Από τον Παπάγο στον …Φλώρο: Το μήνυμα ΓΕΕΘΑ στον Δένδια

Μια άκρως συμβολική κίνηση, την ημέρα της παραλαβής των καθηκόντων του νέου υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια, δεν πέρασε διόλου απαρατήρητη. Το Γραφείο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ διάλεξε τη συγκεκριμένη ημέρα για να διανείμει το «Ιστορικό Λεύκωμα», που εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο.

Το λεύκωμα αφορά στα 73 χρόνια του ΓΕΕΘΑ και η έκδοσή του δεν συμπίπτει με κάποια κομβική επέτειο, όπως συνηθίζεται σε άλλες περιπτώσεις (πχ στα 75 ή 100 χρόνια από την επέτειο της ίδρυσης).

Το λεύκωμα έχει επιμεληθεί ο δημοσιογράφος και στρατιωτικός συντάκτης του Σκάι Σταύρος Ιωαννίδης, ο Δρ Κώστας Παπαδημητρίου, πολιτικός επιστήμονας και ο ιστορικός Μανώλης Πέπονας.  Το αποτέλεσμα της συνεργασίας τους εκόμισε ένα πολυτελές λεύκωμα, 251 σελίδων το οποίο παρουσιάζει με πολλές φωτογραφίες την συνοπτική ιστορία του ΓΕΕΘΑ, ενώ περιέχει και τα βιογραφικά όλων όσων διετέλεσαν Αρχηγοί.

Η έκδοση είναι σετα ελληνικά και στα αγγλικά, με 6 σελίδες πρόλογο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου (3 στα ελληνικά και 3 στα αγγλικά)

Αξιοσημείωτο είναι ότι το κείμενο για την παρουσίαση του κάθε διατελέσαντα αρχηγού ΓΕΕΘΑ καταλαμβάνει έκταση έως το πολύ τα 3/4 της σελίδας, πλην τριών που καταλαμβάνουν όλη τη σελίδα:

  • Του στρατάρχη Αλέξανδρου Παπάγου
  • Του πρόσφατα αποβιώσαντος στρατηγού Κωσταράκου
  • Του νυν αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Φλώρου

Το μήνυμα προς το νέο υπουργό είναι σαφές: Ο στρατηγός Φλώρος είναι αυτός που ασκεί τον έλεγχο στο στρατόπεδο Παπάγου, καθώς είναι ο συνεχιστής του στρατάρχη.

Το νέο λεύκωμα προφανώς εντάσσεται στην όλη εκστρατεία του ΓΕΕΘΑ να δείξει την ιστορική συνέχεια και να εμφανιστεί ο Αρχηγός ως συνεχιστής του στρατάρχη Παπάγου ο οποίος έφθασε να γίνει και πρωθυπουργός.

Η εκστρατεία περιλαμβάνει από podcasts, μέχρι και την ίδρυση ίλης ιππκού, καθώς ο Αλέξανδρος Παπάγος είχε διατελέσει διοικητής της Ταξιαρχίας Ιππικού και συχνά αποτυπώνεται έφιππος σε αγάλματα.

Στην αναβίωση αυτών των φιλοδοξιών θα πρέπει να ενταχθεί και η πίεση για συμμετοχή αλόγων στην παρέλαση, με ιππείς που θα φορούσαν στολές από το παρελθόν του ελληνικού στρατού. Άλλωστε τέτοιες τελετές στον δημόσιο χώρο προσφέρονται για τον καθορισμό της επίσημης μνήμης με τις αναπαραστάσεις της.

Και η επίσημη μνήμη που θέλει να διαμορφώσει ως κρατικός φορέας το ΓΕΕΘΑ, όπως όλα δείχνουν, βάζει στο ίδιο σκαλί του βάθρου τον στρατάρχη Παπάγο και τον στρατηγό Φλώρο.

Το μήνυμα είναι αρκετά σαφές και ο αποδέκτης τώρα είναι ο Νίκος Δένδιας. Ο προηγούμενος υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος, ως πολιτικός προϊστάμενος του ΥΠΕΘΑ είχε αφήσει ανοιχτό το πεδίο για τέτοια παιχνίδια συμβολισμών (και όχι μόνο) στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, με αποτέλεσμα πολλές φορές να υπάρχουν προβλήματα.

Ποιος άλλωστε ξεχνάει ότι ο στρατηγός Φλώρος αποκαλούσε τον τότε ΥΕΘΑ «σαχλαμάρα», σύμφωνα με όσα έπιασε ο κοριός της ΕΥΠ και είδαν το φως της δημοσιότητας. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η μη υπουργοποίηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου, οφείλεται κατά μεγάλος μέρος σε αυτό το θέμα.

Δεν γνωρίζουμε τι πολιτική θα ακολουθήσει ο νέος υπουργός. Είναι μάλλον ακόμα αρκετά νωρίς για να έχουμε δείγματα….

Πηγή: armyvoice.gr  Ιωάννα Ηλιάδη

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.