ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ|| Επί τη ονομαστική σας εορτή…

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

Όπου να ‘ ναι ξημερώνει Σάββατο 8 Αυγούστου. Έξω βρέχει ραγδαία κι εγώ προσπαθώ να τελειώσω μια επείγουσα μετάφραση για να πάω εκδρομή. Επιτέλους, κοντεύει πέντε το πρωί όταν τελειώνω κάτι που δεν ξέρω κι αν θα το πληρωθώ ποτέ γιατί ως γνωστό αν δεν παιχτεί ένα έργο δεν πληρώνονται οι μεταφραστές κι όχι μόνο αυτοί…

Πριν κλείσω το word, γυρίζω στο φι μπι και τι  λέτε διαβάζω στις ειδοποιήσεις;

‘ Σήμερα έχει γενέθλια ο Ν. Φ… γιορτάστε μαζί του…’. Έμεινα άφωνη. Ξέχασα και την κούραση μου κι  όλα τα σχετικά και αμέσως πήγα στο λογαριασμό του Ν.Φ., να δω τι τρέχει…

Τούρτες και ευχές για πολύχρονος, λουλούδια και μπαλόνια.. Τα κοίταζα κι ανατρίχιαζα… Εύχεσαι σε νεκρό πολύχρονος;

Ο Ν.Φ., απεβίωσε τον Ιανουάριο του 2019. Υπήρξε γνωστός τυφλός  ποιητής  με αρκετά πετυχημένη παρουσία στο χώρο της ποίησης κι ιδιαίτερα της θρησκευτικής. Η εργογραφία του βραβευμένη και με συνολικά 9 τίτλους συλλογών που είχα την τιμή σε αρκετές από αυτές να ασκήσω κριτική και να συμπεριλάβει κριτικά μου σημειώματα στις συλλογές του. Η φιλία μου μαζί του υπήρξε πολυετής. Μεγάλη μου τιμή.

Εκείνη την ώρα κοίταζα τις τούρτες και δεν ήξερα τι να κάνω, γύρισα λίγο παρακάτω στο χρονολόγιο του αείμνηστου ποιητή και βρήκα την ανάρτηση που είχα κάνει μόλις απεβίωσε με άρθρο μου site από γνωστο σχετικά με το θάνατο του. Το σκέφτηκα λίγο κι έκανα τώρα  πάλι μια ανάρτηση με φωτογραφία ένα κεράκι και κείμενο που ενημέρωνε για το θάνατο του ποιητή το 2019.Για να σταματήσω τις τούρτες…

Καλά, όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν κοίταξαν καν το χρονολόγιο του ποιητή πριν στείλουν ευχές; Θα έβλεπαν και την περσινή μου ανάρτηση της αγγελίας του θανάτου του κι ότι δεν υπήρχαν αναρτήσεις ενάμισυ τώρα χρόνο. Απλά κανείς δεν είχε κλείσει τον λογαριασμό του ποιητή.

Απίστευτο! Ιστορία εφιαλτική και προσβλητική όχι για τον ποιητή αλλά για τους φίλους χρήστες που ενάμισυ χρόνο η πλήρης σιωπή του  89χρονου ποιητή δεν τους προβλημάτισε καθόλου αλλά τρέξανε πριν χαράξει να του ευχηθούνε πρώτοι-πρώτοι…

Θα μου πείτε οι πιο ψύχραιμοι, τι έγινε; Αυτά συμβαίνουν στο φι μπι. Ναι, στο φι μπι που είναι κάτι σαν ρομπότ. Οι άνθρωποι;

Κάποιοι μάλιστα  έγραψαν ΄πολύχρονος’ και Χρόνια Πολλά και …πάνω από την ανάρτηση μου με το πένθιμο κεράκι… Τι σας λέει αυτό;

Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί πρόσφατα -σε εκείνη  όμως την περίπτωση  με Αθηναίο ποιητή -, που είχε αποβιώσει έξι μήνες πριν τα γενέθλια του. Τα ίδια. Κατεβατό οι ευχές και τα τριαντάφυλλα. Καλά όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν είδαν ότι έξι μήνες το χρονολόγιο του ποιητή δεν είχε αναρτήσεις; Κι εδώ μιλάμε για μεγάλης ηλικίας άνθρωπο που μάλιστα έγιναν αρκετά δημοσιεύματα με αφορμή τον θάνατο του. Ομολογώ ότι  απλά είχα κάνει ένα σχόλιο για το ατυχές αυτό συμβάν στον λογαριασμό  άλλου φίλου-χρήστη ποιητή αλλά δεν έδωσα την πρέπουσα προσοχή ίσως επειδή δεν ήταν προσωπικός φίλος ο εκλιπών . Κακώς. Κι αυτό γιατί…

