Στις φλόγες της Μόριας κάηκε η πολιτική εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στα νησιά μας των κυβερνήσεων, του κ. Μηταράκη και της Ε.Ε.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αιρετών και Κατοίκων της Χίου, θεωρεί ότι η τραγική κατάσταση στη Λέσβο, με το ολοκαύτωμα στο κολαστήριο της Μόριας, αποτυπώνει την πλήρη αποτυχία των πολιτικών εγκλωβισμού στα νησιά μας των προσφύγων και μεταναστών, μέσα από τις συμφωνίες Ε.Ε. και Τουρκίας, τις συμφωνίες του Δουβλίνου, με συνεργό τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις και την τελευταία της ΝΔ,  που εμμονικά διά του «Χιώτη» υπουργού της κ. Μηταράκη, επιμένει, παρά τα θλιβερά γεγονότα στην ίδια επικίνδυνη και αδιέξοδη πολιτική.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αιρετών και Κατοίκων της Χίου, εκφράζει την πλήρη και αμέριστη συμπαράστασή  της στους κατοίκους της Λέσβου, που χρόνια τώρα βιώνουν την απαράδεκτη και εθνικά επικίνδυνη αυτή κατάσταση με το στρατόπεδο φυλακή της Μόριας  και δικαιολογημένα αντιδρούν και απαιτούν τα αυτονόητα.

Ταυτόχρονα εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας όταν βλέπουμε αυτές τις μέρες, πρόσφυγες και μετανάστες εγκαταλελειμμένους  να κοιμούνται στο δρόμο χωρίς τροφή και στέγη, στα νεκροταφεία , θύματα και αυτοί της ίδιας ακριβώς πολιτικής από την οποία υποφέρουμε οι νησιώτες του Β. Αιγαίου.

Θεωρούμε ότι τα γεγονότα στη Λέσβο είναι προάγγελος για το τι μπορεί να συμβεί και στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της ΒΙΑΛ στο Χαλκειός , αφού ο κ. Μηταράκης και η κυβέρνησή του εδώ και καιρό εξυφαίνουν τα σχέδια της επέκτασής της , συνοδευόμενα με τα γνωστά διχαστικά διλήμματα για νέα δομή, προκειμένου δήθεν  να κλείσει η ΒΙΑΛ.

Πρόκειται για πολιτική προδιαγεγραμμένου εγκλήματος και προειδοποιούμε σε κάθε κατεύθυνση για το ποιος θα είναι ο πραγματικός «εμπρηστής» , αν συμβεί κάτι τέτοιο.

Η μόνη λύση που πραγματικά απαντά σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα που ταλανίζει και τους κατοίκους της Χίου, της Λέσβου και των νησιών μας είναι αυτή για την οποία αγωνιστήκαμε πάνω στα βουνά της Χίου:

  • Κανένα νέο κέντρο κλειστό η ανοιχτό, καμιά φυλακή της Ε.Ε. πάνω στα νησιά μας. Κλείσιμο της ΒΙΑΛ, της Μόριας και αλλού.
  • Άμεση αποσυμφόρηση τώρα και απεγκλωβισμός των προσφύγων και μεταναστών από τη Χίο και τα υπόλοιπα νησιά.
  • Μετακίνησή τους προσωρινά στην ενδοχώρα και να δοθούν τα απαραίτητα έγγραφα για τις χώρες προορισμού τους , αναλαμβάνοντας η Ε.Ε. τις ευθύνες της .
  • Να τους δοθεί το δικαίωμα κατάθεσης της αίτησης ασύλου στις χώρες προορισμού.

Το γεγονός ότι μέσα σε μια βραδιά μετακινήθηκαν, και καλώς, 400 παιδιά ασυνόδευτα, αποδεικνύει, ότι αυτά για τα οποία αγωνιζόμαστε και  αγωνίζονται οι νησιώτες είναι εφικτά , απλά δεν το θέλουν οι κυβερνώντες και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας.

Καταδικάζουμε παράλληλα την υποκρισία της κυβέρνησης και του Ευρωπαίου Επιτρόπου οι οποίοι πουλώντας ανθρωπισμό δεν βρήκαν μια κουβέντα να πουν πάνω στα καμένα για τους 100.000 Μυτιληνιούς που τόσα χρόνια υποφέρουν …

Καλούμε το λαό της Χίου για πολλοστή φορά να είναι σε επαγρύπνηση για να αποκρούσει και να ακυρώσει τα σχέδια για νέες δομές , τα διχαστικά σχέδια του υπουργού Μηταράκη, της κυβέρνησής του και της πρόθυμης δημοτικής αρχής και άλλων λοιπών ακολούθων που επιχειρούν να χαλκεύσουν τις αποφάσεις του Δημοτικού συμβουλίου.

Καλούμε το λαό της Λέσβου να αγωνιστεί μέχρις εσχάτων ώστε να μην επιτρέψει τη δημιουργία καμιάς πλέον μόνιμης δομής φιλοξενίας στη Μόρια ή οπουδήποτε αλλού πάνω στο νησί.

Καλούμε τη δημοτική αρχή, τους λοιπούς πρόθυμους αλλά και τους εξαπατημένους  να αναγνώσουν σωστά τα όσα συνέβησαν στη Λέσβο τις τελευταίες μέρες και αντί να επιχειρούν να εξυπηρετήσουν για πολλοστή φορά τά σχέδια του κυρίου Μηταράκη να βγάλουν από τη ρητορική τους κάθε σχέδιο για νεα υπερδομή ή μετατροπή της ΒΙΑΛ σε δήθεν κλειστό κέντρο και να ενώσουν μαζί με όλους τους νησιώτες  τις φωνές τους για να εργαστούμε από κοινού ώστε  να επιστρέψει η χαμένη κανονικότητα στα νησιά μας!

Θα φωνάζουμε με όλη μας τη δύναμη  και θα κάνουμε ότι χρειαστεί  μέχρι να σταματήσουμε να βιώνουμε αυτή την απαράδεκτη ανθρωπιστική κρίση και για τους κατοίκους του νησιού μας και των νησιών μας  και για τους πρόσφυγες και μετανάστες.

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.