ΤΙ ΔΕΝ ΡΩΤΗΘΗΚΕ ΚΑΙ – ΣΥΝΕΠΩΣ ΤΙ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Ο «ΑΓΑΠΗ ΜΟΝΟ» ΥΠΟΥΡΓΟΣ Γράφει ο Νίκος Γεωργούλης

 

 

Δεν μπορείς παρά να του βγάλεις το καπέλο. Γνωρίζει καλύτερα απ’ τον καθένα πως θα αποφεύγει τις κακοτοπιές κι έχει εντρυφήσει στο λαϊκό απόφθεγμα «ξέρει καλά ο τσουκαλάς που κολλάει τα αυτιά».

 

Τη νέα του παράσταση ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής την έδωσε στην πιο πειστική έδρα. Εκμεταλλεύεται το βαρύ ιστορικό του «πολίτη» στην άσκηση αυστηρής κριτικής για τις μεταναστευτικές επιδράσεις στον τόπο μας μέχρι και πριν δυο χρόνια και απολαμβάνει τους καρπούς μιας ανώδυνης μεταχείρισης που εν τέλει μετατρέπει μια συνέντευξη σε μεγάλη ευκαιρία μονολόγου.

 

Γιατί αυτό που είδαμε χθες ήταν μια παράσταση one man show, με τον πρωταγωνιστή της τόσο πειστικό που, δεν σας κρύβω, ώρες – ώρες και εγώ τον συμπόνεσα. Να τον αφήσουμε μόνο του να σηκώσει το σταυρό της λύτρωσης μας, όπως διατυμπανίζει και το άλλο φερέφωνο, κατά Κοντάρι μεριά…

 

Επί όσων ρωτήθηκε χθες βράδυ ο υπουργός υπήρξε πειστικότατος. «Αγάπη μόνο», όπως θα λέγε και μια συμπαθής τηλεοπτική περσόνα. Τα σύνορα φυλάσσονται, η Τουρκία άρχισε να δέχεται πίσω επιστροφές, το άσυλο τρέχει κι όσοι το δικαιούνται φεύγουν από τη χώρα, η καλή μας η Ευρώπη μας στηρίζει. Να, δεν βλέπουμε τους γείτονες στη Μυτιλήνη; Είναι πιο ξύπνιοι και θα τσεπώσουν ένα εξτραδάκι 18 εκατομμυρίων.

 

Μα κι εκείνος προσωπικά μας προσφέρει περισσότερη «Αγάπη μόνο». Θέλει σήμερα κι όχι σε λίγους μήνες να αδειάσει τη ΒΙΑΛ, για αυτό να τον αφήσουμε να σχεδιάσει τη δομή του και θα βάλει μπουλντόζες μόλις πρώτα την αποσυμφορήσει. Τάσσεται κατά των υπερδομών, για αυτό μας ρίχνει στα μαλακά. Όχι πια 5.000 plus, χαριστικά θα μας πάει στις 2.500. Έχει εθνική αποστολή να αδειάσει τη χώρα κι όχι απλώς τα νησιά, για αυτό άλλη μεταχείριση στον Έβρο κι άλλη στα νησιωτικά σύνορα. Θα πιεί μόνος του το πικρό ποτήρι της επιλογής του χώρου της νέας δομής, μην διχάσει την κοινωνία με ένα επιπλέον Δημοτικό Συμβούλιο. Εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις ευκαιρίες του μεταναστευτικού και δίνει θέσεις εργασίας στη νέα γενιά της Χίου ως συνοριοφύλακες και λοιπές συναφής επαγγελματικές ευκαιρίες. Τέλος, θα προσφύγει κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου για τη ΒΙΑΛ, για να ΄χουμε ένα αίσθημα ασφαλείας και χαίρεται που κι ο Δήμος Χίου θα πράξει ανάλογα και θα τα … τσεπώσει απ’ την ασυνέπεια του Κράτους στη συμμόρφωση του με τις δικαστικές αποφάσεις.

 

Ζούμε τελικά τον μύθο μας και δεν το έχουμε καταλάβει…

 

Ήταν πειστικός χθες βράδυ ο Νότης μας, το ομολογώ. Απάντησε πειστικά σε όσα ακριβώς ρωτήθηκε. Μόνο που τη Χίο την καίνε όσα δεν ερωτήθηκε. Δόλος, άγνοια, ελλιπής προετοιμασία, περιορισμένη αναλυτική ικανότητα; Όποια εκδοχή ασπάζεται ο καθένας, μικρή σημασία νομίζω έχει η γνώμη μου.

 

Τι δεν μας είπε, όμως, γιατί δεν ρωτήθηκε επ’ αυτών ο «Αγάπη μόνο» υπουργός.

