Τι θα γίνει με την αφαλάτωση στον Βροντάδο, τελικά;

 

Πολύς λόγος γίνεται  τελευταία  για την επιλογή της θέσης τοποθέτησης της μονάδας αφαλάτωσης στην περιοχή των τριών μύλων

Ως παράταξη   ψηφίσαμε τόσο στο τοπικό συμβούλιο , στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΝΧ και στο Δημοτικό Συμβούλιο με τις επιφυλάξεις που καταθέσαμε  για τα περιβαλλοντικά και το θέμα του αιγιαλού και παραλίας και απάντηση δεν πήραμε.

Εν συνεχεία ακούσαμε τους προβληματισμούς  που κατατέθηκαν από τους κατοίκους , τις πιθανές εναλλακτικές λύσεις, την εμπλοκή με τον αιγιαλό, το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα της εμπλοκής της εφορείας νεωτέρων μνημείων , θεωρήσαμε ότι  έπρεπε να  ξανασυζητηθεί το θέμα, ειδικά μετά και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε  με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΝΧ .

Το έγγραφο μας προς την κτηματική υπηρεσία Χίου και η απάντηση που λάβαμε επιβεβαιώνει ότι  στην περιοχή υφίσταται ο αιγιαλός  και η παραλία (τόσο η παλαιά γραμμή όσο και ο νέος αιγιαλός) σύμφωνα  με την αριθ. 1124580/9535/Β0010/02-12-1998 απόφαση Υπουργού Οικονομικών (Αρ. Φύλλου 1072/31-12-1998 τεύχος Δ΄ΦΕΚ)και μας πληροφορεί ότι «….Μέχρι του παρόντος, δεν έχει περιέλθει στην Υπηρεσία μας κάποιο έγγραφο που να αφορά την παραχώρηση χώρου αιγιαλού ή παλαιού αιγιαλού στη συγκεκριμένη θέση…».

Η περιοχή αποτελεί  κτήμα του δημοσίου και κανείς δεν μπορεί να την εκμεταλλευτεί αν δεν λάβει τις απαιτούμενες άδειες.

Τα ερωτήματα που μπαίνουν είναι τι θα γίνει αν δεν μπορέσουν να λάβουν τις απαιτούμενες άδειες; Η  οποιαδήποτε καθυστέρηση  πάλι θα αφήσει τον Βροντάδο χωρίς νερό; Δεν απαιτείται η εξέταση των εναλλακτικών προτάσεων ; Γιατί κανείς δεν λέει κουβέντα για τα περιβαλλοντικά, ειδικά για την επιβάρυνση της θάλασσας με την άλμη, τη στιγμή που  η περιοχή είναι μέσα στον οικισμό και παραλίες που κατακλύζονται από κόσμο;

Το τοπικό συμβούλιο του Βροντάδου  πρέπει να  σταθεί στο ύψος των περιστάσεων απαιτώντας να βρεθεί λύση  υδροδότησης πέραν και εκτός  της τοποθέτησης  κινητής μονάδας αφαλάτωσης στους τρεις μύλους

Καταγγέλλουμε τη στάση του προέδρου  της ΔΕΥΑΝΧ απέναντι στους κατοίκους του Βροντάδου που αγνοεί επιδεικτικά , ως μόνος γνώστης της λύσης των προβλημάτων τους.

Καταγγέλουμε  την Δημ.Αρχή, για το ότι επιτρέπει  στην δημοτική επιχείρηση  να δρα ως αφεντικό σε δικό της μαγαζί , χωρίς να λαμβάνει υπόψη τους πολίτες τους οποίους πρέπει να υπηρετεί.

Η Δημ.Αρχή αν και ευαγγελίζεται  την  ανάπλαση  του παραλιακού μετώπου του Βροντάδου επιτρέπει  να τοποθετηθούν οχλούσες μονάδες ( έστω  μικρές και προσωρινές;) στην περιοχή όπου μπορεί να αναπλαστεί εξ ολοκλήρου , από κεντρικούς πόρους ή προγράμματα ΕΣΠΑ.

Μήπως  είναι η στιγμή να αναλάβει ο Δήμαρχος  τις ευθύνες του , ως Αρχή; Εκτός αν είναι σύμφωνος με τον τρόπο λειτουργίας του προέδρου της ΔΕΥΑΝΧ.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.