«Σμύρνη 100 χρόνια μετά το έπος και την τραγωδία» από το Διεθνές Κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού ΙΩΝΙΑ

« Σμύρνη 100 χρόνια από την τραγωδία(1919-1922)» είναι ο τίτλος της εξαιρετικής  έκθεσης του Διεθνούς Κέντρου Παιδείας  και Πολιτισμού ΙΩΝΙΑ που  θα  ταξιδέψει στα τέσσερα νησιά του Αιγαίου(Χίος, Λέσβος, Λήμνος και Σάμος), στη Θεσσαλονίκη και θα καταλήξει εν τέλει στο Ζάππειο στην Αθήνα.

Όπως αναφέρουν στο σημείωμα τους   οι πρωτεργάτες του Διεθνούς Κέντρου Παιδείας και Πολιτισμού ΙΩΝΙΑ , «Η εν λόγω Έκθεση, φιλοδοξούμε να επισκεφθεί τα 4 νησιά του Αιγαίου: Χίος, Λέσβος, Λήμνος, Σάμος, όπου, σε συνεργασία με τους Τοπικούς Δημάρχους – ο ενθουσιασμός τους και η αποδοχή τους είναι πρωτόγνωρη– θα συντονίσουμε την προβολή της σε αίθουσες που θα παραχωρηθούν από τους ίδιους ή, ακόμα και σε αντίστοιχες του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η διάρκειά της θα είναι δεκαπενθήμερη ανά νησί. Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί η ευκαιρία στους κατοίκους – μικρούς και μεγάλους, μαθητές και φοιτητές – να την επισκεφτούν και να διδαχθούν ποικιλότροπα. Άλλωστε, δεν πρέπει να διαλανθάνει της προσοχής μας το γεγονός ότι τα νησιά μας διατηρούν, ακόμα, χαίνουσες και αιμάσσουσες πληγές από την εν λόγω ιστορική εποχή, καθώς και ποικιλώνυμες μνήμες, αφού υπήρξαν από τα κύρια θέατρα επιχειρήσεων… Είναι και τούτο ένας από τους κύριους λόγους του μεγάλου ενδιαφέροντος του κόσμου και των Τοπικών Αρχόντων… Η Έκθεση θα επισκεφτεί, επίσης και τη Θεσσαλονίκη για 20 μέρες (λόγω μεγάλου πληθυσμού), με τελική κατάληξη την Αθήνα, όπου θα παρουσιαστεί για άλλες 20 μέρες στο Ζάππειο. Η εν λόγω Έκθεση χρειάστηκε πολύ χρόνο και πάθος, καθώς και τη συμμετοχή πολλών μελών του Διεθνούς Κέντρου Παιδείας και Πολιτισμού «ΙΩΝΙΑ», κάτω από το συντονισμό των Καθηγητών Χρίστου Μπελλέ και Ιάκωβου Μιχαηλίδη, καθώς και του Σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή. Μέσα στα λυγρά σύγνεφα των καιρών οι σκέψεις-πιστεύω και τα πυρακτωμένα «γιατί» μας συντρόφευαν και μας γιγάντωναν, ώστε να φτάσουμε σε ένα άριστο και ανέξοδο οικονομικά αποτέλεσμα».

Χ.Δ.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.