 

  • Δεν ρωτήθηκε ο υπουργός πού ο ίδιος αποδίδει τις περιορισμένες ροές; Στην επαρκή φύλαξη των συνόρων; Αν οφείλεται εκεί, ποια η ανάγκη νέας δομής, δεδομένου πως η κυβέρνηση δεν έχει τη διάθεση να την περιορίσει; Αν οφείλεται σε κατεύθυνση της Τουρκίας προς τα δουλεμπορικά κυκλώματα, ποιος εγγυάται ότι με μια νέα στροφή οι «κλειστές» και φρουρούμενες δομές δεν θα αποδειχτούν και πάλι μικρές, όση χωρητικότητα κι αν τους δώσει, αφού την κάνουλα των ροών άλλοι τη ρυθμίζουν;

 

  • Δεν ρωτήθηκε ο υπουργός πού έγκειται τελικά το πρόβλημα υπερφόρτωσης της χώρας με μεταναστευτικούς πληθυσμούς. Στην παραβίαση της Συμφωνίας Ε.Ε – Τουρκίας από τη γείτονα ή στην ουσιαστική άρνηση των ίδιων των Ευρωπαίων να την εφαρμόσουν; Πόσες προωθήσεις προσφύγων με εγκεκριμένο άσυλο σε ευρωπαϊκές χώρες έχουν γίνει την τελευταία διετία, με εξαίρεση … κάτι ψιλά με φαντεζί μετακινήσεις ασυνόδευτων; Πότε θα δούμε μαζικές μετακινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση;

 

  • Δεν ρωτήθηκε ο υπουργός πότε θα βρει η χώρα μεγαλύτερη ευκαιρία να αλλάξει την επαχθή ρήτρα για επιστροφές μόνο από τα νησιά, όταν δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί ούτε την παρουσία διαδοχικά δύο Ελλήνων στη θέση του Επιτρόπου Μεταναστευτικής Πολιτικής, αρχικά του Δημ. Αβραμόπουλου και σήμερα του Μαργ. Σχοινά.

 

  • Δεν ρωτήθηκε ο υπουργός πότε η Ελλάδα θα αποκτήσει ολοκληρωμένη και περήφανη εξωτερική πολιτική και θα πάψει να ρισκάρει εθνικά, στα χερσαία και θαλάσσια ανατολικά της σύνορα, διαπραγματευόμενη οικονομικές συμφωνίες με τους εταίρους της, όπως συμβαίνει διαχρονικά τα 6 τελευταία χρόνια;

 

  • Δεν ρωτήθηκε ο υπουργός ποιο ακριβώς ερώτημα τίθεται στους υψηλόβαθμους στρατιωτικούς που επικαλέστηκε, ως, δήθεν, επικροτούντες τους σχεδιασμούς των υπερδομών στην παραμεθόριο. Μήπως το ερώτημα είναι «προτιμάτε μια χύδην κατάσταση, όπως τη σημερινή, ή μια δομή μεγαλύτερης ασφάλειας;» Γιατί το ορθό ερώτημα επί του οποίου οφείλει να λάβει απάντηση είναι «ευνοούν το σχεδιασμό της εθνικής ασφάλειας αυτές οι κλειστές δομές να βρίσκονται στη Χίο ή στη Σπάρτη;» Θα είχε ενδιαφέρον η απάντηση που θα ελάμβανε.

 

  • Ισχυρίζεται ο υπουργός ότι μέχρι το Πάσχα, κοντός ψαλμός αλληλούια, θα έχει αδειάσει τη ΒΙΑΛ, αφού το σύστημα γρήγορη εξέταση ασύλου – επιστροφές άρχισε να δουλεύει. Τι ακριβώς τον εμποδίζει να το πράξει σήμερα; Στη Χίο σήμερα διαμένουν πάνω από ένα χρόνο κάτι λιγότεροι από 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Λογικά η Υπηρεσία Ασύλου έχει ξεκαθαρίσει την ήρα από το στάρι. Γιατί οι έχοντες προσφυγικό προφίλ δεν μετακινούνται, βάση της Συμφωνίας, από τα νησιά, με άμεση προώθηση στην ηπειρωτική Ελλάδα κι από εκεί εξίσου άμεσα στην Ευρώπη; Και γιατί στο αίτημα που καταθέσαμε προς την Τουρκία ζητάμε την επιστροφή μόνο 180 παράνομα εισελθόντων στη χώρα από όσους διαμένουν στη Χίο; Δεν έχουμε άλλους με ολοκληρωμένο τον κύκλο της εξέτασης ασύλου με 11 μήνες σφραγισμένα τα σύνορα;

 

  • Γιατί, κατά τη γνώμη του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας έθεσε ως ορίζοντα το Μάρτιο για έναρξη της συζήτησης επιστροφών στην Τουρκία, ροκανίζοντας πολύτιμο χρόνο ενόψει διερευνητικών επαφών στα ελληνοτουρκικά;

Ήταν πειστικός, το επαναλαμβάνω, χθες βράδυ ο «Αγάπη μόνο» υπουργός μας. Θα γίνει, βέβαια πειστικότερος, όταν δώσει επαρκείς απαντήσεις και στα ερωτήματα που δεν του τίθενται στις επιλογές των δημόσιων εμφανίσεων του. Και για κακή του τύχη μπορεί όσοι on camera βρίσκονται απέναντι του να … μην σκέφτονται να του τα υποβάλλουν, η κοινωνία της Χίου όμως επ’ αυτών αναμένει απαντήσεις.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.