Συγγενείς και κουμπάροι στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων

Με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν οι νέοι αρχηγοί: Οι κρίσεις και οι επικρίσεις για προαγωγές και αποστρατείες με κομματικά κριτήρια – Εστειλαν στο σπίτι τους διαφωνούντες με τη Συμφωνία των Πρεσπών και κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων του Χάρβαρντ

Παρέες, κουμπαριές και η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να αποδείξει ότι εξουσιάζει την κορυφή της πυραμίδας τους όχι μόνο για το επόμενο έτος αλλά και μελλοντικά στιγμάτισαν τις φετινές κρίσεις της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στη συνεδρίαση της 25ης Ιανουαρίου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) είχε βασικό θέμα την επιλογή του νέου αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Κι αυτό διότι ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, τέως αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, διορίστηκε στη θέση του υπουργού Εθνικής Αμυνας για να καλυφθεί το κενό που προκλήθηκε μετά την παραίτηση του Πάνου Καμμένου. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ίσως για πρώτη φορά, επέλεξε να τοποθετήσει στη θέση του υπουργού Εθνικής Αμυνας ένα μη πολιτικό πρόσωπο που δεν έχει εκλεγεί, παραγνωρίζοντας τον άγραφο νόμο ότι ο πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να έχει τη νομιμοποίηση της ψήφου των πολιτών.

Ως νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ επελέγη ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο οποίος προήχθη στον βαθμό του πτεράρχου. Διάδοχός του στο πηδάλιο της Πολεμικής Αεροπορίας τοποθετήθηκε από το ΚΥΣΕΑ ο αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, μέχρι πρότινος αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας. Απόστρατοι και εν ενεργεία ιπτάμενοι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας χαρακτηρίζουν τις φετινές κρίσεις των ανωτάτων «ευθύγραμμες», με εξαίρεση την αποστρατεία του υποπτεράρχου Συμεών-Χαράλαμπου Ψιμούλη, μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα υπαρχηγού ΓΕΑ. «Οι προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν την αποστρατεία του και η ηγεσία συναίνεσε», υποστηρίζει αξιωματικός εν αποστρατεία παρατηρώντας ότι ο κ. Ψιμούλης ήταν ένας από τους στενότερους καθημερινούς συνεργάτες του πτεράρχου Χριστοδούλου.

Μαχητικά σε… αποστρατεία 

«Το πρόβλημα της Πολεμικής Αεροπορίας είναι άλλο, όχι οι κρίσεις των ανωτάτων», δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» απόστρατος αξιωματικός εξηγώντας ότι με τις καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τα ελληνικά νησιά και τις εικονικές αερομαχίες των τουρκικών F-16 με τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη επιφυλακής οι Τούρκοι έχουν σχεδόν πετύχει να καθηλώσουν την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Οι διαθεσιμότητες των μαχητικών αεροσκαφών είναι πολύ χαμηλές, ως αποτέλεσμα της πολυετούς οικονομικής κρίσης και της αδυναμίας λήψης απόφασης για αναδιοργάνωση των αεροπορικών μονάδων. Τα κονδύλια για προμήθεια ανταλλακτικών έχουν μειωθεί, οπότε η τακτική των Τούρκων να κάνουν κάθε μέρα δεκάδες παραβιάσεις από πολυάριθμους σχηματισμούς τουρκικών F-16 προκαλεί ακολουθία προβλημάτων: το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στέλνει ισάριθμα ελληνικά αεροσκάφη για αναχαίτιση των εισβολέων, τα μαχητικά μας συμπληρώνουν γρήγορα τις ώρες πτήσης για επιθεώρηση και προγραμματισμένη συντήρηση και τελικά καθηλώνονται επί μακρόν λόγω έλλειψης υλικών. Είναι ενδεικτικό ότι τα δύο Mirage-2000 που έκαναν προσφάτως πτήση… επίδειξης πάνω από το Πεντάγωνο προς τιμήν του κ. Καμμένου ήταν από τα ελάχιστα εναπομείναντα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη που δεν βρίσκονται στο έδαφος λόγω έλλειψης ανταλλακτικών.

f2-copy
Τιμή χαρακτηρίζει την αποστρατεία του με ανάρτηση στο Facebook ο αρχηγός Στόλου, αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος

