ΥΠΌΜΝΗΜΑ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΒΑΤΕΡΑ – ΒΡΙΣΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ.

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα με πρωτοβουλία  του Υφυπουργού παρά το Πρωθυπουργώ κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, στην έδρα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, για την πυρκαγιά στα Βατερά, η  Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Πολιτισμού Αναστασία Αντωνέλλη, καταγόμενη και κάτοικος της Δ.Ε Πολιχνίτου, παρέδωσε στον Υφυπουργό έγγραφες προτάσεις προκειμένου να ληφθούν υπ όψιν από την Κυβέρνηση για την ανακούφιση τόσο των πληγέντων κατοίκων της περιοχής, όσο και γενικότερα των κατοίκων των νησιών μας.

 

Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ,

μετά τη  καταστροφική πυρκαγιά που προκλήθηκε στα Βατερά Λέσβου στις 23/7/2022 και λόγω της κατάστασης που επικρατεί, ως κάτοικος της ευρύτερης περιοχής της Δ.Ε Πολιχνίτου, ως Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών & Πολιτισμού και ως πρώην Αντιδήμαρχος Κοιν. Πολιτικής επί εννιά (9) έτη στον Δήμο Λέσβου σας καταθέτω εγγράφως προτάσεις – σκέψεις, προκειμένου να βοηθήσει η Κυβέρνηση όσους επλήγησαν. Παρακαλούμε για τις δικές ενέργειες.

  1. Βατερά Pass – πρόταση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου, για τουλάχιστον μια 3ετία.
  2. ΑΜΕΣΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ στους ιδιοκτήτες γης και κτισμάτων που κατέστρεψε η πυρκαγιά. Προς αποφυγή της χρονοβόρας γραφειοκρατίας να εξεταστεί σε συνεργασία με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Πιερρακάκη η δυνατότητα συνδυαστικής λειτουργίας της Ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus συνδυαστικά με τα καταχωρηθέντα στο Εθνικό Κτηματολόγιο στοιχεία ιδιοκτησίας (τίτλοι, τοπογραφικά κ.λ.π.). Να μην προσφεύγουν οι πολίτες στις υποστελεχωμένες Δημοτικές υπηρεσίες αλλά μέσω των λογιστών τους να υποβάλουν τα αιτήματα τους ηλεκτρονικά.
  3. Επιχορήγηση ελαιοκαλλιεργειών για την απώλεια παραγωγής από εφέτος και για τα επόμενα χρόνια. Για πάρα πολλούς είναι το μοναδικό τους εισόδημα!
  4. Υπάρχει απομείωση- συρρίκνωση του φυτικού κεφαλαίου στην περιοχή. Να μην ληφθεί υπ όψιν ως προς την καταβολή των Ευρωπαϊκών επιδοτήσεων. Για αυτήν καθ εαυτή την απομείωση να διεκδικηθούν Ευρωπαϊκά κονδύλια για την ανασύσταση των ελαιώνων.
  5. Στην περιοχή της Βρίσας υπάρχει μεγάλος υδροφόρος ορίζοντας. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μπορεί και πρέπει να προχωρήσει στην κατασκευή αρδευτικών έργων στην περιοχή που θα βοηθήσουν στην ανασύσταση της παραγωγής και στην βελτίωση της αποδοτικότητας των καλλιεργειών.

ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΣΒΟ και όλα Νησιά της Π.Β. Αιγαίου :

  1. Ενίσχυση με έμψυχο δυναμικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καθώς επίσης και του αυτοκινούμενου στόλου της. Λόγω της νησιωτικότητας τα νησιά μας είναι αδύνατον να προστατευθούν αποτελεσματικά βασιζόμενα στην συνδρομή πυροσβεστικών δυνάμεων από άλλα μέρη της Ελλάδας. Χάνεται πολύτιμος χρόνος που έχει αποδειχθεί ότι είναι καθοριστικός για μια αποτελεσματική κατάσβεση. Είναι γνωστόν ότι όσο νωρίτερα ελεγχθεί μια πυρκαγιά τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες κατάσβεσης.
  2. Οικονομική ενίσχυση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος όλων των Εθελοντικών Σωματείων Δασοπυροσβεστών.
  3. Και ένα τελευταίο αλλά απολύτως σημαντικό για τα νησιά μας: Τα νησιά μας, σύνορα της Ελλάδας – σύνορα της Ευρώπης έχουν πληγεί πολλαπλά, πρωτίστως οικονομικά. Μεταναστευτικό, σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές. Είμαστε εάν δεν κάνω λάθος οι τελευταίοι στο κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ευρώπη. Άμεση προτεραιότητα της Κυβέρνησης οφείλει να είναι η εκπόνηση και η υλοποίηση ενός Ειδικού Αναπτυξιακού Σχεδιασμού για τα νησιά μας προκειμένου να μην ερημώσουν εντελώς. Δυστυχώς είμαστε από τις Περιφέρειες που καταγράφουμε άλλη μια μείωση του πληθυσμού μας.

Ως ΑΜΕΣΗ στήριξη της οικονομίας των νησιών μας πέρα από τα αναφερθέντα ζητάμε: την επέκταση του μεταφορικού ισοδυνάμου που υπάρχει για την μετακίνηση των μονίμων κατοίκων των νησιών μας και για τους επισκέπτες τους. Είναι γνωστό ότι το κόστος μετακίνησης- αεροπορικό και ακτοπλοϊκό – αποτελεί έναν απ τους παράγοντες της υπανάπτυξης του τουρισμού στα νησιά μας.

 

Εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής

 η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης

Οικονομικών και Πολιτισμού

 

 

 Αναστασία Αντωνέλλη

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.