ΧΙΟΣ: Μνημεία εκπέμπουν S.O.S

 

 

 

Δεν είναι λίγα, στον Νομό της Χίου, τα μνημεία που για κάποιο λόγο “στήθηκαν”, δαπανήθηκαν κάποια χρήματα, συντηρήθηκαν και “λειτούργησαν” για ελάχιστο χρόνο και μετά παραμελήθηκαν και ξεχάστηκαν

Μνημεία που έχουν χαραγμένα πάνω τους μία ιστορία, κάποια ονόματα, κάποιες χρονολογίες και λίγες λέξεις για την αιτία που χτίστηκαν.

Ένα τέτοιο μνημείο υπάρχει και σε μια στροφή του Μερσυνιδίου.  Το μνημείο του Ψυχάρη στη Δημοτική κοινότητα Βροντάδου.

Είναι αφιερωμένο στον λογοτέχνη Γιάννη Ψυχάρη (1854-1929). Πάνω σε ένα πυκνόφυτο γκρεμό μετά τη Δασκαλόπετρα αγναντεύει τη θέα ο άσπρος, μαρμάρινος τάφος του. Αν και ο ίδιος έζησε και έδρασε στο εξωτερικό, είχε ζητήσει να θαφτεί στο όμορφο νησί του, τη Χίο.

Το πέρασμα των ετών και η απόλυτη αδιαφορία θα μετέβαλε το εντυπωσιακό μνημείο σε ερείπιο. Κάποιοι έχουν αφαιρέσει τον φωτισμό αφήνοντας μόνο ένα καλώδιο να κρέμεται, περιβαλλόμενο από… τρύπες ή φωτιστικά (χελώνες) σπασμένες στο έδαφος, σκουπίδια σε όλη την περίμετρο του μνημείου.

Απορία της στήλης: Γιατί το έχουν εγκαταλείψει; Αξίζει κάθε τιμή και σεβασμό και όχι λησμονιά και εγκατάλειψη…

Φιλικά προς τον Αντιδήμαρχο Βροντάδου κ. Ντομάτα Ισίδωρο

Παντελής Κυδώνης

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.