Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη των δημάρχων των νησιών του Βορείου Αιγαίου για το μεταναστευτικό;

Στη σύσκεψη των Δημάρχων του Βορείου Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019 μετά από πρωτοβουλία του περιφερειάρχη κ. Κώστα Μουτζούρη αποφασίστηκαν τα εξής:
1)Απόρριψη της δημιουργίας οποιασδήποτε άλλης νέας δομής για μετανάστες στις νήσους της Περιφέρειας.
2)Άμεση μεταφορά των υφιστάμενων δομών εκτός των αστικών ιστών και οριστική διακοπή λειτουργίας των ΚΥΤ πόλεως Σάμου, Μόριας και ΒΙΑΛ
3) Αναλογική διασπορά των προσφύγων στο σύνολο της χώρας, με άμεση αποσυμφόρηση των νήσων και μαζικές επιστροφές στην Τουρκία, στα πλαίσια της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας, ώστε η σημερινή αναλογία του 1:7 (μετανάστες προς γηγενείς) των νήσων να μειωθεί στο 1:170 της ηπειρωτικής χώρας.
4) Άμεση και πλήρη αποζημίωση των κατοίκων, που έχουν υποστεί καταπάτηση και ζημίες στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από τους πρόσφυγες και μετανάστες
5) Άμεση καταγραφή και τον έλεγχο των Μ.Κ.Ο., που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια
6) Αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων και την άμεση υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της Κυβερνήσεως και των πρόσφατων αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ
7) Στήριξη των εμπλεκομένων δημόσιων υπηρεσίων και πρωτίστως του Λιμενικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ένοπλων Δυνάμεων, για την καθοριστική συμβολή τους στην αντιμετώπιση του προβλήματος και την απαίτηση για άμεση ενίσχυσή τους με προσωπικό και μέσα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι δήμαρχοι Λήμνου, δυτικής Λέσβου, Μυτιλήνης, Χίου, Οινουσσών, δυτικής Σάμου, ανατολικής Σάμου και Ικαρίας. Οι δήμαρχοι αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους: «Ζητάμε επιτακτικά και άμεσα την υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων από την κεντρική διοίκηση».
Τέλος, στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμα εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος αλλά και οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Μόριας, Παναγιούδας και Αφάλωνα που είναι κοντά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.