ΧΙΟΣ: ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. Σταμάτης Κάρμαντζης. Νυν Δήμαρχος. ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. Συνέντευξη με την Τασσώ Γαΐλα.

ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ  Για τη Νέα Χίο, ο ακριβής τίτλος του συνδυασμού του νυν δημάρχου Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη, τίτλος που με ωθεί στο πρώτο ερώτημα…

<Για τη Νέα Χίο> κύριε δήμαρχε. Πως τελικά θα είναι αυτή η <Νέα Χίος> σε σχέση με την …παλιά Χίο;

-Η Νέα Χίος αποτελεί την εξέλιξη του σημαίνοντος έργου που έχει ξεκινήσει κατά το διάστημα 2019 – 2023. Την περίοδο αυτή με συνέπεια ακολουθήσαμε τη δέσμευσή μας να αλλάξουμε την εικόνα της Χίου και να θέσουμε τις βάσεις για το μέλλον. Και τα καταφέραμε. Ήδη έχουν προχωρήσει αλλά και έχουν ολοκληρωθεί σημαντικά έργα υποδομών και συγχρόνως έχει αναβαθμιστεί η καθημερινότητα και η ποιότητα ζωής των πολιτών. Ως εκ τούτου κα. Γαΐλα, αξίζει η συνέχεια αυτής της δημιουργικής για τον τόπο πορείας. Η Νέα Χίος θα αποτελέσει την πλήρως ανανεωμένη εικόνα του νησιού μας σύμφωνα με τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής.

Σταμάτης Κάρμαντζης: Δήμαρχος της Χίου από το 2019 ο Σταμάτης Κάρμαντζης με καταγωγή από τις Καρυές της Χίου , ζητάει τώρα το 2023 την ψήφο των συμπολιτών του για δεύτερη φορά.

Προφανώς κύριε δήμαρχε για να ολοκληρώσετε κάποια έργα σας ή να ξεκινήσετε κάποια άλλα. Ποια είναι τα έργα που δεν έχουν ολοκληρωθεί στην τρέχουσα  θητεία σας;

-Οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των έργων σε επίπεδο αυτοδιοίκησης σε αρκετές περιπτώσεις κα.Γαΐλα,είναι περισσότερο απαιτητικές από τα ίδια τα έργα. Βασική τροχοπέδη ο χρονοβόρος χαρακτήρας τους αλλά και τα πολλά στάδια που πρέπει να μεσολαβήσουν. Με δεδομένη αυτήν την τοις πάσι γνωστή αλήθεια είμαστε σε θέση να μιλάμε για έργα που έχουν ολοκληρωθεί αλλά και για έργα για τα οποία έχουν ολοκληρωθεί σημαντικές διαδικασίες, όπως για παράδειγμα η πρόοδος των απαιτούμενων διαδικασιών για την έγκριση του master plan του κεντρικού λιμένα ή η μελέτη για το ειδικό σχολείο, το ιστορικό ΡΕΞ αλλά και πλήθος άλλων έργων που τέθηκαν σε τροχιά υλοποίησης.

Νέα έργα που προγραμματίσατε γι’ αυτή την δεύτερη θητεία σας;

-Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει ειδικούς άξονες ανάπτυξης με γνώμονα την ανανεωμένη και σύγχρονη εικόνα του νησιού μας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. 

Περιληπτικά θα αναφέρω τα εξής:

  • Συνέχεια έργων υποδομών στη Χίο
  • Επίλυση του υδρευτικού
  • Συνέχεια έργων οδοποιίας για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου
  • Περιβάλλον – Ανακύκλωση – Πράσινες πολιτικές – Εξοικονόμηση Ενέργειας – Ηλεκτροκίνηση – smart cities
  • Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (που αφορά 10 χρόνια έργων), ένα σπουδαίο όραμα αναβάθμισης του νησιού μας που στοχεύει στη βιώσιμη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη σε σχέση με τις υποδομές, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, τις αναπλάσεις κτηρίων και κοινόχρηστων χώρων και γενικότερα την αξιοποίηση κάθε τοπικής πρωτοβουλίας που άπτεται της βιωσιμότητας και της αειφορίας. Φυσικά σε αυτό το πλαίσιο σπουδαία θέση κατέχει και το ζητούμενο της προσβασιμότητας για όλους τους πολίτες αλλά και η προώθηση της εναλλακτικής μετακίνησης.
  • Αναβάθμιση ποιότητας ζωής – Στόχος η ποιοτική καθημερινότητα των πολιτών.
  • Ψηφιακές πολιτικές εξυπηρέτησης πολιτών
  • Οι νέοι στο επίκεντρο, μέριμνα για την παιδεία, τις σχολικές υποδομές, τη ανάδειξη των ικανοτήτων των νέων μας αλλά και περαιτέρω συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
  • Ναυτιλία – Τουρισμός – Εξωστρέφεια – Σύνδεση με Ομογένεια: Επιδιώκουμε η μοναδική ομορφιά της Χίου να προβληθεί ακόμα περισσότερο μέσα από την εξωστρέφεια αλλά και την ανάδειξη της ιδιαίτερης ταυτότητάς του νησιού μας.
  • Στήριξη τοπικής οικονομίας και του παραγωγικού τομέα
  • Στήριξη ευάλωτων ομάδων
  • Πολιτισμός – Αθλητισμός: Ανάδειξη, στήριξη και ενίσχυση των πολιτιστικών και αθλητικών μας φορέων
  • Εντονότερη μέριμνα για τα χωριά σε όλα τα επίπεδα
  • Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων υπέρ της Χίου. Είναι ήδη καταγεγραμμένη η δυνατότητα γόνιμης επικοινωνίας και προώθησης κρίσιμων αιτημάτων στα κέντρα λήψης αποφάσεων με αποτέλεσμα την πολύτιμη εισροή πόρων υπέρ του νησιού μας. Το πράξαμε και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε. Και πιο σθεναρά. Και πιο αποτελεσματικά.

Και ένα σημείο που θέλω να σταθώ ιδιαιτέρως είναι ότι ο Δήμος θα εξακολουθήσει να είναι το σπίτι του δημότη. Οι πόρτες του Δήμου θα είναι ανοιχτές με ευαισθησία και ενδιαφέρον για τις ανάγκες κάθε πολίτη.

Ο Σταμάτης Κάρμαντζης πατέρας δύο παιδιών ξεκίνησε την επαγγελματική του δράση από τις θάλασσες. Ναυτικός, αξιωματικός Εμπορικού Ναυτικού και κατόπιν νέων σπουδών εργάστηκε ως δικαστικός επιμελητής στο Πρωτοδικείο Χίου.

Με έντονη παρουσία στα πολιτικά δρώμενα ο κ. δήμαρχος θα κάνει για πρώτη φορά την εμφάνιση του στη τοπική αυτοδιοίκηση το 1990 όταν εξελέγη πρώτος δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Ομηρούπολης. Για να συνεχίσει να υπηρετεί το νησί από τη θέση νομαρχιακού συμβούλου . Κατόπιν τον  συναντάμε το 2010 σύμβουλο στην περιφέρεια και το 2014 Αντιπεριφερειάρχη Χίου με τον συνδυασμό της Χριστίνας Καλογήρου.

 

 

ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ , κύριε Κάρμαντζη. Ζητάτε μία δεύτερη θητεία στον δημαρχιακό θώκο. Μας αναφέρετε κάποια θετικά για το νησί και τους Χιώτες έργα σας που θα πείσουν τους Χιώτες να σας επιλέξουν εκ νέου για Δήμαρχο τους;

 

