Φωτιά … στα τζάκια όλου του κόσμου

 

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Έχετε τζάκι; Όχι. Εσείς όμως που έχετε να προσέχετε πολύ γιατί τα ξύλα που καίτε μολύνουν την ατμόσφαιρα -σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση εκλύουν αρωματικούς υδρογονάνθρακες -άρα είναι καρκινογόνα.

Τζάκια σε βίλες, τζάκια σε ρετιρέ , τζάκια σε παραδοσιακά πετρόχτιστα αγροτόσπιτα για ζέστη και μαγείρεμα. Ναι, υπάρχουν  ακόμη  τέτοια σπίτια με τζάκια στο κεντρικό δωμάτιο-κουζίνα όπως υπάρχουν κι οι ξυλόσομπες με τα μπουριά που καίνε κι αυτές ξύλα.

Και …υπάρχουν ακόμη αγρότες και φτωχοί συμπολίτες που χρησιμοποιούν αυτού του είδους την θέρμανση και  συγχρόνως μαγειρέματος σε τζάκι ή στην επιφάνεια της σόμπας.

Θα τους βάλουν πρόστιμο; Υπάρχει μια διαφορά από την έλλειψη κεντρικής θέρμανσης σε πολυκατοικίες όπως  για παράδειγμα κι η δική μου στην Αθήνα  που μπήκαμε στον έκτο χρόνο χωρίς θέρμανση. Εδώ , στο κτίριο μας, άλλοι  έχουν ηλεκτρικά σώματα άλλοι εγκατέστησαν pellet και τέλος πάντων ναι μεν κρυώνεις αλλά η παγωνιά στο χιονισμένο χωριό δεν περιγράφεται και δεν γίνετε και σύγκριση με το κρύο της πόλης.

Και βγαίνει  -που λέτε-η γριούλα τον Οκτώβρη και μαζεύει ξύλα να ζεσταθεί το χειμώνα να μην πεθάνει  ολομόναχη στο έρημο χωριό…

Θα  ζητήσουν από τους αγρότες πρόστιμα ή θα τους πουν να κλείσουν τα τζάκια που μέσα σ’ αυτά τα σπίτια είναι από την Τουρκοκρατία; Και να βάλουν …φυσικό αέριο στα κατσάβραχα του Ολύμπου ή όπου αλλού;

Κέρκυρα: σοκαριστική η είδηση του θανάτου της άπορης γυναίκας στη εβραϊκή φτωχογειτονιά από το κρύο. Εξίσου σοκαριστική η είδηση του θανάτου  στο Μεταξουργείο από βλάβη στην σόμπα δυο φτωχών βιοπαλαιστών από το Πακιστάν. Άφησαν πίσω τους τρία ανήλικα ορφανά παιδιά. Τι θα απογίνουν;

Αυτονόητο.  Ποιο; Το δικαίωμα για θέρμανση. Αυτονόητη η υποχρέωση του Κράτους να την παρέχει. Λέτε; Βλέπουμε  τα πάντα, πετρέλαιο κλπ  να ανεβαίνουν , όπως και η ανεργία και η φτώχεια… Φτώχεια…

Και η γιαγιά  στο χωριό μετράει τα ξύλα που της έχουν απομείνει για το τζάκι… Είναι ακόμη Γενάρης… Ποια γιαγιά; Αυτή της φωτογραφίας μας. Αγρότισα σε κάποιο ξεχασμένο χωριό , ξεχασμένη κι η ίδια απ’ όλους σκαλίζει τη λιγοστή φωτιά του τζακιού θέρμανσης και μαγειρικής εστίας της φτωχικής κουζίνας της. Άραγε της είπανε για …τους υδρογονάνθρακες;-φωτό: σελίδα ‘Ζωή στο χωριό-.

Τυχαία στο facebook  και στη σελίδα του φίλου χρήστη ‘Βοτανόκηπος της Κυριακής’έπεσα επάνω στα λόγια του Κόντογλου.

“Ω πλούσια φτώχεια, που ντροπιάζεις τον φτωχό πλούτο, που έχουν οι πλούσιοι!”…

~ Φώτης Κόντογλου.

Κείμενο

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.