Φουρτούνες 

Στο Πολεμικό Ναυτικό οι κρίσεις προκάλεσαν… φουρτούνες. Οχι μόνο λόγω της απρόσμενης αποστρατείας του αρχηγού Στόλου, αντιναυάρχου Ιωάννη Παυλόπουλου, αξιωματικού με ηγετικά χαρακτηριστικά που ήταν αποδεκτός από τους συνεργάτες του και αγαπητός από τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων. «Τιμή μου ότι με αποστράτευσαν αυτή η κυβέρνηση κι αυτό το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων», σχολίασε στο Facebook ο κ. Παυλόπουλος, αφήνοντας υπαινιγμούς ότι η συνταξιοδότησή του μπορεί να οφείλεται στη διαφωνία του με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αίσθηση προκάλεσε και το γεγονός ότι θεωρήθηκε «ευδοκίμως τερματίσας τη σταδιοδρομία του» ο αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος, τέως διοικητής της Σχολής Εθνικής Αμυνας, αξιωματικός με μεταπτυχιακό στο Χάρβαρντ και βιογραφικό που θα ζήλευαν κάποιοι από τους διευθύνοντες συμβούλους των 20 μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων. Ο μοναδικός από τους τέσσερις αντιναυάρχους του Πολεμικού Ναυτικού που παρέμεινε στη θέση του είναι ο αρχηγός ΓΕΝ Νικόλαος Τσούνης, που βρίσκεται στο πηδάλιο του Πολεμικού Ναυτικού από τον Ιανουάριο του 2017. Παρά το γεγονός ότι οι κακές γλώσσες λένε ότι ο αντιναύαρχος Τσούνης δεν επρόκειτο να αποστρατευτεί επειδή υπουργός Εθνικής Αμυνας είναι ο κουμπάρος του Ευάγγελος Αποστολάκης, δύσκολα θα βρεις κάποιον στο Πολεμικό Ναυτικό να πει άσχημη κουβέντα για τον αρχηγό ΓΕΝ ή να ισχυριστεί ότι η παραμονή του είναι χαριστική.

Από την άλλη, δεν έλειψαν οι ψίθυροι για την προαγωγή του υποναυάρχου Στυλιανού Πετράκη στον βαθμό του αντιναυάρχου και την τοποθέτησή του στη θέση του αρχηγού Στόλου. Με καταγωγή από την Επισκοπή Ρεθύμνου, ο αντιναύαρχος Πετράκης θεωρείται μέλος της παρέας του υπουργού Εθνικής Αμυνας, ο οποίος κατάγεται από το γειτονικό Γεράνι. Τον αντιναύαρχο Πετράκη, που έχει διατελέσει κυβερνήτης της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς» και των πυραυλακάτων «Βότσης» και «Βλαχάβας», συνοδεύει μια ιστορία από το 2013, όταν υπηρετούσε ως ναυτικός ακόλουθος στην ελληνική πρεσβεία στο Κάιρο. Οταν λοιπόν ξέσπασε η αναταραχή του Ιουλίου του 2013, όπου οι στρατιωτικοί με επικεφαλής τον σημερινό πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι εκδίωξαν τον τότε πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, ο τότε πλοίαρχος Πετράκης έκανε διακοπές στην Κρήτη και δεν μπόρεσε να επιστρέψει στο πόστο του στην ελληνική πρεσβεία στο Κάιρο για να ενημερώνει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και τη στρατιωτική ηγεσία για το πραξικόπημα, γεγονός που παραλίγο να οδηγήσει στην πρόωρη αποστρατεία του. «Οι πολιτικές του διασυνδέσεις και οι οικογενειακές του σχέσεις τον διέσωσαν», σχολιάζει απόστρατος αξιωματικός.

Ο νέος υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ

Στην επιρροή του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Ρήγα και του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα αποδίδουν πολλοί αξιωματικοί και την ανέλιξη του νέου υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ. Για να προαχθεί ο Δημήτρης Παξιβανάκης (μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα υποναύαρχος και υπαρχηγός ΓΕΝ) σε αντιναύαρχο χρειάστηκε να αποστρατευθούν δύο αντιναύαρχοι (οι κύριοι Παυλόπουλος και Διακόπουλος) και τέσσερις υποναύαρχοι (οι κύριοι Κορακάκης, Μικρός, Πελεκανάκης και Μπάνος). «Είναι δηλωμένος υποστηρικτής του ΣΥΡΙΖΑ», λένε οι ψιθυριστές στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.

