ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΠΟΛΥΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΠΑΟΚ – ΞΑΝΘΗΣ Στον αστερισμό του CAS εναποθέτει τις ελπίδες του ο ΠΑΟΚ

Άρθρο του Μιχαήλ Αλ. Ξυλοπόδη

Μετά την ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗ καταδικαστική απόφαση εις βάρος των ΠΑΟΚ – Ξάνθης από την Επιτροπή Εφέσεων της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας για το εν θέματι μέγα σκάνδαλο, ο ΠΑΟΚ προσέφυγε στο CAS στις 4 Μαΐου του 2020. ( Την πάσαν ελπίδα μου εις σε ανατίθημι).

Θα τολμήσω να τοποθετηθώ επί του θέματος παρόλο ότι ούτε δικηγόρος είμαι ούτε νομικές γνώσεις έχω. Η προσφυγή στο CAS δεν έχει καμία τύχη να ευδοκιμήσει. Θα απορριφθεί με συνοπτικές διαδικασίες. Ελλοχεύουν δε οι εξής δύο κίνδυνοι:

α) Να εκδοθεί απόφαση υποβιβασμού του ΠΑΟΚ και

β) Να του αφαιρεθεί το πρωτάθλημα της περιόδου 2018-2019.

Το CAS δεν μοιράζει συγχωροχάρτια, αντιθέτως εφαρμόζει το γράμμα του νόμου. Ούτε υιοθετεί τροπολογία, με αναδρομική ισχύ, που ψηφίστηκε ΜΕΣΟΥΣΗΣ της ποδοσφαιρικής περιόδου και μάλιστα μετά την έκδοση από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού σχετικού άκρως επιβαρυντικού ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΟΥ πορίσματος, το οποίο επισύρει την ποινή του υποβιβασμού ή της αποβολής από τις επαγγελματικές κατηγορίες.

Η ψηφισθείσα από την Κυβέρνηση τροπολογία-βάλσαμο μετέτρεψε την αρχική προβλεπόμενη από τους κανονισμούς του ποδοσφαίρου ποινή του υποβιβασμού σε αφαίρεση βαθμών και έτσι η ΠΑΕ ΠΑΟΚ έπεσε στα μαλακά, γλυτώνοντας τον εφιάλτη του υποβιβασμού και τα συνακόλουθά του! Η ομάδα της Θεσσαλονίκης είχε ήδη ουσιαστικά χάσει το πρωτάθλημα ευρισκόμενη επτά ολόκληρους βαθμούς μακριά από την κορυφή της βαθμολογίας. Της αφαιρέθηκαν άλλοι επτά βαθμοί με την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ, χωρίς καμία άλλη αρνητική γι’ αυτήν επίπτωση. Η τροπολογία ουδόλως έβλαψε καθ’ οιονδήποτε τρόπο τον ΠΑΟΚ, του ήρθε κουτί, όπως λέμε!

Η τροπολογία ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση για να εξευμενισθούν «τα πλήθη» που απειλούσαν με χωρισμό (sic) της Ελλάδας στα δύο, μετά το καταδικαστικό για τον ΠΑΟΚ πόρισμα της ΕΕΑ, στην οποία είχε προσφύγει η ΠΑΕ Ολυμπιακός. Η «συνταγή» απεδείχθη θαυματουργή. Ο «λαός» ηρέμησε πάραυτα και τοιουτοτρόπως αποφευχθεί η επαπειλούμενη διατάραξη της κοινωνικής συνοχής. Πολλές συζητήσεις έγιναν και πολύ μελάνι χύθηκε για το αν η εισήγηση της ΕΕΑ ήταν δεσμευτική ή μη. Η όλη ιστορία, νομίζω, υπήρξε μια διασκεδαστική νότα στη δύσκολη εποχή του κορονοϊού που διανύουμε, με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, του Υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, των άνευ ιδιαιτέρων περγαμηνών νομικών συμβούλων της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Μπαλτάκου και Σημαιοφορίδη, όπως και ορισμένων αθλητικογράφων-δημοσιογράφων να ερίζουν κατά πόσο η εισήγηση της ΕΕΑ είναι δεσμευτική ή μη!

Ευθύς ως εκδόθηκε η άκρως επιβαρυντική για τη μακεδονική ΠΑΕ εισήγηση της ΕΕΑ, οι εμπρηστικές δηλώσεις του Νεοδημοκράτη Ευρωβουλευτή, παλαίμαχου διεθνούς ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ, Θ. Ζαγοράκη, επέφεραν την άμεση διαγραφή του από το κόμμα. Αναντίρρητα υπέπεσε σε σοβαρότατο ατόπημα που, ίσως, εν μέρει δικαιολογεί η ελλιπής μόρφωσή του!

Στο τέλος της ημέρας η ΕΕ της ΕΠΟ απεφάνθη περί του δεσμευτικού της εισήγησης της ΕΕΑ, αφήνοντας εκτεθειμένους τόσο τον πολυέλεο και πολυεύσπλαχνο Πρωθυπουργό, όσο και τον Υπουργό Επικρατείας για την άστοχη τοποθέτηση τους ( θεωρούσαν  ΜΗ δεσμευτική την εισήγηση), που άλλωστε κανείς δεν τους τη ζήτησε!

Υ.Γ. CAS: Court of Arbitration for Sport – ελληνιστί: Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.