…που λέτε πριν είκοσι περίπου μέρες μπήκα στο χρονολόγιο φίλης ποιήτριας να διαβάσω ποίημα της και είδα ανάρτηση του φι μπι με τα γνωστά.. Σήμερα είναι τα γενέθλια της …. Ευχηθείτε της… Γνώριζα τα γενέθλια της φίλης ποιήτριας , είναι λίγες μέρες πριν τα δικά μου. Τι έγινε; Το φι μπι είχε κάνει λάθος ανάρτηση. Η ποιήτρια δεν είχε ανοίξει το φι μπι της και δεν το είχε δει. Σ’ αυτή την περίπτωση κάτι θα είχε κάνει. Αντ’ αυτού  δέχτηκε δεκάδες ευχές, σχόλια, τούρτες και λουλούδια και μάλιστα από χρήστες που της είχαν ευχηθεί και πριν 6 μήνης στα ‘γνήσια’ γενέθλια της. Τι λέτε γι αυτό; Κι όμως η λάθος ανάρτηση του φι μπι έγραφε σήμερα 6 Δεκεμβρίου κλπ κλπ. Ούτε αυτή τη μία σειρά δεν διάβασαν κι ευχόνταν στις 10 Ιούλη για τις 6 Δεκέμβρη;

Τι συμβαίνει παιδιά με το facebook; Η ποιότητα πέφτει συνεχώς, λογαριασμοί σοβαρών ανθρώπων κλείνουν ή αραιώνουν πολύ τις αναρτήσεις τους, αντιγραφές, κλοπές, παρεούλες ιδιαίτερα στην ταλαίπωρη ποίηση που με πληγώνει όταν βλέπω κάτω από καλά ποιήματα λουλουδάκια και καρδούλες… Αν μπορούσαν οι ποιητές να μην επιτρέπουν σχόλια ίσως η αξιοπιστία των αναρτήσεων τους να ήταν καλύτερη. Ποιητές- χρήστες, οι πιο ευάλωτοι γιατί απλά είναι πανεύκολη η αντιγραφή, η μίμηση ή η υποκλοπή και βλέπεις φαρδιά-πλατειά υπογραφή ενός υποκλοπέα σαν κάτοχου του ποιήματος ομοτέχνου του… Αίσχος.

Σας είπα τι μου συνέβει πριν 8 περίπου μήνες; Μου ήρθε αίτημα φιλίας από ζωγράφο παντελώς άγνωστο σε μένα. Άνοιξα το προφίλ του να δω ποιος είναι κι έπεσα … πάνω σε κλοπή δικού μου ποιήματος. Δηλαδή, μετάφρασης ποιήματος, εγώ δεν γράφω ποίηση. Μετάφραση ποιήματος του Πούσκιν που το είχα μεταφράσει για να το διδάξω. Με ένα ασήμαντο λάθος ορθογραφικό που έγινε κατά την ανάρτηση του, όχι κι άριστη μετάφραση, πάντως δική μου. Κι ο μεταφραστής ξέρει πολύ καλά τι είναι δικό του. Που λέτε πήρε την ανάρτηση μου, έβγαλε το όνομα μου από κάτω, έβαλε το δικό του, άλλαξε και την εικόνα βάζοντας πίνακα του και να η ανάρτηση. Επί πλέον μου είχε κάνει κι αίτημα φιλίας χωρίς ίχνος ντροπής…Έπραξα τα δέοντα.

Αφήνω εμένα , αλλά μάλλον να σας αναφέρω κι ένα τελευταίο. Αναζητώντας την περασμένη Δευτέρα ένα πασίγνωστο αγιογράφο να μου δώσει άδεια να κάνω ανάρτηση έναν πίνακα του –το πορτρέτο του Παύλου Μελά-, πήρα την απάντηση: ‘ευχαρίστως, αλλά να μην σβήσετε το όνομα μου από τον πίνακα’. Το έχετε προσέξει; Τους πίνακες ζωγραφικής χωρίς υπογραφή ή πίνακες που είναι αντίγραφα πινάκων άλλων ζωγράφων που προηγήθηκε η ανάρτηση τους;

