Σύνοδος ΝΑΤΟ: Πώς θα απαντήσει ο Μητσοτάκης εάν προκληθεί από τον Ερντογάν

Έτοιμος να απαντήσει σε όλες τις πιθανές προκλήσεις που θα διατυπώσει ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, είναι ο έλληνας πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η στάση της Αθήνας στην κρίσιμη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, θα εξαρτηθεί από τα θέματα που θα επιχειρήσει να ανοίξει ο τούρκος πρόεδρος.

Το κυβερνητικό επιτελείο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι έτοιμοι για όλα τα σενάρια με τις πιθανές προκλήσεις.

Το κρίσιμο ζήτημα για την Αθήνα, είναι εάν ο Σουλτάνος θα θέσει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, καθώς κάτι τέτοιο έχει διαφανεί από τις εμπρηστικές δηλώσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες από τούρκους αξιωματούχους.

Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έχει  ετοιμάσει έναν πλήρη φάκελο με τον οποίο θα καταρρίπτονται όλα τα επιχειρήματα της Τουρκίας.

Σε αυτόν τον φάκελο, θα υπάρχουν όλα τα στοιχεία για τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, καθώς και την Αλεξανδρούπολη.

Την ίδια στιγμή, η Αθήνα θα υπενθυμίσει ότι η Τουρκία απέναντι από τα ελληνικά νησιά έχει τη «στρατιά του Αιγαίου», που δεν είναι ενταγμένη στις δομές του ΝΑΤΟ ενώ εάν χρειαστεί, θα υπάρξουν αναφορές  στο casus belli, με το οποίο η Τουρκία απειλεί για περισσότερα από 20 χρόνια τη χώρα μας.

Γρίφος η στάση του Ερντογάν

Οι πληροφορίες που φτάνουν στην Αθήνα τις τελευταίες μέρες είναι ότι ο Ερντογάν είναι αποφασισμένος να ξεδιπλώσει τη βεντάλια των προκλήσεων και να αξιοποιήσει τη Σύνοδο, προκειμένου να θέσει το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

Κάτι που επιβεβαιώνει και η τοποθέτηση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος, επανέλαβε  ότι η στρατιωτικοποίηση των νησιών είναι παράνομη και τόνισε ότι η Τουρκία προβάλλει αυτό το θέμα βάσει των Συνθηκών της Λωζάνης και των Παρισίων.

O τούρκος πρόεδρος φαίνεται πως είναι έτοιμος να επιβάλει τη δική του ατζέντα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που ξεκινάει τις επόμενες ώρες στη Μαδρίτη.

Μία ατζέντα που κινείται ανάμεσα σε απειλές και χτίσιμο συμμαχιών σε ένα μεγάλο ανατολίτικο παζάρι.

Ντοκουμέντα

Ο Ερντογάν μίλησε για μια ακόμα φορά για τα «ντοκουμέντα» που θα παρουσιάσει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τα οποία συνέδεσε με την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» στέλνοντας επί της ουσίας μήνυμα ότι δεν έχει σκοπό για υποχωρήσεις απέναντι σε Φινλανδία και Σουηδία.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Θα κάνουμε τα πάντα για την προστασία των δικαιωμάτων μας στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, λέει ο Ερντογάν

Στην ίδια γραμμή κινούνται και τα τουρκικά ΜΜΕ, που προβάλλουν την πρόθεση του Ερντογάν να δείξει την ισχύ της Άγκυρας στην Σύνοδο.

Χθες ο τούρκος πρόεδρος επέμεινε στις απειλές του εναντίον της Αθήνας, αν και εμμέσως, μετά το υπουργικό Συμβούλιο τονίζοντας ότι «δεν διστάσαμε και δεν θα διστάσουμε να κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα στην Μεσόγειο και το Αιγαίο». Χαρακτήρισε δε την άσκηση ΕΦΕΣ 2022 μήνυμα εμπιστοσύνης στους φίλους και φόβου στους εχθρούς.

Στο ίδιο τραπέζι Μητσοτάκης – Ερντογάν

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα το βράδυ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθούν στο ίδιο τραπέζι στο δείπνο που θα παραθέσει στους ηγέτες της συμμαχίας του ΝΑΤΟ ο ισπανός βασιλιάς.

Υπενθυμίζεται ότι ο τούρκος πρόεδρος φανερά ενοχλημένος από το πρόσφατο ταξίδι του Μητσοτάκη στις ΗΠΑ όπου είχε θέσει και την τουρκική προκλητικότητα, είχε τονίσει ότι δεν θα ξανασυναντηθεί με τον έλληνα πρωθυπουργό.

Πηγή

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.