Το παραλιακό μέτωπο της Χίου

Η διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου, για πόλεις όπως η Χίος, βοηθά πολύ στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της υγείας των κατοίκων, αυξάνοντας επίσης σημαντικά το ενδιαφέρον του τόπου για τους επισκέπτες.

Είναι πολύ σημαντικό, το να γίνεται δημόσια διαβούλευση τώρα που δεν “τρέχουν” προθεσμίες και οι φάσεις του έργου μπορούν να ωριμάσουν μελετητικά.

Έχοντας επίγνωση του τεράστιου μεγέθους του έργου από τη Δασκαλόπετρα έως τον Καρφά, για ένα μέρος όπως η Χίος, πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να τεθούν προτεραιότητες, με γνώμονα τη μεγιστοποίηση του οφέλους για τον μέσο πολίτη.

Κανείς δεν διαφωνεί να γίνουν όλα, αλλά η περιοχή του αεροδρομίου από τα νότια και του Καστέλλου από τα βόρεια υπάρχουν λόγοι που πρέπει να προταχθούν. Και ενώ για το αεροδρόμιο τα πράγματα είναι προφανή, για την περίπτωση του Καστέλλου ίσως είναι πιο περίπλοκα. Ας είναι χρήσιμη η άποψη που παραθέτουμε:

Πολλές παραλιακές πόλεις αναζητούν τα τελευταία 30 χρόνια την αναδιαμόρφωση των παραλιακών τους μετώπων, στα πρότυπα που χάραξαν μεγάλες και εμβληματικές παρεμβάσεις με πρώτη αυτή της Βαρκελώνης τη δεκαετία του ‘80.

Στη Χίο, αρκετές δημοτικές αρχές έκαναν μικρά και μεγάλα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, με ορατά σήμερα αποτελέσματα στο Βροντάδο και στην πόλη της Χίου.

Πριν από δύο χρόνια προτείναμε στο υπουργείο ανάπτυξης τη χρηματοδότηση της μελέτης του παραλιακού μετώπου, ώστε το έργο να ωριμάσει για το ΕΣΠΑ 2021-2027. Είναι πολύ θετικό το ότι ο Δήμος προχωράει σε αυτό το μακροπρόθεσμο προγραμματισμό, ώστε σε βάθος 20ετίας ή 30ετίας, η Χίος να έχει αποκτήσει ένα παραλιακό μέτωπο που θα αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής μας.

Λόγω του μακροπρόθεσμου του έργου, νομίζουμε ότι είναι σημαντικό να μπουν προτεραιότητες, και έτσι θεωρούμε ότι μαζί με τη διαμόρφωση που θα γίνει λόγω της διαπλάτυνσης στην περιοχή του Αεροδρομίου, η διαμόρφωση από το Καστέλλο, στην Αγία Παρασκευή, μέχρι την Πλατεία, είναι προτεραιότητα για τα επόμενα 5 χρόνια. Για 6 λόγους:

  • Διασυνδέει το Νοσοκομείο με την πόλη με ένα περίπατο ενός τετάρτου.
  • Δίνει διέξοδο σε πολλές πυκνοκατοικημένες συνοικίες (Καστέλλο, συνοικισμός νοσοκομείου, Φόρος, Λέτσαινα, Βουνάκι)
  • Διασυνδέει τη Μαρίνα της Χίου, μια μεγάλη τουριστική υποδομή που είναι πλέον σε πορεία ολοκλήρωσης, με την πόλη της Χίου.
  • Δίνει μια λύση στα Ταμπάκικα, στο σημείο που η κίνηση του πεζού κυριολεκτικά στραγγαλίζεται
  • Ανοίγει τις προοπτικές για περαιτέρω αξιοποίηση των Ταμπάκικων για το Πανεπιστήμιο ή και το Δήμο
  • Εννοποιεί σημεία μεγάλου ενδιαφέροντος όπως το Κάστρο και “τα Μυλαράκια”

Βλέποντας από πιο κοντά τα επιμέρους έργα που θα απαιτηθούν ξεκινάμε από τις Προσβάσεις στο λιμανάκι του Καστέλλου και την διασύνδεση Αλιευτικού Καταφυγίου και Μαρίνας.

Μια κεφαλαιώδης παρέμβαση είναι η δημιουργία του πεζοδρόμου περιμετρικά του νοσοκομείου, από την πλευρά της παραλίας, όπως εξάλλου προβλέπεται από το ρυμμοτομικό σχέδιο με βάση το οποίο έγινε η επέκταση του νοσοκομείου τα προηγούμενα χρόνια.

Η αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου στα μυλαράκια είναι έργο που μπορεί να προχωρήσει άμεσα, και στη συνέχεια ο πεζός θα χρησιμοποιήσει τη διαμόρφωση του πεζόδρομου που είχε γίνει πριν από περίπου δύο δεκαετίες.

Οι μύλοι απέναντι από τον Άγιο Υπάτιο στα Ταμπάκικα, μπορούν να αναστηλωθούν μιας και ξέρουμε τη μορφή τους από φωτογραφίες, αλλά και την απεικόνιση του Φρίξου Αριστέως, δημιουργώντας την αφετηρία για το σημαντικό έργο που θα είναι η επίχωση στη περιοχή των Ταμπάκικων για τη δημιουργία νέου αιγιαλού, για τη δημιουργία πεζοδρόμου, ο οποίος θα φτάνει μέχρι την Ιχθυόσκαλα. Με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί διέξοδος στις ασφυκτικές συνθήκες των σπιτιών, θα δημιουργηθεί χώρος για περιπατητές, ποδήλατα, και τραπεζοκαθίσματα και θα κατασκευαστούν   οι υποδομές για να μην φράζει η εκβολή του χειμάρρου της Αγ. Ειρήνης.

Περνώντας μέσα από την ιχθυόσκαλα, χωρίς να δημιουργηθούν εμπόδια στη λειτουργία της ο περιπατητής θα φτάνει στην τάφρο του Κάστρου, της οποίας μένει να αποκατασταθεί το βόρειο τμήμα.

Έτσι, δημιουργείται ένας σημαντικός άξονας κίνησης πεζών, σε περιοχές που υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετήσουν πάνω από 5000 μόνιμους κατοίκους επιπλέον αυτών που πάνε στο νοσοκομείο και των τουριστών – επισκεπτών για το Κάστρο, τους Μύλους και τη Μαρίνα της Χίου.

Χίος, 29/9/2020

Πρωτοβουλία για τη Χίο

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.