Τι είπαν Δένδιας – Μπλίνκεν: «Ηγετικός ο ρόλος της Ελλάδας» – Ενημέρωση για την τουρκική προκλητικότητα

Τι αναφέρουν διπλωματικές πηγές – Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε πως η συμφωνία θα διευκολύνει τη διεύρυνση και την εμβάθυνση της διμερούς στρατηγικής εταιρικής σχέσης των δύο χωρών

Σε εξαιρετικό κλίμα έγινε η πρώτη διμερής συνάντηση εργασίας του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ενώ όπως τόνιζαν, διήρκεσε περισσότερο από όσο είχε αρχικά προβλεφθεί.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ εκφράστηκε θετικά για τον ηγετικό, όπως τον χαρακτήρισε, ρόλο της Ελλάδας, ο οποίος βασίζεται σε κοινές αξίες με τις ΗΠΑ και ενισχύεται με άλλες χώρες που ασπάζονται τις αξίες αυτές (like minded countries).

Αναφέρθηκε επίσης στη συνάντηση που είχε την προηγούμενη ημέρα με τους υπουργούς του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με την ευκαιρία της επετείου συμπλήρωσης ενός έτους από τις συμφωνίες του Αβραάμ.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τις αξίες και αρχές που διέπουν διαχρονικά την ελληνική εξωτερική πολιτική και τόνισε την ενίσχυση των σχέσεων με χώρες και πέρα από την άμεση γειτονία της Ελλάδας, όπως την Ινδία και την Αυστραλία, οι οποίες, όπως και η Ελλάδα, είναι προσηλωμένες στην εφαρμογή και στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε επίσης στην ενδυνάμωση του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ), το οποίο θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε τετραμερές σχήμα συνεργασίας, και ενδεχομένως σε πολυμερές με τη συμπερίληψη και άλλων κρατών της περιοχής, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος.

Με αφορμή την υπογραφή της τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ μίλησε για «ειδική σχέση» μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ.

Παρατήρησε ακόμη ότι η συμφωνία αυτή θα διευκολύνει τη διεύρυνση και την εμβάθυνση της διμερούς στρατηγικής εταιρικής σχέσης.

Πρόσθεσε δε, με αφορμή την πρόσφατη συμφωνία με τη Γαλλία, ότι οι ΗΠΑ είναι πολύ ικανοποιημένες από το γεγονός ότι η Ελλάδα προμηθεύεται τον αμυντικό της εξοπλισμό εντός της «Νατοϊκής οικογένειας». Ο κ. Δένδιας, από την πλευρά του, υπογράμμισε τους ιδιαίτερα στενούς δεσμούς της Ελλάδας τόσο με τις ΗΠΑ όσο και εντός του ΝΑΤΟ.

Πρόσθεσε ότι η συμφωνία με τη Γαλλία ενισχύει την ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια, και παράλληλα ενισχύει τον διατλαντικό δεσμό μέσω ενός μιας περισσότερο ισορροπημένης κατανομής των βαρών. Τόνισε ότι η Ελλάδα σέβεται και εφαρμόζει τις δεσμεύσεις της στο ΝΑΤΟ, όπως για παράδειγμα το ύψος των αμυντικών δαπανών (πάνω από 2% του ΑΕΠ).

Στη συνέχεια, η συζήτηση επικεντρώθηκε στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, καθώς και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του ενδελεχώς για την τουρκική προκλητική συμπεριφορά, δείχνοντας του και σχετικούς χάρτες. Τόνισε την απειλή πολέμου που η Τουρκία επαναφέρει στο προσκήνιο όλο και συχνότερα (casus belli) καθώς και το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ο κ. Δένδιας παρατήρησε ότι πέρα από το γεγονός ότι τα ανωτέρω παραβιάζουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, δεν εντάσσονται στο πλαίσιο της κοινής λογικής. Υπό τις συνθήκες αυτές, τα περιθώρια συνεννόησης με την Τουρκία, και εφόσον η τελευταία δεν μεταβάλει τη στάση της, παραμένουν πολύ περιορισμένα, πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης στην αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, η οποία δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την επίλυση του Κυπριακού.

Ενημέρωσε ακόμη διεξοδικά για την ενίσχυση των δεσμών της Ελλάδας με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, καθώς και τον σταθεροποιητικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα στα Δυτικά Βαλκάνια. Τέλος, η αμερικανική πλευρά εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίηση της για την προοπτική η χώρα μας να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο που θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο τη Νοτιοανατολική, αλλά και την Κεντρική Ευρώπη.

Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.