Χρ. Τριαντόπουλος: Άνοιξε η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής (arogi.gov.gr) για τους πυρόπληκτους της Βρίσας, των Μεγάρων και των Κρεστένων και παρατείνεται για τις άλλες περιοχές

 

Δημοσιεύτηκε η κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υποδομών και Μεταφορών και Επικρατείας (ΦΕΚ B’ 4859/14.09.2022), η οποία προβλέπει τη διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής, περιλαμβάνοντας, πλέον, τους ιδιοκτήτες ακινήτων της Δημοτικής Κοινότητας Μεγαρέων που επλήγησαν από την πυρκαγιά της 20ης Ιουλίου (Αττική), της Δημοτικής Κοινότητας Βρίσας που επλήγησαν από την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου (Λέσβος), καθώς και της Δημοτικής Ενότητας Κρεστένων που επλήγησαν από την πυρκαγιά της 24ης Ιουλίου (Ηλεία). Παράλληλα, προβλέπεται παράταση έως τις 5 Οκτωβρίου της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 19 Ιουλίου 2022. Η ίδια προθεσμία υποβολής αιτήσεων αφορά και τους νέους δικαιούχους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υφυπουργός στο Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Με τη δημοσίευση της τροποποιητικής κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υποδομών και Μεταφορών και Επικρατείας, εντάσσονται στην περίμετρο των δικαιούχων πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής και οι πυρόπληκτοι των Μεγάρων, της Βρίσας και των Κρεστένων.

Επίσης, παρατείνεται έως τις 5 Οκτωβρίου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής για τους πυρόπληκτους της Πεντέλης. Η πλατφόρμα arogi.gov.gr έχει ήδη ανοίξει για αυτόν τον σκοπό, από την Παρασκευή 19 Αυγούστου. Η ίδια προθεσμία αφορά και την υποβολή αιτήσεων για τους νέους δικαιούχους.

Καλούμε, λοιπόν, τόσο τους υφιστάμενους, όσο και τους νέους δικαιούχους να υποβάλουν αίτηση, προκειμένου να λάβουν πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής. Υπενθυμίζω ότι η ενίσχυση μπορεί να φτάσει τις 14.000 ευρώ, ανάλογα με την έκταση της ζημιάς σε κάθε ακίνητο. Η Κυβέρνηση συνεχίζει την υλοποίηση του σχεδίου που ανακοίνωσε εγκαίρως για τη στήριξη των συμπολιτών μας που επλήγησαν από πυρκαγιές, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς».

Όσον αφορά τη διαδικασία για τη χορήγηση πρώτης αρωγής, κάθε πυρόπληκτος ιδιοκτήτης μπορεί να υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr και να ζητήσει ενίσχυση πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής, για ακίνητο για το οποίo πρόκειται να υποβάλει αίτηση χορήγησης στεγαστικής συνδρομής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπό στοιχεία 254809/ΔΑΕΦΚ-ΚΕ/Α325/09.08.2022 (ΦΕΚ Β΄ 4332/12.08.2022) κοινή υπουργική απόφαση, στο αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Το ακίνητο θα πρέπει να έχει ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και να έχει κριθεί:

  • επικίνδυνο για χρήση («ΚΟΚΚΙΝΟ») σύμφωνα με το δελτίο επανελέγχου ή επικινδύνως ετοιμόρροπο σύμφωνα με Πρωτόκολλο Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπου Κτιρίου ή ολοσχερώς κατεστραμμένο σύμφωνα με Έκθεση Αυτοψίας Ολοσχερώς Κατεστραμμένου Κτιρίου ή
  • προσωρινά ακατάλληλο για χρήση («ΚΙΤΡΙΝΟ») σύμφωνα με το δελτίο επανελέγχου ή την Έκθεση Αυτοψίας.

Κατά την αίτηση προσυμπληρώνονται τα ακίνητα που βρίσκονται στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 19ης, της 20ής, της 23ης και της 24ης Ιουλίου, από την τρέχουσα περιουσιακή κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί από την τελευταία δήλωση Ε9 και σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στην ΚΥΑ. Κατά την υποβολή της αίτησης πρέπει να επισυναφθεί και το αντίστοιχο δελτίο ή Έκθεση ή Πρωτόκολλο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί αίτηση και φάκελος για χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση του πληγέντος κτιρίου εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών ή ο αιτών δεν κριθεί δικαιούχος δωρεάν κρατικής αρωγής της στεγαστικής συνδρομής μετά την εξέταση του φακέλου από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, τότε το συνολικό ποσό ενίσχυσης επιστρέφεται στο ελληνικό Δημόσιο ως αχρεωστήτως καταβληθέν.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.