Η αλλαγή αρχηγού στο Γενικό Επιτελείο Στρατού εκνεύρισε τον τέως υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο, ο οποίος χαρακτήρισε «τεράστια απώλεια για το στράτευμα» την αποστρατεία του αντιστράτηγου Αλκιβιάδη Στεφανή. Νέος αρχηγός ΓΕΣ τοποθετήθηκε ο αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, ο οποίος λίγο μετά τον διορισμό του υπέστη ένα μικρό έμφραγμα το οποίο αντιμετωπίστηκε με την τοποθέτηση stent. Ουδείς έχει σχολιάσει αρνητικά τη στρατιωτική επάρκεια και τις δεξιότητες του νέου αρχηγού ΓΕΣ, οι κακές γλώσσες λένε όμως ότι ο αντιστράτηγος Καμπάς έχει συγγενικούς δεσμούς με κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο στρατηγός Στεφανής θεωρούνταν δεξιός. Η επιλογή του αντιστρατήγου Καμπά στη θέση του αρχηγού ΓΕΣ συμπαρέσυρε στην αποστρατεία πέντε αντιστρατήγους, δύο εκ των οποίων (οι αντιστράτηγοι Μπίκος και Μανωλάκος) ήταν συμμαθητές του. Από τις κρίσεις βγήκε «ατσαλάκωτος» ο καταδρομέας αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος που ως υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε αναπληρώσει τον ναύαρχο Αποστολάκη όταν ο τέως αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε ασθενήσει και χρειάστηκε να νοσηλευτεί. Ο αντιστράτηγος Φλώρος τοποθετήθηκε διοικητής της 1ης Στρατιάς και έτσι θα έχει την ευκαιρία να διοικήσει έναν μεγάλο σχηματισμό ώστε μελλοντικά να διεκδικήσει τη θέση του αρχηγού ΓΕΣ.

f1-copy
Νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ επελέγη ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο οποίος προήχθη στον βαθμό του πτεράρχου

Καμμένος: «κρίσεις με πολιτικά κριτήρια» 

«Δυστυχώς μετά από 4 χρόνια δίκαιων κρίσεων στο στράτευμα επανήλθαν οι κρίσεις με πολιτικά εκδικητικά κριτήρια. Αξιοι ηγέτες όπως οι Αντιναύαρχοι Παυλόπουλος και Διακόπουλος και οι Αντιστράτηγοι Μανωλάκος και Μπίκος καρατομούνται από γιάφκα Αντωνετσή-Σύριζα», έγραψε στο Twitter ο Πάνος Καμμένος εξοργισμένος για τις προαγωγές, τις αποστρατείες και τις επιλογές των ανωτάτων στρατιωτικών που ανέλαβαν κρίσιμες στρατιωτικές διοικήσεις μετά την παραίτησή του από την καρέκλα του υπουργού Εθνικής Aμυνας. «Μάλλον τα είχαν συμφωνήσει με τον Πάνο Καμμένο αλλά ο Ευάγγελος Αποστολάκης τα άλλαξε», σχολιάζει απόστρατος αξιωματικός.

Πέρα από την προσπάθεια της κυβέρνησης να πάρει στα χέρια της την εξουσία στις Eνοπλες Δυνάμεις ή τις σκέψεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επαναφέρουν στην ενεργό υπηρεσία στελέχη που αδίκως συνταξιοδοτήθηκαν, η κατάσταση στο στράτευμα απέχει από το να χαρακτηριστεί «ειδυλλιακή». Σε μια διεθνή συγκυρία όπου οι απειλές για την εθνική ασφάλεια της χώρας είναι μεγάλες και διευρύνονται, η εκπαραθύρωση άξιων στρατιωτικών είναι μια πολυτέλεια που η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλοι άρτιοι και ικανοί αξιωματικοί.

πηγή:.protothema.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.