Το Μοναστήρι του Μυρσινιδίου καταρρέει – Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου στην Μητρόπολη Χίου – Ψαρών & Οινουσσών

 

Ακόμη και στην Εκκλησία υπάρχουν παράπονα και προβληματισμοί από την πλευρά των πιστών.

Ένα μοναστήρι με μεγάλη Ιστορία στο πέρασμα των χρόνων, καταρρέει σταδιακά χωρίς να δίνει κανείς σημασία.

Η Μονή της Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Μυρσινιδίου, στέκεται εκεί από το 1887, ενώ εδώ και πολλά χρόνια ο Αρχιμ. κ. Βικέντιος Γιαννάκος, κρατά ζωντανό το σύνολο της Μονής, τον ορθόδοξο Ιερό Ναό της Παναγίας μας και τον Ναό στον περίβολο της Μονής αφιερωμένο στον Άγιο Χριστόφορο, μία Μονή από τα πιο ιερά προσκυνήματα της Χίου.

Ένα Μοναστήρι που κατέφευγαν σε αυτό εξαθλιωμένες και συντετριμμένες οικογένειες, για να ζητήσουν τροφή και προστασία από τους μοναχούς, που πάντα έδιναν απλόχερα ό,τι μπορούσαν να μοιραστούν μαζί τους, από τα λιγοστά προϊόντα που καλλιεργούσαν οι ίδιοι στα χωράφια της Μονής.Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Τώρα… Τώρα μέρα με την μέρα ένα Μοναστήρι με πλούσια ιστορία καταρρέει και ποιος δίνει σημασία;

Ρωτάμε λοιπόν την Μητρόπολη Χίου, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκο.

Ποια είναι η προσφορά της Μητρόπολης Χίου στο Μοναστήρι;

Ποια είναι η προσφορά της στον Πάτερ Βικέντιο;

Πού πηγαίνουν οι οικονομικές ενισχύσεις των πιστών ;

Ποια είναι η οικονομική κατάσταση της Μονής;

Ποια είναι η περιουσιακή κατάσταση σε ακίνητη περιουσία;

Ποιος θα λάβει επειγόντως μέτρα για τι μη κατάρρευση της Μονής;

Κραυγή αγωνίας εκφράζουν οι πιστοί που επισκέπτονται το Μοναστήρι. Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση του μοναστηριού, προτού αυτό καταστραφεί εξ ολοκλήρου.

Γιορτάζουμε τα 200 Χρόνια από την Ελληνική Παλιγγενεσία, την ιστορική αυτή επέτειο, αντ’ αυτού αντικρίζουμε ένα Ιστορικό Μοναστήρι να γκρεμίζεται, δείγμα αδράνειας, και κυρίως αδιαφορίας.

Ο χρόνος φθείρει τα πάντα. Πρέπει όμως οι αρμόδιοι να προλαμβάνουν και να επιλύουν εγκαίρως τα προβλήματα που προκύπτουν. Για αυτό ζητάμε την άμεση παρέμβαση της Περιφερειακής Αρχής Β. Αιγαίου και της Δημοτικής Αρχής Χίου.

 

 

Ζητάμε επίσης η Περιφέρεια Β. Αιγαίου να προχωρήσει άμεσα στις παρεμβάσεις που έχουν προτείνει οι εμπειρογνώμονες του Ι.Γ.Μ.Ε πριν να είναι αργά και θρηνήσουμε την κατάρρευση της Μονής.

Τα κελιά στον προαύλιο χώρο της Μονής γκρεμίζονται, και πρέπει αυτοί οι κύριοι που έχουν την ευθύνη, να ζητήσουν ένα «συγγνώμη» και να τρέξουν άμεσα να εξασφαλίσουν πόρους για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκύψει.

Η αδράνεια, η ανεπάρκεια, η αδιαφορία, η αναποτελεσματικότητα, οι άσκοπες φωτογραφήσεις, είναι μέχρι τώρα τα χαρακτηριστικά και το έργο που έχει να επιδείξει η Μητρόπολη Χίου;

Σε αυτό το σημείο είναι αναγκαίο να αναφέρουμε ότι πολλά Μοναστήρια του νησιού μας, του Νέου Ημερολογίου, βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση, εγκαταλελειμμένα και χωρίς καμία συντήρηση, όπως για παράδειγμα η Ι.Μονή του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στα Διευχά ( Μονή Μουνδών) και άλλες, ενώ θα έπρεπε να παραδειγματίζονται από τις Μονές των Παλαιοημερολογιτών που είναι καλοδιατηρημένες και ανακαινισμένες, ενώ τα έσοδά τους είναι ελάχιστα σε σχέση με αυτά των εκκλησιών και Μοναστηριών του Νέου Ημερολογίου.

Ως εδώ και μη παρέκει. Να ευχηθούμε να μην ακολουθήσουν και άλλα παρόμοια συμβάντα και ας γίνουμε η αφορμή που η Μητρόπολη Χίου θα αλλάξει ρότα, θα αφήσει τις μεγαλοστομίες και θα προχωρήσει στην υλοποίηση των έργων.

Είναι λυπηρό, το Μοναστήρι που άντεξε 134 χρόνια να παρουσιάζει σήμερα εν έτη 2021 αυτή την εικόνα.

Φιλικά και με Σεβασμό

Παντελής Κ. Κυδώνης


 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.