Όποιος Καλλιμασιώτης φτύσει Καλλιμασιώτη Φτύνει τα μούτρα του!

 

 

 

Μού το λέει συχνά πυκνά ο καπτεν Δημήτρης Μελαχροινούδης ο τυφλοπόντικας της βιβλιοθήκης Κοραή και των Γενικών Αρχείων του Κράτους που έχει φέρει στην επιφάνεια όλα τά γενεολογικά δέντρα των Καλλιμασιωτών και σιγά σιγά το εμπέδωσα και το βλέπω συνέχεια και αυτό είναι ο τίτλος του άρθρου μου!
” Όποιος Καλλιμασιώτης φτύσει Καλλιμασιώτη Φτύνει τα μούτρα του! “
Αφορμή είναι η τελευταία φωτογραφία πού του έδωσα με την προγιαγιάμου μου Καλλιοπώ με την νύφη της Ευρύκλεια γυναίκα του γιού της Δημήτρη Σωτηράκη ή Τσαλίκη μαζί με τα τέσσερα εγγόνια της Παναγιώτη, Ματθαίο ,Λεμονιά και Γιάννη Σωτηράκη Τσαλίκη πού μου την έστειλε η Ευαγγελία Σωτηράκη!
Αναψυλαφόντας και σκαλίζοντας τα γενεολογικά δένδρα πού γνωρίζω βλέπω ότι το 90% των Καλλιμασιωτών είμαστε συγγενείς είτε εξ αίματος είτε εξ αγχιστείας !
Πρώτα όμως θα αναφερθώ στην προγιαγιάμου Καλλιοπώ πού μεγάλωσα μαζί της μέχρι τα 12μου χρόνια στο ίδιο δωμάτιο στο χωριό μου την Καλλιμασιά της Χίου.
Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα και κείμενο που λέει "Ιωάννης του Κωνσταντίνου Ιω. Πυκνή *1871) [σ [ው2- Οκτ. 1894] Αθηνά του Ιεροδ. Δημητρίου Κωλύκα (*1872)και της Κυριακής Φουντούλενας από Βαβύλους Παιδιά: Ελευθέριος (*1891), 891), Αφροδίτη (*1896), Δημήτριος (*1898), Φίλιππος (*1904), Αριστείδης *1907) Σταμάτιος (*1909), Αναστάσιος (*1911) 1911)"
Απ ότι φαίνεται στους κώδικες και τα αρχεία του κράτους η Καλλιοπώ μαζί με το γιό της Στέφανο Σωτηράκη το 1920 ήταν στην Κωνσταντινούπολη κάτι πού δεν το είχα ακούσει από το στόμα της γιατί ειδικότερα τις γιορτές και Κυριακές την συνόδευα από τα μαύρα χαράματα στην εκκλησία του χωριού μας την Πσναγιά πού ήταν καντηλανάφτης ο γιος της Στέφανος και αναγκαστικά και εγώ ήμουν στο ιερό και φόραινα για τά εξαφτέρυγα ή το κερί!
Και γιαυτό από τότε μες το μυαλουδάκι μου έχω όλες τις λειτουργίες τροπάρια και κανόνες και ψαλμωδίες!
Πάντοτε μου έλεγε ότι στον Χαλασμό τον μεγάλο σεισμό του 1881 που ισοπέδωσε την μισή Χίο και ειδικότερα το χωριό μου ότι ήταν 14 χρονών!
Και πράγματι από τα πρώτα στοιχεία που μου έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Πολιτισμού της Καλλιμασιάς καπτεν Δημήτρης Μελαχροινούδης φαίνεται ολοφάνερα η πραγματικότης!
Μπορεί να είναι εικόνα 6 άτομα και άτομα που στέκονται
Η προγιαγιάμου η Καλλιοπώ Κανίρη του Γιάννη το γένος Κουνή γεννήθηκε το 1867 και είχε αδελφό τον Φώτη Κανίρη!
