Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Δωματίων Χίου: Προτάσεις για τροποποιήσεις στα υπεραστικά δρομολόγια της καλοκαιρινής περιόδου

Ο Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Τουριστικών Επιπλωμένων Κατοικιών Χίου απέστειλε επιστολή στον Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών κ. Γιώργο Αστυρακάκη με θέμα: “Προτάσεις Συλλόγου για τροποποιήσεις στα υπεραστικά δρομολόγια του ΚΤΕΛ στη Χίο κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου”

Παρατίθεται αναλυτικά η επιστολή του:

Κύριε Αντιπεριφερειάρχη,

Την Παρασκευή 26/1 ήρθαμε σε επαφή εδώ στη Χίο με τον Περιφερειάρχη κύριο Μουτζούρη και ανάμεσα στα θέματα που τον ενημερώσαμε ήταν και οι προτάσεις που έχουμε κάνει για τροποποιήσεις στα υπεραστικά δρομολόγια του ΚΤΕΛ Χίου.

Θα θέλαμε να μάθουμε εάν αναφορικά με την επιστολή που σας στείλαμε στις 15/1 όπου σας επισυνάψαμε την οικονομικοτεχνική μελέτη που έκανε η εταιρεία που διαχειρίζεται τα υπεραστικά δρομολόγια του ΚΤΕΛ μαζί με άλλα συνημμένα αρχεία καθώς και όλο το ιστορικό του θέματος που ξεκινά από αρχές Νοεμβρίου 2023 επί περιόδου πρώην Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών κ. Λεωνίδα Αθηνάδη εάν το έχετε κοιτάξει.

Να επαναλάβουμε ότι η εταιρεία  απάντησε επί των προτάσεων μας βγάζοντας το κόστος ανά δρομολόγιο (υπολογίζοντας τα λειτουργικά έξοδα όπως καύσιμα, μισθοδοσία, ασφαλιστικές εισφορές καθώς και ένα ελάχιστο κέρδος) και προτείνει τον τρόπο της χρηματοδότησης, σύμφωνα με τον ν. 2963/2001 και το άρθρο 19, όπου μπορούν οι δήμοι ή οι περιφέρειες να συνάπτουν συμβάσεις εκτέλεσης ενδοδημοτικής και διαδημοτικής υπεραστικής συγκοινωνίας, αντλώντας κονδύλια από το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης Περιφέρειας Βόρειου Αιγαίου 2023, όπως γίνετε σε άλλες Περιφέρειες στην Ελλάδα. Επιπροσθέτως, προτείνει για την μείωση του τελικού ποσού της χρηματοδότησης, να αφαιρούνται από το τιμολόγιο οι εισπράξεις των εισιτήριων, στις συμφωνηθείσες διαδρομές.

Η ενίσχυση των δρομολογίων είναι προς όφελος της οικονομικής ανάπτυξης της Χίου καθώς θα διευκολύνει τόσο τους τουρίστες που αδυνατούν να μισθώσουν αμάξι όσο και τους ίδιους τους κατοίκους του νησιού.

 

Για παράδειγμα το κόστος για ένα δρομολόγιο από την Πόλη της Χίου προς την Νέα Μονή που αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς από την Ουνέσκο είναι μόλις 86,33€… Για τα μεσαιωνικά χωριά, απαράμιλλης ομορφιάς, για κάποιον που δεν έχει αμάξι δεν μπορεί να τα επισκεφθεί από το μεσημέρι και μετά. Πρόσφατα το BBC έκανε ειδική αναφορά στο μεσαιωνικό Πυργί. Το ίδιο ισχύει και για άλλα μέρη του νησιού όπως και η πρόσβαση στις παραλίες κατά τις απογευματινές ώρες. Έχουμε προτείνει και ειδικό δρομολόγιο για να μπορούν οι επισκέπτες του νησιού να δουν το σπήλαιο των Ολύμπων και το μουσείο της Μαστίχας και στη συνέχεια να τους αφήνει το πούλμαν στην παραλία.

 

Η Χίος χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη από την αυτοδιοίκηση καθώς δεν έχει αφίξεις από το εξωτερικό όπως η Λέσβος (120000) και η Σάμος (280000). Έχει μηδενικές αφίξεις… Αυτά είναι επίσημα στατιστικά στοιχεία για το 2023.

Παρακαλούμε να δείτε τις προτάσεις μας και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που αναφέρει η Εταιρεία, σας έχουμε πει ότι μπορείτε να καλέσετε τον υπεύθυνο της Εταιρείας για να σας δώσει περισσότερες διευκρινήσεις. Έστω κάποια από τα δρομολόγια να υλοποιηθούν όπως το έχουμε αναφέρει από τον Νοέμβριο.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.