-Η προηγούμενη τετραετία παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες κα.Γαΐλα,υπήρξε πραγματικά γόνιμη. Έργα που έμεναν στάσιμα και ημιτελή για δεκαετίες μπήκαν σε τροχιά υλοποίησης και είναι γεγονός ότι η εικόνα της Χίου έχει αλλάξει. Αυτή η θετική πορεία σαφώς δεν ήταν τυχαία. Αποτελεί επιστέγασμα πολλών προσπαθειών, σταθερού προσανατολισμού και φυσικά ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού. Με αυτό το τρίπτυχο καταφέραμε να αλλάξουμε την εικόνα του νησιού και έχουμε ήδη υλοποιήσει ένα μετρήσιμο και αξιόλογο έργο σε θέματα υποδομών όπως λιμάνι, το αεροδρόμιο, το τελωνείο, ο κήπος, το οδικό δίκτυο αλλά και για θέματα καθημερινότητας όπως ο ηλεκτροφωτισμός, η καθαριότητα, το νερό, η ανακύκλωση, η πρόνοια και η στήριξη ευάλωτων ομάδων, η παιδεία και ο πολιτισμός, ο αθλητισμός αλλά και ο τουρισμός. Παράλληλα, εξασφαλίσαμε πολύτιμους οικονομικούς πόρους, επιλύσαμε σοβαρά προβλήματα, διατυπώσαμε τη μόνη λογική και εμπεριστατωμένη πρόταση για το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα, ενώ επίσης αξιοσημείωτο είναι το ότι καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα δήμο ανθρώπινο αλλά και αποτελεσματικό.

 

Το οδικό δίκτυο του νησιού κύριε δήμαρχε έχει πολλά προβλήματα ακόμη και ζητήματα αγροτικής οδοποιίας. Μερικά έργα οδοποιίας που υλοποιήθηκαν και ποια άλλα θα δρομολογηθούν τώρα;

-Κατά την τετραετία 2019 -2023 γενναίες ήταν οι παρεμβάσεις μας για το οδικό δίκτυο του νησιού μας. Ειδικότερα, με προϋπολογισμό πάνω από 5 εκ. ευρώ και γνώμονα τη μεγαλύτερη ασφάλεια στις μετακινήσεις προχώρησαν εργασίες ασφαλτοστρώσεων και αγροτικής οδοποιίας στην πόλη αλλά και τα χωριά. Φυσικάκα. Γαΐλα, και το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει δυναμική συνέχεια για το έργο της οδικής αναβάθμισης και ήδη έχουν δημοπρατηθεί για το σκοπό αυτό 4 εκ ευρώ.

Η διαχείρηση του υδρευτικού υπάγεται στην Περιφέρεια. Όσο αφορά τον Δήμο τι έχει κάνει για την επίλυση του χρόνιου ζητήματος έλλειψης νερού στο νησί; Το πρόβλημα αυτό πρέπει επιτέλους να λυθεί.

-Ένα τεράστιο έργο έλαβε χώρα την προηγούμενη τετραετία από τη ΔΕΥΑΧ. Με στόχο την αντιμετώπιση των αναγκών των πολιτών προχώρησε:

  • Η αντικατάσταση κεντρικού δικτύου ύδρευσης από γεώτρηση ΕΒΕΚ μέχρι αντλιοστάσιο Βαρβασίου, με προϋπολογισμό 914.000 ευρώ.
  • Η αντικατάσταση και ενίσχυση εσωτερικών και εξωτερικών δικτύων, με προϋπολογισμό 478.000 ευρώ.
  • Το αδρευτικό δίκτυο Κάμπου από φράγμα με προϋπολογισμό 1.95 εκ ευρώ.
  • Η τοποθέτηση νέας μονάδας αφαλάτωσης στο Θόλος προϋπολογισμού 420.000 ευρώ.
  • Η κατασκευή υποδομών μονάδας αφαλάτωσης στο Κοντάρι δυναμικότητας 2.000 κυβικών την ημέρα με προϋπολογισμό 1.6 εκ ευρώ.
  • Η προμήθεια μονάδων αφαλάτωσης στο Κοντάρι για επεξεργασία θαλασσινού νερού με αντίστροφη ώσμωση δυναμικότητας 2.000 κυβικών την ημέρα με προϋπολογισμό 1.485 εκ ευρώ
  • Η κατασκευή δικτύων υδροδότησης στις περιοχές (Αποθήκα, Αυλωνιά, Μετόχι) με προϋπολογισμό 385.000 ευρώ.