Παντρεύεται τον γιό του Κωνσταντίνου Τσαλίκη που φέρεται γεννημένος το 1836 ..τον Παναγιώτη Τσαλίκη-Σωτηράκη γεννημένος το 1861 και αποκτούν τα κάτωθι παιδιά με επίθετο Σωτηράκη ή Τσαλίκη.
1) Στέφανος 1887
2) Ιωάννης 1892.
3) Αργυρώ το 1895 πού είναι η γιαγιά μου καί Παντρεύεται τον Παντελή Σούλη
4) Αθηνά το 1898 πού απ ότι θυμάμαι έχει παντρευτεί Πυκνή; βάζω ερωτηματικό γιατί δεν γνωρίζω περισσότερα στοιχεία πλην του ότι με την οικογένεια του εν λόγω Πυκνή έχω συγγένεια από την προγιαγιάμου μου Καλλιοπώ αλλά δεν έχω γενεαλογικό δένδρο.
5) Δημήτρης Τσαλίκης- Σωτηράκης το 1900 με την γυναίκα και τα παιδιά του της φωτογραφίας με την προγιαγιάμου Καλλιοπώ.
6) Αντώνιος το 1902 7) Θεοδώρα ? Ανθούλα πού στην απογραφή του 1905 ( κώδικας) είναι απούσες και δεν έχω άλλα στοιχεία!
Θα γράψω επίθετα πού είμαστε συγγενείς στην Καλλιμασιά είτε εξ αίματος είτε εξ αγχιστείας και οι περισσότεροι ούτε το ξέρουμε ούτε καν το φανταζόμαστε εάν δεν το σκαλίσουμε από όλες τις οικογένειες που κρατά η σκούφια μας!
Πυκνής ή Μαλλιάς ή Φουσκωμός ,Σωτηράκης ή Τσαλίκης, Σούλης ,Πύλου ,Ψαλτάκης,Σταμούλης, Μπογιατζής , Σταμουλάρα, Καλαμωτούση, Πεφάνη, Αργυρούδης, Βρουλής, Φυσικά όλες οι οικογένειες με επίθετο Πυκνής ή Μαλλιάς, Αφεντής, Αγιωργούσης ,Ρίλλη, Στέκας, Κοκκώδης, Μπόλιας ,Πυλέρης, Σγουρούδης, Πρίνος, Συράκης, Ανδρεάδης,Σύλλας, Μαννές, Κρουσουλούδης, Κωνσταντίνου, Περίκος ,Σαμακουρής, Μάντικας,Στεφανίδης, Στεφανάκης, Πουλερές, Συράκης, Καρνουπάκης, Γιαγιάς, Μυλωνάς, Γανιάρης,πολλά πού δεν γνωρίζω και δεν θυμάμαι και φυσικά όλα τα παρακλάδια με τις νεότερες γενιές γιατί υπάρχει το ίδιο επίθετο σε πολλές και διαφορετικές οικογένειες!
Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα
Λίγες φωτογραφίες παλιές και νεότερες για μια μικρή γεύση του εύρους των συγγενών πού όπως λέει ο Δημήτρης Μελαχροινούδης ” Όποιος Καλλιμασιώτης φτύσει Καλλιμασιώτη Φτύνει τα μούτρα του ” ! Γιατί Φτύνει συγγενή του!
Γιαυτό ακριβώς το λόγο δεν πρέπει να ξεχνάμε τις ρίζες μας και από πού κρατάει η σκούφια μας!
Καλημέρα Χιώτες και Καλλιμασιώτες απανταχού γης και Έλληνες και Ελληνίδες απο την Ακριτική Χίο πού δέν φοβάται ούτε απειλές ούτε εκβιασμούς και βλέπουμε το μέλλον με χαμόγελο και Αισιοδοξία.
Χίος 12 Φεβρουαρίου 2022
Λευτέρης Πυκνής
Μαλλιάς Καλλιμασιώτης
Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα
Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι
Μπορεί να είναι εικόνα 7 άτομα και άτομα που στέκονταιΜπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα και κείμενο που λέει "Σοφία Πυκνή Αντώνης Βρουλής"

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.