
Βενζίνη πάνω από 2,18 ευρώ το λίτρο στη Χίο – στα 2,24 ευρώ στη Λέσβο και στα 2,19 ευρώ στη Σάμο – Νέα πίεση σε νοικοκυριά, επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Ακριβά πληρώνουν πλέον την καθημερινή μετακίνηση οι κάτοικοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου, την ώρα που η τιμή της αμόλυβδης σε ολόκληρη τη χώρα παραμένει πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο.
Για τα ακριτικά νησιά, όπου οι αποστάσεις, οι μεταφορές και το αυξημένο
κόστος διακίνησης επιβαρύνουν κάθε προϊόν και υπηρεσία, η κατάσταση αποκτά ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις.
Η αντλία έχει μετατραπεί για ακόμη μία φορά σε έναν από τους μεγαλύτερους «πονοκεφάλους» των νοικοκυριών. Η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων έφθασε την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου στα 2,199 ευρώ το λίτρο, ενώ η αμόλυβδη 100 οκτανίων κινήθηκε στα 2,421 ευρώ
και το diesel κίνησης στα 2,227 ευρώ το λίτρο.
Στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, όμως, οι αριθμοί αποκτούν ιδιαίτερη σημασία.
Τα τελευταία στοιχεία του επίσημου Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων για την 23η Σεπτεμβρίου καταγράφουν στη Χίο μέση τιμή αμόλυβδης 95 οκτανίων στα 2,181 ευρώ το λίτρο, με τις τιμές στα πρατήρια να ξεκινούν από 2,119 και να φθάνουν έως τα 2,378 ευρώ.
Στη Σάμο, η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 2,191 ευρώ το λίτρο, ενώ στη Λέσβο φθάνει στα 2,244
ευρώ το λίτρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου Παρατηρητηρίου. Στη Λέσβο μάλιστα
καταγράφεται μέγιστη τιμή 2,499 ευρώ το λίτρο, γεγονός που δείχνει πόσο μεγάλη μπορεί να είναι
η διαφορά από πρατήριο σε πρατήριο.
Η εικόνα δεν είναι καινούργια. Ήδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου, η ΕΡΤ κατέγραφε στη Λέσβο μέση τιμή αμόλυβδης στα 2,25 ευρώ το λίτρο και πετρελαίου κίνησης στα 2,20 ευρώ, επισημαίνοντας την πίεση που προκαλούν οι αυξήσεις στο διαθέσιμο εισόδημα νοικοκυριών και επαγγελματιών.
Το πρόβλημα, όμως, στα ακριτικά νησιά δεν σταματά στην τιμή που βλέπει ο οδηγός στην αντλία.
Το καύσιμο αποτελεί βασικό κρίκο ολόκληρης της οικονομικής αλυσίδας. Η μεταφορά προϊόντων, οι επαγγελματικές μετακινήσεις, τα ταξί, οι υπηρεσίες διανομής, οι τουριστικές επιχειρήσεις, οι αγροτικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες, ακόμη και το κόστος λειτουργίας μιας μικρής επιχείρησης επηρεάζονται άμεσα από την τιμή της ενέργειας.
Σε έναν τόπο όπου η χρήση του αυτοκινήτου δεν είναι πάντα επιλογή αλλά αναγκαιότητα, κάθε αύξηση στην τιμή του λίτρου μετατρέπεται σε επιπλέον μηνιαίο κόστος. Για έναν εργαζόμενο που χρειάζεται καθημερινά να μετακινείται, για έναν επαγγελματία που διανύει πολλά χιλιόμετρα ή για μια επιχείρηση που πραγματοποιεί συνεχείς μεταφορές, η επιβάρυνση συσσωρεύεται γρήγορα.
Και η εικόνα γίνεται ακόμη πιο δύσκολη όταν συγκρίνεται με περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Στις 23 Σεπτεμβρίου, για παράδειγμα, η μέση τιμή αμόλυβδης στη Φλώρινα ήταν 2,156 ευρώ, στις
Σέρρες 2,167 ευρώ και στην Ημαθία 2,168 ευρώ, ενώ στη Λέσβο βρισκόταν στα 2,244 ευρώ.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι συνεχίζεται και τον Σεπτέμβριο η επιδότηση του diesel κίνησης κατά 10 λεπτά ανά λίτρο μαζί με ΦΠΑ, ενώ έχει προαναγγελθεί νέο πακέτο μέτρων για το πετρέλαιο θέρμανσης ενόψει του χειμώνα.
Το ερώτημα για τα ακριτικά νησιά, ωστόσο, παραμένει: μέχρι πού μπορεί να φτάσει η επιβάρυνση χωρίς να επηρεαστεί ακόμη περισσότερο η καθημερινότητα των κατοίκων και η λειτουργία της τοπικής οικονομίας;
Για τη Χίο, τη Λέσβο, τη Σάμο, τη Λήμνο, την Ικαρία και τα μικρότερα νησιά του Βορείου Αιγαίου, το
καύσιμο δεν είναι απλώς ένας ακόμη οικογενειακός λογαριασμός. Είναι προϋπόθεση για τη μετακίνηση, την εργασία, την παραγωγή και τη σύνδεση των νησιών με την οικονομική ζωή.
Και όσο η τιμή στην αντλία πλησιάζει ή ξεπερνά τα 2,20 ευρώ, η λέξη «ακρίβεια» παύει να είναι ένας γενικός οικονομικός όρος και γίνεται καθημερινή πραγματικότητα για χιλιάδες νησιώτες.
