«Συμμετοχή και Υποστήριξη στις κινητοποιήσεις για την Υγεία στις 2 Νοεμβρίου»

 

Η ΠΟΑμεΑ ΒΑ καλεί στη νέα κινητοποίηση στο Αιγαίοστις 2/11/2023 στα νησιά για την άμεση στελέχωση της Υγείας και στηρίζει το κοινό πλαίσιο αγώνα στα νησιά. Συμμετέχουμε στην προετοιμασία και την οργάνωση της κινητοποίησης, παίρνουμε μέρος στις συσκέψεις, με άλλους φορείς. Δεν πρόκειται για άλλη μια κινητοποίηση. Η κατάσταση στα νησιά είναι κυριολεκτικά εκρηκτική με τις ελλείψεις στη δημόσια υγεία αφού παρά τις υποσχέσεις και τα ωραία λόγια, τα προβλήματα μεγαλώνουν.

Καλούμε σε κάθε νησί τα πρωτοβάθμια σωματεία μας να συμμετέχουν με όποιον τρόπο μπορούν στις διεκδικήσεις με βάση και τα ιδιαίτερα αιτήματά τους.

Από το κεντρικό κάλεσμα αγώνα, φαίνεται ότι η εικόνα σε όλα τα νησιά είναι παραπλήσια, δεν είναι τυχαία αλλά όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει, πρόκειται για επιλογή όλων των κυβερνήσεων, που γίνεται με τη διαχρονική υποβάθμιση του Δημόσιου τομέα υγείας υπέρ του ιδιωτικού.

Τα ΑμεΑ, οι χρονίως πάσχοντες, οι οικογένειές μας, πληρώνουμε βαρύ φόρο τιμής από την έλλειψη γιατρών, ειδικοτήτων, ΠΦΥ, από την έλλειψη κέντρων αποκατάστασης, την έλλειψη πλήρους κάλυψης των φυσιοθεραπειών, ψυχολογικής στήριξης. Ξοδεύουμε μια περιουσία σε διαγνωστικές εξετάσεις, ενώ τα επίσημα στοιχεία του παρατηρητηρίου για τα άτομα με αναπηρίες αναφέρουν ότι ζουν στη φτώχεια και τον αποκλεισμό σε ποσοστό πάνω από 50%, στη συντριπτική τους πλειοψηφία άνεργοι.

Η λογική των “λύσεων με το σταγονόμετρο”, των μειωμένων απαιτήσεων δεν οδηγούν πουθενά. Δεν περιμένουμε άλλο! Τώρα είναι ώρα αγώνα για τις δικές μας ανάγκες – η υγεία είναι δικαίωμα όχι εμπόρευμα!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ !!

Γενναία χρηματοδότηση της Α’& Β’/θμιας Υγειονομικής Περίθαλψης. Προσλήψεις προσωπικού με σταθερή δουλειά και δικαιώματα στην υγεία, την πρόνοια, το ΕΚΑΒ, στην εκπαίδευση, στην τοπική διοίκηση και στους τομείς πολιτικής προστασίας, με γενναία χρηματοδότηση.

  • Καμία πληρωμή για φάρμακα, θεραπείες, εξετάσεις, τεχνολογικά βοηθήματα κανένα πλαφόν. Κάλυψη όλου του κόστους 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό με βάση τα παραπεμπτικά των ειδικών.
  • Εξασφάλιση των θεραπειών και της τακτικής παρακολούθησης όλων των χρονίως πασχόντων.
  • Να δοθεί επίδομα σε κατηγορίες αναπήρων που έως τώρα δεν παίρνουν, όπως κωφούς, σκλήρυνση κατά πλάκας, γεροντική άνοια.
  • Να επανέλθει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για όλα τα νησιά, κατά 50%. Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στα εφόδια των αγροτών και κτηνοτρόφων.
  • Να μειωθούν τώρα όλα τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και τα ναύλα οχημάτων κατά 50%. Δωρεάν μετακινήσεις για άνεργους, φοιτητές και στρατευμένους, για ΑΜΕΑ, χρονίως πάσχοντες. Μειωμένα εισιτήρια για συνταξιούχους, αναπληρωτές, πολύτεκνους. κ.ά.
  • Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, υπογραφή Σ.Σ.Ε. Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
  • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια. Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας και του ηλεκτρικού ρεύματος – κατάργηση όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τις Ρήτρες Αναπροσαρμογής. Κατάργηση του χαρατσιού επιδότησης των ΑΠΕ
  • Να γίνει απογραφή των ΑμεΑ ώστε ταυτόχρονα να προχωρήσει ένας συνολικός σχεδιασμός για τα ΑμεΑ (και κατ’ επέκταση όλες τις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού) για την προσβασιμότητα στην υγεία, την παιδεία, την επαγγελματική αποκατάσταση, στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, στα νησιά του Β. Αιγαίου.
  • Να γίνει προσπάθεια, ώστε η μεταξύ των νησιών συγκοινωνία να γίνει πιο συχνή και να διευρυνθεί η έκπτωση 50% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια στα Α.μεΑ., που έχουν ποσοστό αναπηρίας 50% και όχι 80%, που είναι σήμερα, και στους συνοδούς. Δυστυχώς τα Α.μεΑ. ταξιδεύουν κυρίως για λόγους υγείας και στην περιφέρεια μας η Πρωτοβάθμια και η Δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας δεν καλύπτουν εξειδικευμένες εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται τακτικά τα Α.μεΑ. και κυρίως τα παιδιά.
  • Να συμπληρωθούν όλες οι απαραίτητες ειδικότητες όπως ο παιδοψυχίατρου, ορθοδοντικού, οδοντιάτρου και για ΑμεΑ), ογκολόγου. Επιβάλλεται να προσληφθούν γιατροί που θα ενισχύσουν τις μονήρεις ειδικότητες (πχ νευρολόγου, νεφρολόγου στη Χίο) και να δημιουργηθούν κλίνες που να καλύπτουν ανάγκες νοσηλείας ατόμων με κινητικά προβλήματα και μονάδες μονοήμερης θεραπείας, για τους καρκινοπαθείς και τα άτομα με Σ.Κ.Π.
  • Να λειτουργήσουν και να αναβαθμιστούν τα Κ.Ε.Φ.Ι.Α.Π., η μοναδική προνοιακή δομή στην οποία τα Α.μεΑ. καταφεύγουν για θεραπείες και πρέπει επειγόντως και απαραιτήτως να στελεχωθούν με γιατρούς και ειδικούς θεραπευτές, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς κλπ.
  • Δημιουργία ΚΕΠΑ επίσης στα νησιά της Λήμνου και της Ικαρίας θα απαλλάξουν τα Α.μεΑ. και τις οικογένειές μας από ταλαιπωρία, που ξεκινά από τη μεγάλη καθυστέρηση της πιστοποίησης της αναπηρίας, συνεχίζει με το μεγάλο κόστος της μετακίνησης από νησί σε νησί (με διαμονή και διατροφή). Να πάψουν οι περικοπές!
  • Στελέχωση του ΕΚΑΒ με μόνιμο προσωπικό.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.