Τέλη κυκλοφορίας: Οι ανατροπές για τους ιδιοκτήτες οχημάτων

Έρχεται νέο καθεστώς στα τέλη κυκλοφορίας. Οι αλλαγές, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν τόσο στην παρακολούθηση των ΙΧ, αν είναι ασφαλισμένα ή όχι, αν έχουν περάσει ΚΤΕΟ, όσο και στον τρόπο υπολογισμού, τα πρόστιμα και το πλαίσιο ακινησίας των οχημάτων. Οι παρεμβάσεις που εξετάζονται από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Δράσης για φέτος εστιάζουν στα εξής:

1. Πρόστιμα για εκπρόθεσμη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας: Επανεξετάζονται τα πρόστιμα που επιβάλλονται για καθυστέρηση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Με το υπάρχον καθεστώς, αν ένας ιδιοκτήτης οχήματος καθυστερήσει να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας έστω και για ένα λεπτό, θα πρέπει να καταβάλει τα διπλάσια τέλη κυκλοφορίας. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι το πρόστιμο να αυξάνεται κλιμακωτά ανάλογα με το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την πληρωμή του. Δηλαδή, όσο νωρίτερα γίνει η πληρωμή, εκπρόθεσμα, τόσο μικρότερη να είναι και η προσαύξηση. Το μέτρο αυτό αναμένεται να εφαρμοστεί για τα τέλη κυκλοφορίας του 2025 τα οποία θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι το τέλος του έτους. Υπενθυμίζεται ότι για φέτος έχει ήδη ανακοινωθεί παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας έως τις 29 Φεβρουαρίου.
2. Άρση ακινησίας οχημάτων:  Ένα από τα ζητήματα που είναι υπό εξέταση είναι και το ζήτημα της άρσης της ακινησίας των οχημάτων. Αυτό που μελετάται είναι να δίνεται η δυνατότητα στον ιδιοκτήτη, πριν λήξει το διάστημα κυκλοφορίας του οχήματος, να ζητήσει να διατηρήσει το όχημα σε κυκλοφορία καταβάλλοντας το αντίστοιχο ποσό. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα εάν ένας ιδιοκτήτης «ξεχάσει» να επανακαταθέσει τις πινακίδες του οχήματος του την ημερομηνία που έχει προβλεφθεί, τότε καλείται να καταβάλλει τα τέλη κυκλοφορίας για το σύνολο του έτους. Επίσης, με βάση το ισχύον πλαίσιο, το δικαίωμα προσωρινής άρσης της ακινησίας οχήματος για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με καταβολή των αντίστοιχων τελών κυκλοφορίας ισχύει μόνο για μία φορά το έτος.
3. Ανασφάλιστα οχήματα: Η τεχνολογία, για ακόμα μία φορά, αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων. Αυτό που σχεδιάζεται προβλέπει τη δημιουργία μιας νέας βάσης δεδομένων από την ΑΑΔΕ μέσω της οποίας θα ελέγχει και θα εντοπίσει τα ανασφάλιστα οχήματα και θα επιβάλλει πρόστιμα στους ιδιοκτήτες τους. Οι κάτοχοι ανασφάλιστων οχημάτων θα ενημερώνονται ότι το όχημά τους εντοπίστηκε να μην είναι ασφαλισμένο και θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο με τη μορφή παράβολου έως 250 ευρώ. Οι ιδιοκτήτες του οχήματος θα πρέπει πρώτα να καταβάλουν το πρόστιμο και στη συνέχεια να ασφαλίσουν το όχημά τους. Όσοι δεν κλείσουν τις εκκρεμότητες τους τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 500 ευρώ αλλά και διοικητικές και ποινικές κυρώσεις όπως π.χ. αφαίρεση διπλώματος για 6 μήνες, αφαίρεση πινακίδων
και άδειας κυκλοφορίας.
4. ΚΤΕΟ: Μέσω του μόνιμου μηχανισμού ελέγχου για τα ανασφάλιστα οχήματα θα εντοπίζονται και τα οχήματα που δεν έχουν περάσει από υποχρεωτικό τεχνικό έλεγχο στα ΚΤΕΟ. Οι ιδιοκτήτες οχημάτων που αδιαφορούν, θα εντοπίζονται και μετά την ηλεκτρονική διασταύρωση το πρόστιμο θα ανέρχεται σε 150 ευρώ ενώ αν διαπιστωθεί η παράβαση σε έλεγχο της Τροχαίας τότε το πρόστιμο θα αυξάνεται σε 400 ευρώ.

 

Πηγή: Protothema.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.