Τον Μάρτιο του 2024 τα εγκαίνια του νέου Δικαστικού Μεγάρου Χίου

Επιτόπια αυτοψία στο Δικαστικό Μέγαρο Χίου πραγματοποίησε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και Βουλευτής Χίου με τη Νέα Δημοκρατία, κ. Νότης Μηταράκης.

Ο κ. Μηταράκης συνοδευόμενος από τον εργολάβο, κ. Κωνσταντίνο Χούσο και τους επιβλέποντες μηχανικούς κκ. Γιώργο Γεωργούλη και Κωνσταντίνο Αλέρτα, ενημερώθηκε για την πορεία του έργου, στο οποίο σήμερα ολοκληρώθηκε η τοιχοποιία.

Το έργο του Δικαστικού Μεγάρου Χίου αποτελεί ένα από τα έργα-ορόσημα για τη Χίο, καθώς ήταν ένα χρόνιο πάγιο αίτημα του νομικού κόσμου του νησιού.

Όπως είπε ο κ. Μηταράκης «ένα-ένα κάθε έργο έχει μπει πλέον σε ρότα υλοποίησης» ενώ συγκεκριμένα για το Δικαστικό Μέγαρο είπε πως προχωρά εντός του νέου χρονοδιαγράμματος προκειμένου να αποπερατωθεί το πρώτο τετράμηνο του 2024. Τέλος υπογράμμισε ότι η Χίος δεν χρειάζεται μεγάλα λόγια αλλά έργα, σκληρή δουλειά, επιμονή και «να είμαστε από πάνω προκειμένου να λύνονται τα προβλήματα που δημιουργούνται».

Από πλευράς του ο κ. Χούσος, παρουσίασε εν συντομία τα βήματα που έπονται, ενώ κλείνοντας επεσήμανε ότι το έργο πρόκειται να παραδοθεί εντός του α’ τριμήνου 2024, οπότε και θα είναι έτοιμο για χρήση.

 «Εγώ δεσμεύτηκα πριν από τέσσερα περίπου χρόνια να ολοκληρώσω τα μεγάλα έργα της Χίου, αυτά που τα συζητάγαμε εδώ και δεκαετίες. Και ένα-ένα κάθε έργο πλέον έχει μπει σε ρότα υλοποίησης. Όπως ξέρετε το υφιστάμενο Πρωτοδικείο Χίου, ξεκίνησε η ανακαίνισή του και ολοκληρώθηκε το 2022. Το έργο, το «Κόρης Γεφύρι» τον άλλον μήνα θα έχει ολοκληρωθεί από την κατασκευάστρια εταιρεία. Ο διάδρομος του αεροδρομίου της Χίου επεκτείνεται. Το νέο κτήριο των κτηριακών εγκαταστάσεων, ήδη λειτουργεί ο προσωρινός χώρος. Το τελωνείο της Χίου όπως ξέρετε θα μπει ο διαγωνισμός σε φάση υλοποίησης τις επόμενες εβδομάδες. Το Δικαστικό Μέγαρο προχωρά εντός του νέου χρονοδιαγράμματος, για το πρώτο τετράμηνο του 2024. Η Χίος δε χρειάζεται μεγάλα λόγια, χρειάζεται έργα, χρειάζεται σκληρή δουλειά, χρειάζεται επιμονή, χρειάζεται να είσαι από πάνω. Κι εγώ όλους αυτούς τους μήνες, όλη αυτή την τετραετία ήμουν από πάνω στα μεγάλα έργα με στόχο να δούμε την ολοκλήρωσή τους.  Να πω πάντως, ένα έργο πρέπει τώρα να σχεδιάσει ο δήμος Χίου και είναι σημαντικό έργο για το 2024, είναι ότι το παλιό Πρωτοδικείο, το οποίο ανακαινίστηκε με δαπάνες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αυτό όπως ξέρετε ανήκει στο δήμο. Ο σχεδιασμός λοιπόν είναι να πάει εκεί η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και να αποκτήσουμε έναν αξιοπρεπή χώρο για να συνεδριάζει το ανώτατο όργανο του δήμου. Νομίζω είναι σημαντικό ο Δήμος τώρα να ξεκινήσει τις διαδικασίες σχεδιασμού, μελέτης, προκήρυξης, ώστε όταν δοθεί το κτήριο μέσα στο 2024 στο δήμο να είναι έτοιμες οι πρόωρες εργασίες ώστε να μπορεί σύντομα μέσα στο 2024 ή έστω αρχές του 2025 να γίνει και η μετακόμιση του ΔΣ.   Δυστυχώς πολλές φορές στα δημόσια έργα υπάρχουν καθυστερήσεις. Eίναι σημαντικό να είμαστε από πάνω, να λύνουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται. Να βοηθάμε και αυτούς οι οποίοι έχουν αναλάβει αυτά τα έργα να μπορέσουν να τα τελειοποιήσουν. Να λύνουμε προσχώματα που κατά καιρούς δημιουργούνται, ώστε τα έργα να τελειώνουν αν είναι δυνατόν στην ημερομηνία που έχει προβλεφθεί ή όποιες καθυστερήσεις να είναι πολύ μικρές»., ανέφερε ο κ. Μηταράκης.

