Στο μικροσκόπιο ο γιος του Ερντογάν για μίζες – Έρευνα από ΗΠΑ και Σουηδία

Εισαγγελείς από τις ΗΠΑκαι τη Σουηδία ανακοίνωσαν ότι ο γιος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,Μπιλάλ, βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας για μίζες, μετά από σχετική καταγγελία.

Η σουηδική θυγατρική μιας αμερικανικής εταιρείας δεσμεύτηκε να πληρώσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε μίζες εάν o γιος του Τούρκου προέδρου τη βοηθούσε να εξασφαλίσει 10ετές μονοπώλιο στην τουρκική αγορά.

Σύμφωνα με το Reuters, το σχέδιο της εταιρείας, σύμφωνα με την καταγγελία, ήταν η κυβέρνηση του Προέδρου Ερντογάν να εγκρίνει κανονισμούς που θα ενίσχυαν τις πωλήσεις του προϊόντος της Dignita: αλκοτέστ στο ταμπλό που κλειδώνουν τη μηχανή ενός οχήματος όταν ο οδηγός είναι μεθυσμένος.

Σε αντάλλαγμα για 10 χρόνια εμπορικής αποκλειστικότητας που πουλούσε τα προϊόντα της, η Dignita δεσμεύτηκε ότι θα πληρώσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε λόμπι, μέσω μιας εταιρείας κέλυφος, σε δύο ιδρύματα στα οποία ο Μπιλάλ Ερντογάν είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Αν και η προσπάθεια ναυάγησε τον Σεπτέμβριο, αποτελεί δείγμα για το πώς ένας επενδυτής θεωρούσε τον Μπιλάλ Ερντογάν ως πρόσωπο-κλειδί για να αποκτήσει πρόσβαση στον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος κέρδισε πρόσφατε μια ακόμη νέα 5ετη θητεία.

 

Απάντηση τουρκικής προεδρίας στο θέμα με το γιο του Ερντογάν, Μπιλάλ

 

Λάβρος ο υπεύθυνος επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, σε ανάρτησή του στο twitter, κατά του πρακτορείου Reuters σχετικά με την είδηση που μετέδωσε νωρίτερα σήμερα περί δίωξης του γιου του Τούρκου προέδρου, Μπιλάλ Ερντογάν, από την αμερικανική και σουηδική δικαιοσύνη για υπόθεση δωροδοκίας.

«Το δήθεν ειδησεογραφικό άρθρο, του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, που μετέδωσε σήμερα στους συνδρομητές του ως αποκλειστικό, είναι ένα σενάριο γεμάτο αβάσιμους ισχυρισμούς κατά του κ. Μπιλάλ Ερντογάν, του γιου του Προέδρου μας, και αποτελεί τόσο μια μαύρη κηλίδα στην ιστορία της δημοσιογραφίας όσο και ένα θλιβερό παράδειγμα ενός οργανισμού μέσων ενημέρωσης 171 ετών που αυτό-εξευτελίζεται ανοιχτά. Το γεγονός ότι αυτό το προϊόν παραπληροφόρησης, το οποίο δεν πληροί ούτε στο ελάχιστο τα βασικά δημοσιογραφικά κριτήρια, διαψεύδει τον εαυτό του με τις ακόλουθες προτάσεις και σχεδόν παραδέχεται ότι δεν είναι ούτε κατά διάνοια κοντά στην αλήθεια, είναι από αυτά που πρέπει να διδάσκονται στα μαθήματα δημοσιογραφίας: “Σύμφωνα με καταγγελία που υποβλήθηκε στις αρχές από ένα άτομο και εξετάστηκε από το Reuters, δεν υπήρξε δωροδοκία. Στην πραγματικότητα, η σουηδική εταιρεία σταμάτησε απότομα το έργο στα τέλη του περασμένου έτους, σύμφωνα με την αλληλογραφία της εταιρείας που είδε το Reuters”. “Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα αν ο πρόεδρος Ερντογάν και ο γιος του Μπιλάλ γνώριζαν ή συμμετείχαν στο φερόμενο ως σχέδιο δωροδοκίας της Dignita”. Το γεγονός ότι αυτή η επιχείρηση χειραγώγησης, η οποία είναι γεμάτη από εντελώς φανταστικά σενάρια, αγνοεί τις πιο βασικές αρχές δημοσιογραφικής δεοντολογίας και στοχεύει ξεκάθαρα την οικογένεια του Προέδρου μας και δημοσιεύθηκε λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, εγείρει σοβαρά ερωτήματα. Θα θέλαμε να τονίσουμε με μεγάλη σαφήνεια ότι αυτή η ψεύτικη είδηση που κατευθύνεται από το αντι-τουρκικό λόμπι και από δημόσιες αρχές, προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία δε θα βλάψει ποτέ τη στάση αρχών της Τουρκίας. Τέτοιες επιθέσεις εναντίον του Προέδρου μας, οι οποίες έχουν ενταθεί ιδιαίτερα μετά τις προεδρικές εκλογές της 28ης Μαΐου, δεν είναι μόνο ασέβεια προς τη βούληση του τουρκικού έθνους, αλλά και μάταιες προσπάθειες που δε θα μας βγάλουν από την πορεία μας. Καταδικάζουμε το Reuters για τη μετάδοση αυτής της ψευδούς είδησης, η οποία αποδεικνύει για άλλη μια φορά σε όλο τον κόσμο πόσο σημαντικός είναι ο αγώνας μας κατά της παραπληροφόρησης. Υπό την ηγεσία του Προέδρου μας, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μέρα και νύχτα για να αποτρέψουμε τη χειραγώγηση του έθνους μας και της διεθνούς κοινής γνώμης», αναφέρει στην ανάρτησή του ο Φαχρετίν Αλτούν.

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.