Το εμβληματικό κτήριο του ΝΑΤ θα αγοράσει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών – Θα ιδρυθεί Εταιρεία Ειδικού Σκοπού με πρόεδρο τον Βενιάμη

 

 

Το εμβληματικό κτήριο όπου στεγάζεται το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) προτίθενται να αγοράσουν οι εφοπλιστές, προκειμένου να μεταφέρουν εκεί τα γραφεία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ΕΕΕ έχει αρχίσει συζητήσεις για να αγοράσει από την Τράπεζα Ελλάδος το κτήριο όπου στεγαζόταν η Τράπεζα της Ελλάδος και η Εθνική Τράπεζα και τα τελευταία χρόνια είναι κενό.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει κάνει ανοιχτή πρόσκληση για την αξιοποίηση του κτιρίου με καταληκτική ημερομηνία την 3η Μαΐου 2022 και ώρα 16 μ.μ.

Το κτήριο αυτό είναι μεσοτοιχία με τις κεντρικές υπηρεσίες του ΝΑΤ, αλλά είναι ενιαίο και άρχισε να κατασκευάζεται το 1927 και οι εργασίες του ολοκληρώθηκαν το 1930.

Η απόφαση για την αγορά κτηρίου για τη στέγαση των γραφείων της ΕΕΕ ελήφθη στην πρόσφατη γενική συνέλευση των εφοπλιστών. Μάλιστα, όπως έχει διαρρεύσει, οι εφοπλιστές θα ιδρύσουν Εταιρεία Ειδικού Σκοπού, η οποία θα αναλάβει την αγορά των νέων γραφείων και πρόεδρος θα αναλάβει ο Θεόδωρος Βενιάμης, ο οποίος είναι και ο εμπνευστής του όλου πρότζεκτ.

Για την αγορά και την επισκευή του κτηρίου του ΝΑΤ θα απαιτηθούν περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα συγκεντρώσουν οι εφοπλιστές με δωρεές. Η επισκευή υποχρεωτικά θα καλύψει και τις εγκαταστάσεις των κεντρικών γραφείων του ασφαλιστικού οργανισμού που ίδρυσαν οι ναυτικοί, ενώ δεν αποκλείεται σε επόμενη φάση να αγοράσουν και το μερίδιο του ΝΑΤ για να αποκτήσουν το σύνολο του κτηρίου.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα εμπλουτιστεί το κτήριο με την Βιβλιοθήκη της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, το Ιστορικό της Αρχείο και ίσως δημιουργηθεί και πολυχώρος πολιτισμού, για διοργάνωση συνεδρίων.

Το Μέγαρο του Ναυτικού Απομαχικού είναι ένα κτήριο με έντονες αρχιτεκτονικές επιρροές από ελληνοπρεπή ρυθμό.

Κτίστηκε τη δεκαετία του 1930, απέναντι από την πλατεία Θεμιστοκλέους, εκεί που υπήρχε το περίφημο «Ρολόι» του Πειραιά και η λεγόμενη βασιλική αποβάθρα.

Το κτήριο του ΝΑΤ σε παλιά φωτογραφία
Το εμβληματικό κτήριο όπου στεγάζεται το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) και το «Ρολόι» του Πειραιά

Το οικόπεδο αγοράστηκε έναντι 12 εκατ. δραχμών και ανοικοδομήθηκε από την Εθνική Τράπεζα. Η κατασκευή του στοίχισε 30.000.000 δραχμές και το σχέδιο είναι του αρχιτέκτονα Νικολάου Ζουμπουλίδη (1888-1969)

Το ΝΑΤ εγκαταστάθηκε στο κτήριο το καλοκαίρι του 1954, όταν αγόρασε από την Εθνική το μεγαλύτερο μέρος του, καταβάλλοντας 10.500.000 δραχμές. Το υπόλοιπο κτήριο ανήκει στην Εθνική Τράπεζα και στην Τράπεζα της Ελλάδας, μέχρι και σήμερα.

Το Μέγαρο του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δημόσια εμβληματικά κτήρια του Πειραιά. Είναι χαρακτηρισμένο έργο τέχνης σύμφωνα με το ΦΕΚ 1125/20-12-1978 από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ο αρχιτέκτονας Ν. Ζουμπουλίδης ήταν προϊστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας της Εθνικής Τράπεζας κατά την περίοδο 1925-1938, ο οποίος σχεδίασε και το κεντρικό κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος επί της οδού Αιόλου και το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

Αρχικά σχεδιάστηκε ως κτήριο της Εθνικής Τράπεζας. Όμως, κατά την κατασκευή του, με την ίδρυση της Τράπεζας της Ελλάδος το 1928 διαχωρίστηκε σε δύο ιδιοκτησίες. Σήμερα χωρίζεται σε τρεις ιδιοκτησίες καθώς η Εθνική Τράπεζα έχει παραχωρήσει το νότιο τμήμα του κτηρίου στο Ναυτικό Απομαχικό ταμείο και κράτησε μόνο μία ημιυπόγεια επιφάνεια.

Όπως αναφέρουν οι αρχιτέκτονες, «είναι παράδειγμα όψιμου κλασικισμού και διακρίνεται για το αυστηρό του ύφος που συνδυάζει διαφορετικούς κλασικούς αρχιτεκτονικούς ρυθμούς».

Το κτήριο έχει τέσσερις ορόφους, όμως, διαθέτει ημιυπόγειο και υπόγειο.

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο : www.mononews.gr/business/shipping

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.