«Στοπ» στις κατασχέσεις εφάπαξ λόγω κόκκινων δανείων

Τέλος στις κατασχέσεις των εφάπαξ από τα funds του εξωτερικού και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, σε όσους υπαλλήλους συνταξιοδοτούνται και έχουν κόκκινα δάνεια, έβαλε το Ειρηνοδικείο της Θεσσαλονίκης.

Στη Δικαιοσύνη είχε προσφύγει εφοριακός υπάλληλος η οποία είχε λάβει στεγαστικό δάνειο ύψους 130.000 ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και με τις δόσεις που κατέβαλε από την παρακράτηση του μισθού της, είχε μειωθεί το ύψος του δανείου στις 93.000 ευρώ, ενώ είχε υπαχθεί στο καθεστώς του νόμου Κατσέλη.

Επειδή όμως η εφοριακός επρόκειτο να συνταξιοδοτηθεί έπρεπε σύμφωνα με τη ρήτρα της δανειακής σύμβασης να δοθούν τα ¾ του εφάπαξ για την αποπληρωμή του στεγαστικού δανείου, μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, στο funds του Λονδίνου που το είχε αγοράσει.

Το 2018 το Ειρηνοδικείο της Θεσσαλονίκης διέταξε την αναστολή «κάθε πράξης εκτέλεσης επί της περιουσίας της», όπως επίσης και τη «μη μεταβολή της περιουσίας της».

Ωστόσο, ενώ από το ΕΤΕΑΕΠ έπρεπε να πάρει εφάπαξ 28.378 ευρώ, το ποσό των 21.283 ευρώ (τα ¾ δηλαδή του εφάπαξ) διαβιβάστηκαν μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, στο funds που είχε αγοράσει πακέτο τα δάνεια από το εν λόγω Ταμείο.

Ετσι, προσέφυγε εκ νέου στα δικαστήριο το οποίο ανέστειλε με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων έως την έκδοση οριστικής απόφασης «κάθε ατομικό καταδιωκτικό μέτρο κατά της περιουσίας της» και ειδικά την παρακράτηση από το funds «μέρος από το ποσό της εφάπαξ αποζημίωσης που έχει λάβει λόγω συνταξιοδότησης».

Παράλληλα, διατάχθηκε τόσο προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων όσο και προς το funds του Λονδίνου «η αποδέσμευση του εφάπαξ ποσού προκειμένου να αποκατασταθεί η περιουσία της στο επίπεδο που θα ευρισκόταν αν δεν είχε παραβιασθεί η προσωρινή διαταγή του Μάιου του 2018».

Όπως αναφέρει η απόφαση του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης, «λόγω της ανυπαίτιας περιέλευσής της σε αδυναμία πληρωμής, η οποία οφείλεται στην μείωση των μισθών της, αλλά και των συντάξεων σε σχέση με τις προσδοκόμενες λόγω πολιτικών δημοσιονομικής προσαρμογής και προς εκπλήρωση του σκοπού των ενδίκων ρυθμίσεων απαιτείται η διατήρηση της υπάρχουσας περιουσίας της, ώστε χρησιμοποιηθεί ως βάσης για την ρύθμιση των χρεών της και την απαλλαγή της από αυτά». Παράλληλα, στη δικαστική απόφαση επισημαίνεται ότι: «Δέον να απαγορευτεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων η παρακράτηση από τη σύνταξη της δημοσίας υπαλλήλου οποιουδήποτε ποσού για την εξυπηρέτηση του δανείου που της έχει χορηγηθεί, όπως και η δέσμευση του εφάπαξ βοηθήματος, το οποίο πρέπει να διατεθεί κατά την οριστική ρύθμιση από το δικαστήριο για την ικανοποίηση του πιστωτής της, απαγορευμένης της διαχείρισης και διάθεσης από την ίδια την υπάλληλο».

πηγή:naftemporiki.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.