Φαρμακοποιοί… Γιατροί… Νοσηλευτές…κ.λ.π. του Νοσοκομείου Χίου και συνεργάτες κλινικής Αυγουστή! Προδημοσίευση του βιβλίου του Λευτέρη Πυκνή…

Ιατρικά Γεγονότα της Χίου 1963-1980..Νο 30… Όλα στο φως!

 

Μεγάλη εντύπωση μου έκανε μία συγκεκριμένη φωτογραφία! Οι δύο φαρμακοποιοί στο νοσοκομείο τις αρχές της δεκαετίας του 1970 με το ελιξίριο της νεότητας και το μαλλί της εποχής από το φάρμακο της φαλάκρας! Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο θα επεκταθεί το σημερινό μου κείμενο περισσότερο με το φωτογραφικό υλικό που μου έδωσε η Γεωργία Ορφανούδη παρασκευάστρια Μικροβιολογικού του Νοσοκομείου Χίου που είναι και στις περισσότερες φωτογραφίες παρούσα και την ευχαριστώ πολύ γιατί καταγράφω γεγονότα που ίσως χρειαστούν στο μέλλον!

Από τις φωτογραφίες αυτές θα αναφερθώ σε γιατρούς αλλά και σε φαρμακοποιούς που είχα διαχρονική συνεργασία και μετά το 1980 με προσωπικές και οικογενειακές στιγμές μέσα στα χειρουργεία και στις κλινικές ! Με τον Γιάννη Σπίνο (φαρμακοποιό) παλαιό συνεργάτη ως αντιπρόσωπος φαρμάκων των εταιρειών Lepetit και Pharmacia ! Και σήμερα ακόμη πολλές φορές λέμε και ξαναλέμε τα παλιά με όλα τα παρατράγουδα και τις αναμνήσεις της εποχής!

Ο Γιώργος Μαρής ( φαρμακοποιός) με τις μπούκλες της εποχής και με την σημερινή του πολυδιάστατη παρουσία στα Υγειονομικά δρώμενα της Χίου με την παρασκευή αγνών φαρμάκων της μαμάς φύσης και τις πολιτιστικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος που διοργανώνει!

Τον αξέχαστο φίλο και συνεργάτη στρατιωτικό Μικροβιολόγο και εν συνεχεία πολίτη …. και γιατρό του νοσοκομείου Κωνσταντίνο Σταματέλο ..τον επίσης νεότερο Μικροβιολόγο φίλο Αντώνη Κουφοπαντελή με πολλές οικογενειακές μικροβιολογικές εξετάσεις… την ομάδα των γιατρών της κλινικής Αυγουστή φίλτατους παθολόγους …. τον Χριστόφορο Κουτελάκη και γείτονα μου από το 1985 και για πολλά χρόνια προϊστάμενος της Υγειονομικής Υπηρεσίας του ΙΚΑ ..τον οικογενειακό φίλο από την δεκαετία του 1960 Νικόλαο Τσιλίμη και τον Γεώργιο Σαρρή που ήταν και οι τρεις για πολλά χρόνια γιατροί της ευρύτερης οικογένειας μου στην κλινική Αυγουστή… τον ορθοπεδικό Νικόλαο Ταναίνη που πολλές φορές τακτοποίησε προσφιλή μου πρόσωπα και τον ουρολόγο Δημήτρη Παπαληό που βρέθηκα μαζί του στις χειρουργικές επεμβάσεις του πεθερού μου και του πατέρα μου με αφαίρεση του προστάτη μέσα στο πρώτο χειρουργείο της Γενικής Κλινικής Χίου Γιάννη Αυγουστή που πρώτος χορήγησα την πρώτη γενική ενδοτραχειακή νάρκωση στην Χίο με τον αυθεντικό χειρουργό Κωνσταντίνο Βαλαντάση!

Στις διάφορες φωτογραφίες υπάρχουν πολλά πρόσωπα που δεν γνωρίζω πλην ελαχίστων εξαιρέσεων και όσων αναφέρονται στο κείμενο…. γι’αυτό δεν είναι δυνατόν να περιγράψω σε λεζάντα τα πρόσωπα των φωτογραφιών για τυχόν λάθος! Ίσως σε προηγούμενο κεφάλαιο έχω γράψει πολλά πρόσωπα από τις σημερινές φωτογραφίες που είναι οι περισσότερες στον αύλειο χώρο του Σκυλιτσείου Νοσοκομείου Χίου! Έπεται συνέχεια!

Χίος 12 Μαϊου 2020

Λευτέρης Πυκνής

Μαλλιάς Καλλιμασιωτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.