Τα 5 ερωτήματα για τον Μπάιντεν και τις έκτακτες Συνόδους Κορυφής

Κρίσιμες επαφές με τους ηγέτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ θα έχει ο Τζο Μπάιντεν με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συμπληρώνει ένα μήνα

ta-5-erotimata-gia-ton-mpainten-kai-tis-ektaktes-synodoys-koryfis-561777079

 

Στις Βρυξέλλες προκειμένου να συναντηθεί με τους ηγέτες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. θα βρεθεί σήμερα και αύριο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία –η οποία συμπληρώνει ένα μήνα– και τις συνέπειες τις να είναι το κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα.

Ωστόσο, υπάρχουν 5 βασικά ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν:

 

1. Τι άλλο θα κάνει η Δύση για την Ουκρανία;

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ αναμένεται να εστιάσουν σε νέες προσπάθειες την Πέμπτη που αποσκοπούν να τιμωρήσουν τη Ρωσία για τον πόλεμό της στην Ουκρανία. Περιλαμβάνουν την ανάπτυξη τεσσάρων επιπλέον στρατιωτικών μονάδων σε Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Σλοβακία.

2. Πώς θα ηγηθεί ο Μπάιντεν;

Οι σύνοδοι κορυφής της Πέμπτης θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως μια στιγμή για τον Μπάιντεν προκειμένου να επιβεβαιώσει εκ νέου την ηγεσία της Αμερικής στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Στις Βρυξέλλες, ο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει νέες κυρώσεις σε Ρώσους πολιτικούς παράγοντες και ολιγάρχες. Οι ΗΠΑ σταθμίζουν επίσης αλλαγές στη δική τους στρατιωτική στάση στην Ανατολική Ευρώπη.

3. Θα εμφανιστεί ο Ζελένσκι;

Αν και η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, οι ηγέτες της συμμαχίας συζήτησαν εάν και πώς θα μπορούσε ενδεχομένως να συμμετάσχει ο πρόεδρος Volodymyr Zelensky στη σύνοδο κορυφής.

4. Πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν στο ενιαίο μέτωπο της Δύσης;

Το Κρεμλίνο έχει εκδώσει αρκετές προειδοποιήσεις αυτή την εβδομάδα κατά του ΝΑΤΟ, υποδηλώνοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι θυμωμένος με τους ανθρώπους στην Ουκρανία που θέλουν να είναι μέρος της συμμαχίας. Η Ρωσία, ωστόσο, υποστηρίζει ότι θέλει να είναι μέρος των συνομιλιών με παγκόσμιες συμμαχίες.

5. Θα είναι αποτελεσματικές οι ενέργειες του ΝΑΤΟ;

Ο Μπάιντεν και οι ηγέτες του ΝΑΤΟ υποστήριξαν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ενώσει τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ περισσότερο από ποτέ, αλλά οι συναντήσεις της Πέμπτης μπορεί να είναι ένα τεστ δυναμικότητας για τις δυνατότητες της συμμαχίας.

Πηγή kathimerini.gr

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.