Σ.Ε.Σ.ΝΟ.Χ.: Πέμπτη 28/1 – Ημέρα Δράσης για την ανάδειξη των προβλημάτων των δημόσιων μονάδων υγείας

 

Ενώ η πανδημία Covid-19 συνεχίζει την πορεία της με εκατομμύρια κρούσματα και θανάτους παγκοσμίως, το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας μας παραμένει αθωράκιστο.

Πολλές θέσεις προσωπικού στο Νοσοκομείο μας  εξακολουθούν να είναι κενές, ενώ επεκτάθηκαν και εν μέσω πανδημίας οι ελαστικές σχέσεις εργασίας. Συνεχείς είναι οι μετακινήσεις προσωπικού, προκειμένου να «μπαλωθεί» μέρος των κενών.  Πολλοί συνάδελφοι νόσησαν από COVID-19 και στο νοσοκομείο μας. Τμήματα  έχουν συρρικνωθεί και πλήθος τακτικών διαγνωστικών εξετάσεων δεν μπορούν να προγραμματιστούν εξαιτίας των ελλείψεων (βλ. ακτινοδιαγνωστικό εργαστήριο), με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία  ασθενών με non-COVID παθήσεις. Προγραμματισμένα ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία ακυρώνονται, προκειμένου να λειτουργήσουν και ως εμβολιαστικά κέντρα, των οποίων η στελέχωση γίνεται με μετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτών από άλλα τμήματα.

Ταυτόχρονα, ο έγκαιρος μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού υπονομεύεται από την υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας, αλλά και τον ανεπαρκή αριθμό εμβολίων.  Αποτέλεσμα είναι να επιβαρύνονται τα ήδη υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία, με τη δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων για τον πληθυσμό.  Ο εμβολιασμός του πληθυσμού καθυστερεί, ενώ το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι σε εξέλιξη και είναι πιθανό ένα τρίτο κύμα.

Και το κερασάκι στην τούρτα, αντί να αυξήσει στο Προϋπολογισμό του 2021 τις Δαπάνες για την Υγεία, για την αντιμετώπιση και του covid-19, η κυβέρνηση της ΝΔ τις μειώνει κατά 572 εκατομμύρια!!

Παράλληλα, αντί να επιβραβεύσει τους υγειονομικούς με την Νομοθέτηση της σχετικής Πρότασης της Επιτροπής, όπου προτείνει την Ένταξη μας στα ΒΑΕ, στη Βουλή, έμμεσα το απορρίπτει «λόγω κακών δημοσιονομικών δυνατοτήτων» και των «ελλείψεων που θα προκύψουν από τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις,  σε ένα υποστελεχωμένο Σύστημα»!!

Γι’ αυτό θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας.

  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης της υγείας
  • Πρόσληψη όλου του απαραίτητου ΜΟΝΙΜΟΥ προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
  • Άμεση ενίσχυση της ΠΦΥ, ώστε να συμβάλλει στην πρόληψη, στην παρακολούθηση χρονίως πασχόντων, ήπιων κρουσμάτων αλλά και των εμβολιασθέντων.
  • Τακτικούς επαναλαμβανόμενους δωρεάν ελέγχους στους εργαζόμενους σε δομές υγείας και πρόνοιας, στα σχολεία, σε μεγάλους εργασιακούς χώρους.
  • Άμεση ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ .

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.