« Συνέντευξη Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Κωνσταντίνου Μουτζούρη στον τηλεοπτικό σταθμό Open »

 

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, μίλησε στο OPEN TV και στην εκπομπή ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, σήμερα 2.5.2023, σχετικά με τις τουριστικές ανταλλαγές μεταξύ  Νήσων  Περιφέρειας  και Τουρκίας , απαντώντας στις ερωτήσεις  του  κ. Μάνου Νιφλή και κας Χρύσας Φώσκολου, αναδεικνύοντας την πραγματική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί.

Απαντώντας σε ερώτηση για την αυξημένη κίνηση επισκεπτών από τα απέναντι παράλια το τριήμερο, ο  Περιφερειάρχης τόνισε : «Η μεγάλη εγγύτητα από 1 και πλέον μίλια των μεγάλων νήσων του Βορείου Αιγαίου , Λέσβου , Χίου και Σάμου -γιατί το ίδιο συμβαίνει και στα άλλα νησιά-προκαλεί όχι μόνο βλέψεις εθνικιστικές, που τις απορρίπτουμε, της  Τουρκίας έναντι των νησιών μας , αλλά προκαλεί και την επιθυμία επισκέψεων προς τα νησιάΕίναι οι καλύτεροι πελάτες των νησιών από άποψη οικονομική, γιατί αυτοί που έρχονται είναι οικονομικά δυνάμενοι. Κατά συνέπεια έρχονται με όρεξη για Ευρώπη, να κάνουν ψώνια, να φάνε και να θαυμάσουν ότι έχουν να προσφέρουν τα νησιά. Ειδικά τα νησιά μας μετά τον κορωνοϊό κατακλύζονται κυρίως τα Σαββατοκύριακα.  Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο που είχαν τη θρησκευτική εορτή τους οι Τούρκοι , ήταν κατακλυσμένα. Παραμένουν συνήθως 2-3 ημέρες, δεν είναι το διάστημα της παραμονής μεγάλο, αλλά η κατά κεφαλήν δαπάνη που γίνεται είναι πολύ πιο αυξημένη από άλλους τουρίστες.»

Σχετικά με την  επισκεψιμότητα το επόμενο διάστημα  ο Περιφερειάρχης σημείωσε : «Για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι άριστες οι προβλέψεις ως προς το ενδιαφέρον. Γι’ αυτό και η Σάμος επί παραδείγματι μεθαύριο θα δεχθεί 100 Τουριστικούς Πράκτορες της Τουρκίας, για να δουν τα αξιοθέατα του Νησιού και να μπορούν να τα διαφημίσουν. Στις 24 του μηνός , μεγάλη αντιπροσωπεία Τουριστικών Πρακτόρων της Λέσβου, θα μεταβούν στη Σμύρνη για να προσελκύσουν Τουρίστες . Βέβαια οφείλω να πω ότι και από την Ελληνική πλευρά υπάρχει ρεύμα προς τη Τουρκία. Υπάρχει αυτό το φαινόμενο ειδικά φέτος όπου η αναλογία του Ευρώ προς την Τουρκική Λίρα, έχει εκτοξευθεί στο 1/18 ενώ παλαιότερα ήταν 1/3. Αυτό ωθεί πάρα πολλούς Έλληνες να μεταβαίνουν για ψώνια και αντιστοίχως δημιουργεί προβλήματα στους Τούρκους, στην οικονομία τους. Πηγαίνουν για αγορές για τα πάντα.»

Στην ερώτηση αναφορικά με το μεταναστευτικό και την σημερινή κατάσταση  ο Περιφερειάρχης δήλωσε: «Κοιτάξτε, την χρονική περίοδο που αναφέρεστε, τον Φεβρουάριο – Μάρτιο του  ’20 , η είσοδος των Μεταναστών ήταν ανεξέλεγκτη και δεν υπήρχε κανένας περιορισμός και στη Λέσβο είχαν συσσωρευθεί 27.000 μετανάστες-αιτούντες ασύλου. Ενώ τώρα  υπάρχουν μόνο 1.500. Άρα με ποιο αιτιολογικό θα ήταν τώρα κάποιος στα κάγκελα; Αποδέχεται την εφαρμοζόμενη πολιτική και λέει συγχαρητήρια συνεχίστε. Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, ευχαριστούμε πολύ και παρακαλούμε να συνεχιστεί αυτή η πολιτική

Απαντώντας για το πόσο ακριβά είναι τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, η απάντηση του Περιφερειάρχη ήταν η εξής: «Οφείλω να σας πω ότι τα τρία μεγάλα νησιά επωφελούνται από το μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. που έχει θεσπισθεί του 17%, διότι  έχουν υποστεί τα πάνδεινα και από την προσφυγική κρίση. Κατά συνέπεια αποτελεί ένα τρόπο μείωσης του κόστους ζωής. Βέβαια θεωρούμε ότι θα πρέπει να επεκταθεί αυτό το καθεστώς στους τρεις Νομούς  και όχι μόνο στα τρία μεγάλα Νησιά

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.