Παράλληλα ο κ. Χούσος επισήμανε «Εχει αποπερατωθεί ο φέρον οργανισμός, οι ενισχύσεις, οι τοιχοδομές, έχουν ξεκινήσει ήδη οι γυψοσανίδες για τα χωρίσματα και προχωράμε και στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Προβλέπεται άμεσα να ξεκινήσουμε ψευτόκασες για να μπουν τα αλουμίνια, μονώσεις στις στέγες, οι οποίες σχεδιάζουμε να αποπερατωθούν στις 31 Μαΐου. Τα επιχρίσματα τα εσωτερικά, θα ξεκινήσουν και σχεδιάζουμε να περαιωθούν στις 31 Ιουλίου. Η αυλή θα έχει περαιωθεί, οι περιφράξεις και τα τοιχία περίφραξης, στις 30 Ιουνίου. Τα εξωτερικά επιχρήσματα θερμοπροσόψεων ξεκινάνε άμεσα και θα τελειώσουν στις 31 Ιουλίου. Θα δείτε και σκαλωσιές δηλαδή σε λίγες  μέρες από σήμερα, αφού τελειώσουν κάποιες προεργασίες για τους καθαρισμούς στην αυλή, για να μπορούν να τοποθετηθούν. Οι εγκαταστάσεις πυρόσβεσης του κτηρίου θα τελειώσουν στις 30 Σεπτεμβρίου. Οι συρματώσεις, οι πίνακες και ο κλιματισμός, θα έχουν τελειώσει 30 Νοεμβρίου. Οι επενδύσεις τοίχων, γιατί μπαίνει και πέτρα εξωτερικά, θα έχει τελειώσει 30 Δεκεμβρίου. Θα ξεκινήσουν όμως, άμεσα γιατί η διαδικασία είναι δύσκολη και θα κρατήσει παραπάνω από ότι μια συμβατική εργασία. Ούτως ή άλλως ξέρετε εδώ στη Χίο ότι οι συγκεκριμένες πέτρες που βάζετε είναι κάπως πιο δύσκολες από το κανονικό, είναι η θυμιανούσικη πέτρα, δηλαδή. Τα κιγκλιδώματα θα έχουν τελειώσει και αυτά στις 31 Ιανουαρίου. Κράσπεδα, περιβάλλον χώρος θα είναι και αυτά τελειωμένα στις 30 Ιουνίου. Οι υαλοπίνακες, αφού θα έχουν τοποθετηθεί και τα αλουμίνια κλπ θα είναι έτοιμα στις 31 Δεκεμβρίου. Χοντρικά σας λέω κάποιες εργασίες για να μη σας κουράσω. Το έργο αναμένεται να περαιωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2024 με ημερομηνία 31 Μαρτίου. Στο τέλος του πρώτου τριμήνου. Αυτά είχα να σας πω. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους τεχνίτες της Χίου που υποστηρίζουν το έργο. Έχουμε κάνει μια επιλογή και οι περισσότεροι τεχνίτες είναι από τη Χίο. Είναι πάρα πολύ καλοί τεχνίτες, το κακό είναι ότι είναι πολύ λίγοι στη Χίο οι τεχνίτες. Και για αυτό χρειάζεται πολλές φορές να φέρουμε και τεχνίτες από την Αθήνα», κατέληξε.

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.