Και φυσικά συνεχίζουμε με την εφαρμογή ενός μεικτού συστήματος για την οριστική επίλυση του υδρευτικού ζητήματος μέσα από:

  • τον Τριτοβάθμιο βιολογικό καθαρισμό
  • την αξιοποίηση των πηγών
  • την αξιοποίηση φραγμάτων και ολοκλήρωση φραγμάτων
  • τις αφαλατώσεις

Στη Χίο αμέσως μετά τις εκλογές του 2019 και την εκλογή Κάρμαντζη άρχισε …η μουρμούρα , κόντρες, έντονες αντεγκλίσεις, διαρκής αντιπολίτευση όχι πάντα επικοδομητική, μία κατάσταση που φέρνει μόνο διχόνοια και εμποδίζει κάθε είδους ανάπτυξη και πρόοδο, μία πολεμική κατάσταση. Αν και σχετικά με άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου η ποιότητα των Χιωτών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας είναι υψηλή με εκλεγμένα στελέχη που έχουν καλλιέργεια, παιδεία και πείρα στο χώρο, οι διαμάχες τους και το οξυμένο κλίμα είναι το χαρακτηριστικό στα συμβούλια του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου.

κε. Δήμαρχε γιατί στη Χίο επικρατεί αυτό το ‘πολεμικό’ κλίμα στις συνεδριάσεις του Δ.Σ , γιατί αυτή η τόσο έντονη αντιπαλότητα κι όχι σύμπνοια;Ποιο το δικό σας φταίξιμο και ποιο της αντιπολίτευσης;

-Η απλή αναλογική κα. Γαΐλα,είναι γεγονός ότι απέτυχε παταγωδώς να εκπληρώσει το στόχο που ευαγγελιζόταν σχετικά με τη σύγκλιση και τη συνεργασία, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα λειτουργίας των Δημοτικών Συμβουλίων. Το φαινόμενο αυτό φυσικά δεν εμφανίστηκε μόνο στο Δήμο Χίου αλλά στους περισσότερους Δήμους της χώρας μας. Η Δημοτική μας Αρχή πρότεινε σε όλες τις παρατάξεις από την αρχή της θητείας της τη συνεργασία. Δυστυχώς όμως καμία εκ των παρατάξεων της αντιπολίτευσης δεν αποδέχθηκε τη συνεργασία, προτιμώντας τη λογική της στείρας αντιπολίτευσης για την αντιπολίτευση.

Οι υποψήφιοι του συνδυασμού σας 297. Μας δίνετε την εικόνα της ανθρωπογεωγραφίας τους;  

-Η «Σύμπραξη Δημιουργίας για τη Νέα Χίο», απαρτίζεται από 297 ενεργούς πολίτες, άνδρες και γυναίκες, που αντιπροσωπεύουν όλες τις ηλικιακές και επαγγελματικές ομάδες τις κοινωνίας μας, με ικανότητες και διάθεση προσφοράς στον τόπο και τους ανθρώπους μας. Όλοι μαζί ενώνουμε δυνάμεις, δεξιότητες και εμπειρίες, μακριά από στερεοτυπικές διαχωριστικές γραμμές. Συμπράττουμε και Δημιουργούμε για να χτίσουμε τη Νέα Χίο με συνέπεια, διαφάνεια, σκληρή καθημερινή δουλειά, με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης απέναντι στους συμπολίτες μας αλλά και το δυναμικό που διαθέτει ο τόπος μας.

 

Ευχαριστώ για την συνέντευξη κε. Δήμαρχε και σας εύχομαι Καλή Επιτυχία

Τασσώ Γαΐλα.

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.