Με τις ετικέτες τι γίνετε; Υπάρχει πιο φτηνό και πρόστυχο από τα να βάζεις ετικέτα σε άλλον χρήστη χωρίς να τον ρωτήσεις; Στο κάτω –κάτω υπάρχουν και χρήστες που δεν χρειάζονται ή δεν θέλουν προβολή για οποιονδήποτε λόγο, όπως εγώ που το φι μπι δεν μου προσφέρει τίποτα απεναντίας χάνω χρόνο κι αν γνώριζα ότι μπορώ να έχω λογαρισμό messenger – που το χρειαζόμουν για χώρες της τέως Ένωσης όπου το messenger είναι δωρεάν ενώ το φι μπι πανάκριβο – χωρίς λοιπόν, να έχω φι μπι  δεν θα τον άνοιγα ποτέ το λογαριασμό.. Ένα καλό , μέσα από το φι μπι γνώρισα- έτσι τυχαία-, εκλεκτούς ανθρώπους που δεν θα μου  δινόταν άλλη ευκαιρία να τους γνωρίσω. Και σας ευχαριστώ γι αυτό παιδιά. Άνοιγα ,που λέτε, το φι μπι μου κι εύρησκα 3-4 ετικέτες σχεδόν καθημερινά. Μέχρι ενοικιάσεις γκαρσονιέρες στο Αιτωλικό για φοιτητές… Φώναξα ένα σπουδαστή μου και το ρύθμισε να μην βγαίνουν ετικέτες στο χρονολόγιο μου. Αυτό να κάνετε όσοι δεν τις θέλετε αλλά κι αν είσαστε της πολιτικής ετικέτας να ρωτάτε πρώτα τον ενδιαφερόμενο. Νομίζω έτσι είναι το σωστό.

Κάπου διάβασα ότι στη Μ.Βρετανία το φι μπι σε 10 χρόνια θα εκλείψει τελείως ως μέσο επικοινωνίας λόγω της παρακμής που ήδη έκανε αισθητή την παρουσία της. Πιθανόν. Και, πιθανόν το ίδιο να συμβεί και στη χώρα μας και να το περάσει σε δημοφιλία άλλο μέσο προβολής κι επικοινωνίας.

Όσο το σκέφτεται κανείς τα μείον του φι μπι εκτός της τρομερής σπατάλης πολύτιμου χρόνου από άλλες δράσεις είναι περισσότερα ακόμη και γι αυτούς που το δουλεύουν για προσωπικό όφελος  από ότι τα υπέρ.

-Τι ωραία φωτογραφία, εκδρομή ήσουν ; Κι η ποιήτρια πάνω από την εικόνα είχε χαϊκού , τετράστιχο, μα πιθανόν επειδή ήταν μικρό δεν το πρόσεξε η χρήστης που έκανε like στην ωραία φωτό….

Μέγα θέμα. Η κυριαρχία της εικόνας στα ηλεκτρονικά μέσα. Κι αυτό γιατί; Η εικόνα τραβάει την προσοχή σε απομακρύνει από το κείμενο και την κριτική σκέψη. Στο δε φι μπι ακόμη ένα αρνητικό. Το κυνήγι της ωραίας εικόνας για τα like…. Υπάρχουν κι εξαιρέσεις χρηστών που καθημερινά ανεβάζουν δικές τους φωτογραφίες από τα μέρη τους , επιλογή τους αυτό το στυλ αναρτήσεων όχι για like ,  κι εγώ τπροσωπικά μερικούς από Χίο και Οινούσσες τους αναζητώ καθημερινά σχεδόν παρά το φόρτο εργασίας μου για να θαυμάσω τη δουλειά τους.

Μικρογραφία του φι μπι η ‘φάμπρικα’ με το επικερδές εμπόριο των παραμυθιών. Παραμύθια πλούσια σε εικόνες που αποσπούν  την προσοχή του παιδιού από το κείμενο, για ευνόητους λόγους…

Επι τη ονομαστική σας εορτή…. Για τα γενέθλια σας, ελάτε στη θέση της ποιήτριας με γενέθλια στις 6 του Δεκέμβρη όταν άνοιξε το φι μπι της τον Ιούλη κι είδε τα μπαλόνια και τις ευχές από ανθρώπους που της είχαν ευχηθεί και τον Δεκέμβρη.. Δεν είναι και τόσο αστείο. Σκέψου να διαπιστώνεις έτσι ξαφνικά ότι αυτοί που  σου κάνουν  likes τόσο καιρό δεν διαβάζουν ούτε ένα στίχο σου, ‘ψηφίζουν ‘ την φωτογραφία…

Για τις περιπτώσεις των δυο  εκλιπόντων αειμνήστων ποιητών μας, του φίλου μου από την Θεσσαλονίκη και του γνωστού Αθηναίου δεν το συζητώ… μακάβριο…

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.