Στην ασθενή μνήμη μας ποντάρει ο Αλέξης Τσίπρας

Με μια δοκιμασμένη συνταγή από το «φαύλο παρελθόν», ο Αλέξης Τσίπρας τα δίνει «όλα για όλα», παίζοντας το τελευταίο χαρτί του πριν τις Ευρωεκλογές, τα αποτελέσματα των οποίων θεωρούνται πρόδρομος της εθνικής καθοριστικής κάλπης.

Με όλες τις δημοσκοπήσεις να εμφανίζουν εικόνα κατάρρευσης της κυβέρνησης σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα δράσης της και το ΣΥΡΙΖΑ να χάνει τουλάχιστον 30% της εκλογικής του δύναμης (του Σεπτεμβρίου του 2015) το επιτελείο του Μαξίμου καταφεύγει εκεί που κατέφυγαν όλες οι ευρισκόμενες σε αποδρομή κυβερνήσεις στο μακρινό παρελθόν, τις ανεξέλεγκτες παροχές και τη διανομή  μεταχρονολογημένων «επιταγών» προς το εκλογικό σώμα.

Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να μοιράσει κατά την προεκλογική περίοδο των Ευρωεκλογών περίπου 1 δις ευρώ σε κοινωνικές ομάδες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση, κίνηση που, εκτός από την προφανή ανακούφιση που προσφέρει στους αδύνατους της κοινωνίας, (θεωρεί ότι) αποτελεί και εργαλείο επιρροής της ψήφου τους.

Το Μαξίμου πιστεύει ότι το φουσκωμένο υπέρ-πλεόνασμα που εμφάνισε ο Προϋπολογισμός του 2018 του δίνει τη δυνατότητα να μοιράσει περισσότερα «προεκλογικά δώρα» και μάλιστα άμεσα, πριν τις Ευρωεκλογές, χωρίς να χρειάζεται να περιμένει την εθνική κάλπη προς το τέλος του έτους. Το δημοσιονομικό περιθώριο που μπορεί να αξιοποιήσει η κυβέρνηση για παροχές, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2019, διαμορφώνεται στο 1,14 δισ. ευρώ και αυτό είναι το προς διανομή ποσόν «εδώ και τώρα».

Οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού θεωρούν ότι οι παροχές που θα προκύψουν από το ποσόν αυτό θα επιδράσουν θετικά στο εκλογικό σώμα, γιατί όπως λένε, «όταν σε κάποιον δίνεις ένα δώρο, αυτός δεν νοιάζεται που βρήκες τα λεφτά και το αγόρασες».

Ανεξάρτητα αν έχουν δίκιο ή όχι, η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να επιστρέψει μικρό μέρος των «ματωμένων πλεονασμάτων» που δημιούργησε (ο όρος ανήκει στον Αλέξη Τσίπρα της αντιπολίτευσης), απομυζώντας τους φορολογούμενους, πλήττοντας τα λαϊκά στρώματα και παγώνοντας την αγορά – δηλαδή υποβαθμίζοντας το παρόν και υπονομεύοντας το μέλλον.

Θεωρεί το Μαξίμου ότι όποιος θα ωφελείται από το προεκλογικό δώρο που θα λαμβάνει, θα ξεχνά «στη χαρά του» τη «φτωχοποίησή» που υπέστη, με την αχρείαστη νέα λιτότητα και τους 29 νέους φόρους που του επέβαλε αυτή η κυβέρνηση. Όπως επίσης ότι «δεν θα νοιάζεται» για «τους άλλους», το γενικότερο κοινωνικό περιβάλλον, με την κατάρρευση της μεσαίας τάξης, τις κατασχέσεις και τους μαζικούς πλειστηριασμούς, την εσωτερική στάση πληρωμών, την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία, το πάγωμα των δημοσίων επενδύσεων, τη διόγκωση του χρέους στα 334,6 δις ευρώ.

Θα δικαιωθεί το Μαξίμου που ποντάρει στην ενδεχόμενη ασθενή μνήμη και την παραδοσιακή έλξη του Έλληνα στο ρουσφέτι και το «δώσε ημίν σήμερον»; Ο λαός λέει «κοντός ψαλμός, αλληλούια». Οι Ευρωεκλογές δεν είναι μακριά…

Πηγή: economico.gr

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.