρίσεις από τα αρμόδια όργανα, οι οποίες δεν προχωρούν σκοπίμως εδώ και χρόνια, στις όποιες τοποθετήσεις να λαμβάνονται υπόψη τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των υπαλλήλων (Προϋπηρεσία, Τίτλοι σπουδών, μεταπτυχιακά, οργανόγραμμα, κλπ).

Ο Πρόεδρος                                                                                                    Η Γραμματέας

Λαμπαδοχυτός Γιάννης                                                                                Κουβαρά Ολυμπία

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.